Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Hockeyfilmerna som platsar på topplistan

I dessa coronavirusets tider när all liveidrott är satt i vänteläge får vi nöja oss med reportage och listor.

Listor om allt och alla. Hockey, fotboll, skidåkning, baseboll, basket, boxning…you name it.

Hittade en rolig lista på sportsajten The Athletic på måndagskvällen. Man har rankat de 100 bästa sportfilmerna, där både featurefilmer och dokumentärer .

Listan toppas inte helt överraskande av ”Rocky” från 1976. Sylvester Stallones stora genombrott. Boxningssagan med Philadelphia som kuliss.

På andra plats kommer ”Raging Bull” med legendaren Robert DeNiro i rollen som Jake LaMotta från 1980.

Basketdokumentären ”Hoop Dream” (1994) intar tredje plats före ”Bull Durham” med premiär 1988.

Första hockeyfilmen dyker upp på femte plats och det är ”Miracle” om USA:s OS-guld i Lake Placid med Kurt Russell gestaltandes coachen Herb Brooks.

Här de övriga fyra hockeyfilmerna på 100-listan:

16) ”Slap Shot” (1977). Den galna filmen om ett lag på dekis i den amerikanska farmarligan med Paul Newman, som den stora stjärnan i rollen som spelande coachen Reggie Dunlop.

60) ”The Mighty Ducks” (1992).

92) ”Youngblood” (1986).

94) ”Mystery Alaska” (1999).

Lite överraskande att ”Moneyball” från 2011 inte hamnar högre än på 25:e plats och klassikern ”Jerry Maguire” dyker upp först på 42:a plats.

Och ”Seabiscuit” (2003), som var nominerad till en Oscar i kategorin ”Bästa film” hittar vi först på 70:e plats. Filmen är baserad på Laura Hillenbrands hyllade bok.