Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

NHL inrättar egen hot line

NHL vill få slut på skandalerna med tränare som förnedrar sina spelare.

Och inte bara coacherna, med ett nytt program ska man utbilda alla anställda som jobbar direkt med spelarna i ligan.

– Det kommer att vara nolltolerans som gäller om man inte informerar oss i ligaledningen om fall av den här typen, sa ligachefen Gary Bettman under en presskonferens i Pebble Beach, Kalifornien, på måndagen.

Ligan kommer också att installera en ”hot line”, där spelare och andra kan rapportera om förseelser anonymt om de så önskar.

– Jag kan garantera att vi kommer att granska alla anmälningar med största allvar och ingen ska riskera att drabbas av hämnd för att man påpekar att någon blivit felaktigt behandlad.

Allt det här har en koppling till förre Calgaryspelaren Akim Aliu, som via twitter pekade ut Flamescoachen Bill Peters för att förnedrat honom med rasistiska uttalanden för tio år sedan när de båda tillhörde AHL-klubben Rockford Icehogs.

Det fick andra spelare som haft Peters senare under hans tid i Carolina Hurricanes att gå ut offentligt och berätta hur han där fysiskt gav sig på spelare i båset under matcherna.

Andra före detta NHL-spelare pekade ut Marc Crawford för att ha sparkat spelare i båset under sin tid som huvudtränare i Los Angeles Kings och Vancouver Canucks.

Crawford är i vinter assisterande tränare i Chicago Blackhawks, men har nu stängts av från sin jobb i avvaktan på den utredning klubben genomför.

En annan tränare som hamnat i hetluften är Mike Babcock, som av andra skäl fick lämna sitt jobb hos Toronto Maple Leafs nyligen.

Men förre stjärnbacken Chris Chelios avslöjade i en podcast att Babcock under sin tid i Detroit Red Wings gjorde sig skyldig till verbala påhopp på flera av lagets spelare, bland dem Johan Franzén.

NHL-ledningen vill nu utbilda sin personal och framför allt då tränarna för att liknande händelser inte ska upprepas.

Man tittar också tillsammans med spelarfacket NHLPA på ett program som ska vara speciellt utformat för spelarna kring de här frågorna om psykisk och fysiskt mobbing på arbetsplatsen.