Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Foppa om Björnfots kontrakt med Kings

LOS ANGELES. NHL-klubbarna fortsätter att vara snabba med att få nyligen draftade svenska talanger att skriva på rookiekontrakt.

På söndagen meddelade Los Angeles Kings att man fått Djurgårdens 18-årige backlöfte Tobias Björnfot att sätta namnteckningen på ett treårigt rookieavtal med klubben.

Och precis som alla andra spelare som draftas i den första rundan – Björnfot gick som nummer 22 i år under draften i Vancouver den 21 juni –  så får han maxlönen 925 000 dollar per säsong, vilket motsvarar ca 8,6 miljoner kronor.

Totalt är kontraktet värt 25,9 miljoner kronor.

Tobias får en signing bonus på 92 500 dollar (ca 865 000 kronor).

Skulle han välja att spela i AHL med Kings farmarlag Ontario Reign kommande vinter, så sjunker årslönen till 654 500 kronor.

Men när Tobias var på Kings talangläger i Los Angeles för två veckor sedan uppgav han för SportExpressen att han med största sannolikhet spelar i Djurgården också säsongen 2019-20.

Något som Peter Forsberg bekräftar under natten till måndagen:

– Ja, efter att ha kollat med mina svenska kolleger Micke (Mikael Johansson) och Johan (Finnström) på 4sports & Entertainment, så låter det som Tobias blir kvar i Sverige även nästa säsong.

Foppa tror stenhårt på Tobias Björnfot.

– Han är inte bara en skicklig allroundback, Tobias har stora ledaregenskaper. Något han visade när han som kapten ledde Sverige till VM-guldet för J-18 i Övik i april.

Som SportExpressen nyligen berättade var det inte bara guldfirandet i Fjällräven Center, som gjorde Tobias lycklig under turneringen i Övik.

Han blev bjuden tillsammans med sin pappa Peter på middag med Foppa och Claude Lemieux, som är 4sports agent i USA, på legendariska restaurangen Mamma Mia under VM-turneringen.

– Det var stort, inte minst för min pappa, sa Tobias till SportExpressen.

Klart är att Björnfot kommer att närvara på LA Kings träningsläger i Kalifornien i september. Där tas det defintiva beslutet om vart han spelar kommande säsong.