Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NHL-svensken som kör begagnat

Åk till vilken NHL-arena som helst – ja, träningsrink för den delen – och ta en titt på parkeringsplatsen för spelarnas bilar.
Du hittar allt från Range Rover till Ferrari och Alfa Romeo. Plus en och annan Audi av värstingsmodell, några BMW och Mercedes samt ett antal amerikanska SUV med beteckningen XL.

Men det finns undantag.

Marcus Pettersson, 22, är en kille med fötterna på jorden. När han kom till Anaheim och fick börja i farmarlaget San Diego Gulls köpte han en begagnad Volkswagen Jetta av årsmodell 2012.

– Vad skulle jag göra? Jag behövde en bil och med en låg lön och familj kände jag inte att jag skulle slösa mer pengar på en dyr bil, sa Marcus till mig i höstas i samband med en NHL-match i Anaheims Honda Center sedan han hade blivit uppkallad från AHL.

Nu spelar Pettersson i Pittsburgh Penguins och när han återvände till södra Kalifornien för ett möte med sin gamla klubb Ducks passade jag på att fråga om Jettan hängde med flytten till Pennsylvania.

Marcus skrattade i omklädningsrummet, tog sig över hakan och svarade.

– Javisst den gick med flyttlasset till Pittsburgh.

x Och nu har du skaffat vinterdäck till den?

– Jajamen…

När Marcus spelade med Anaheim lyssnade jag runt med lagets övriga svenskar om vad de körde för bil till vardags.

Här svaren:

– En Range Rover, sa Rickard Rakell.

– Aston Martin db11, berättade Hampus Lindholm.

– Jag har en Mercedes Cls 63 amgs, var svaret från Jakob Silfverberg.

Men Silfverberg skyndade sig att tillägga.

– Jag minns när jag kom över från Sverige för första gången och fick börja i Ottawas farmarlag i Binghamton, då skaffade jag en billig begagnad jeep som min första bil. Man får ta det steg för steg med tanke på lönen.

Marcus Petterssons Jetta fick lite av kultstatus under hans tid i Anaheim. Journalister uppmärksammade hans fordon utanför träningsarenan när de andra spelarna swischade iväg i sina lyxbilar.

Sedan Teemu Selänne avslutade karriären – han ägde ett 20-tal bilar och kom till rinken i olika bilar varje dag – undrade jag tidigare i vinter vem i laget som är ”Bilkungen” idag?

– Det är nog (Ryan) Getzlaf, som har något avtal med en bilfirma här omkring och tillgång till en massa bilar, sa Hampus efter lite funderande.

När Rakell hörde vad vi pratade om, sköt han in:

– Men Hampus har den snabbaste bilen, haha…

Marcus Pettersson är inne på sista året av sitt rookiekontrakt och tjänar 794 167 dollar den här säsongen.
Han har gjort bra ifrån sig i Pittsburgh och kan räkna med en löneförhöjning kommande säsong, oavsett var han spelar.
Kanske blir det ett bilbyte då…