Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utan Zäta får Detroit det tungt

Det var sämsta tänkbara nyhet för hockeyfansen i Detroit.

Henrik Zetterberg tvingas lägga av på grund av sin krånglande rygg.

Nu får Red Wings det tungt. För även om Zäta hunnit bli 37 år var han senaste säsongen lagets bäste spelare. I rollen som lagkapten har han varit grundbulten i klubben sedan Nicklas Lidström lade av 2012.

Nu försvinner Zäta och den generationsväxling, som Detroit redan inlett blir en svårare och en mer utdragen historia att klara av. För efter två år utan slutspel är det deppigt bland fansen i Hockeytown.

För Zäta är det här ett bakslag, då han drömt om att ta sitt Red Wings till ett play off till den nya jättearenan Little Caesars Arena.

Nu får han inte uppleva den drömmen.

Men Zäta lät ändå samlad när jag pratade med honom tidigt på fredagskvällen, svensk tid. Han var i Traverse City, där Red Wings just kört igång träningslägret inför säsongen 2018-19 och försökte ha perspektiv på vad han fått vara med om sedan han kom til Detroit och NHL hösten 2002.

Och som han påpekade, så har han misstänkt att det kunde vara slutspelat sedan några månader tillbaka.

Han slutförde förra säsongen utan att kunna träna sedan i februari utan spelade bara matcherna. Han försökte bygga upp kroppen med ett ingående träningsprogram hemma i Sverige i somras, men det gick inte.

Ett nytt besök i förra veckan hos ryggspecialisten i New York, som opererade honom efter OS 2014, gav inget positivt resultat.

– Jag var där hos honom i januari i år också och ingenting hade förbättrats sedan dess var resultatet av den undersökning jag genomgick nu. Det fanns ingen garanti att ryggen skulle bli bättre, säger Zäta.

Detroit kommer att sakna honom.

Hockeyvärlden kommer att sakna honom. En av våra största kliver av isen och det är bara att hoppas att han får vara frisk och kunna leva ett bra familjeliv med hustrun Emma och sonen Love.

XXX

När det gäller Red Wings, så står förhoppningarna till forwardstalangen Dylan Larkin. Han väntas bli Zätas efterträdare som lagkapten och har vid 22 års ålder visat att han kan bli en stjärna i NHL.

18-årige Filip Zadina gick som nummer 6 i NHL-draften i år och är en annan forward, som ska bära offensiven för många år framöver när nu Zetterberg inte finns där på isen.

Anthony Manta, Gustav Nyquist, Tyler Bertuzzi och återbördade Thomas Vanek måste också kliva fram i vinter om Red Wings ska kunna vara med och slåss om slutspelsplats.