Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskarna i Carolina redo för monsterorkanen

Orkanen Florence väntas nå land på den amerikanska östkusten på torsdag eftermiddag eller kväll, lokal tid.

Meteorologer och räddningstjänsten fruktar det värsta. Florence är den mest fruktade orkanen på årtionden och över en miljon människor har beordrats att evakuera. Siffran kan öka till flera miljoner under de närmaste dygnen.

I orkanens väg ligger storstaden Raleigh, där NHL-laget Carolina Hurricanes håller till.

Laget har två svenska spelare, Victor Rask och Lucas Wallmark.

Enligt planerna ska Hurricanes (!) inleda sitt träningsläger inför säsongen på torsdag. Men klubbledningen kan tvingas flytta campen.

– Det har talats om det, men ikväll var ännu inget beslut fattat. Vi får se vad som händer. Det är lite läskigt, då det talas om den värsta orkanen på väldigt många år, säger Victor Rask.

Han kom över från Sverige för två veckor sedan för att i god tid förbereda sig inför träningslägret. Lucas Wallmark är också på plats i North Carolina.

– Det är rätt tomt på affärernas hyllor här i Raleigh. Folk har bunkrat upp med vatten och livsmedel för att klara sig om det blir svårt att ta sig ut sedan orkanen dragit fram.

x Hur bor du och hur har du förberett dig?

– Jag bor på elfte våningen i ett hyreshus, så vi borde klara oss. Har fixat lite extra snacks för att vara på den säkra sidan.

x Ni hade en svår storm förra året också?

– Ja, det blev ordentliga översvämningar här i Raleigh. Det kom jäkligt mycket regn då.

x Hur pirrigt är det att invänta Florence?

– Raleigh ligger ju på ett bra avstånd från Atlantkusten, så det värsta ovädret kommer samhällena och städerna där att få ta. Men vi kommer alldeles säkert att få massor med nederbörd när orkanen kommit in över land och tagit sig upp hit. Det blir spännande att se hur hårt vi drabbas när det gäller översvämningar och så, säger Rask.

Myndigheterna har de senaste dagarna uppmanat boende längs Atlantkusten i South Carolina, North Carolina och Virginia att ta förnuftet tillfånga och evakuera. Vindar på upp till 60 meter i sekunden väntas när Florence sveper in över land . Man befarar katastrofala skador. North Carolinas guvernör, Roy Cooper, har kallat orkanen för ”ett monster” och klassat den som ”stor och våldsam, extremt farlig, livhotande, en historisk orkan”.