Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson gör Sharks till mästarkandidat

Erik Karlsson, 28, till San Jose Sharks.

Så var det klart. Ottawas svenske backstjärna och lagkapten flyttar alltså till Kalifornien.

Sharks var lite av en outsider i budgivningen, där mycket av ryktena handlade om Tampa Bay och Vegas Golden Knights.

– Det är svårt att inte bli exalterad av den här förstärkningen. Och det tror jag våra spelare och våra fans är just nu, säger Johan Hedberg, som är assisterande tränare i San Jose.

Vad som gör den här trejden så spännande för Sharks är att man inte ger upp någon av sina stjärnspelare för att få Karlsson.

Kvar är målvakten Martin Jones, rutinerade backstjärnorna Brent Burns och Marc-Eduard Vlasic och de stora namnen i anfallet – Joe Pavelski, Logan Couture, Evander Kane och Joe Thornton.

Torsdagens trejd gör San Jose till en mästarkandidat. Inget snackk om saken.

Eller som Johan Hedberg säger några minuter efter det att affären blivit officiell:

– Erik är så respekterad balnd alla spelare i ligan, så han kommer att bli väldigt omtyckt från start här. Det här är väldigt kul för vårt lag, då vi kanske varit lite anonyma i hockeyvärlden trots att vi har ett bra lag och gjort bra ifrån oss med en finalplats härom året. Nu förstärker vi med en världens bästa backar, säger Johan.

Spekulationerna var redan efter några minuter efter trejden igång vem som Erik Karlsson kan komma att bilda backpar ihop med.

Hetaste tipset, den defensivt skicklige Vlasic.

Men det är en pyttefråga i sammanhanget.

San Jose Sharks blir plötsligt ett av NHL:s hetaste lag och jag gissar att de andra två lagen i Kalifornien – Anaheim och LA Kings – suckar djupt just nu.

Och vilket getingbo blir nu Pacific-divisionen. Här finns ju också Vegas Golden Knights, som spelade Stanley Cupfinal i maj-juni och i sommar kryddat anfallet med Paul Stastny och Max Pacioretty.

– Calgary har förstärkt laget kraftigt i sommar, Edmonton har Connor McDavid och Vancouver får nu in Elias Pettersson i truppen. Ja, vilken konkurrens det blir i vår division, säger Johan Hedberg.

Apropå Calgary, de har värvat James Neal från Vegas och trejdat till sig Noah Hanifin och Elias Lindholm från Carolina.

Så vilken klubb vinner den här jätteaffären? Ja, svaret på den frågan vet vi förstås inte förrän om några år, men så här direkt känns det som San Jose står som segrare. Man får en världsback utan att ge upp någon av sina bästa spelare. Visst, man släpper iväg ett antal talanger och bland dem är centerforwarden Josh Norris, 19, det kanske vassaste namnet. han gick som nummer 19 i den första rundan av drafaten 2017 och väntas bli en duktig NHL-spelare. En tvåvägsforward, som har rykte om sig att vara smart och läsa spelet väl.

Chris Tierny, 24, är den mest etablerade NHL-spelaren, som ingår i paketet från Sharks. Han slutade sexa i lagets interna poängliga under grundserien förra vintern efter att ha gjort 40 poäng, 17 mål och 23 assist, på 82 matcher.

Backen Dylan Demelo, 25, gjorde 20 assist på 63 matcher och har också NHL-rutin.