Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Det har aldrig varit svårare ta plats i NHL

Jonathan Dahlén, Adam Boqvist, Lias Andersson, Axel Jonsson-Fjällby, Erik Brännström…

De är bara några av våra många unga svenska hockeytalanger som missat en plats i sina NHL-klubbar från start den här säsongen och skickats till farmarlaget.

De är inte ensamma, men fem kända namn. Man höjer på ögonbrynet över att de inte tar en tröja.

Ja, jag hade räknat med att både Dahlén och Andersson skulle få plats, då deras NHL-lag Vancouver Canucks och New York Rangers är mitt uppe i en generationsväxling och skriker efter unga talangfulla killar att spela in i laget i vinter.

Och 19-årige Erik Brännström hade en flygande start på träningslägret i Las Vegas och matchandet med Vegas Golden Knights. Jag var övertygad om att han skulle få chansen i NHL till seriepremiären i nästa vecka. Men så skrev Shea Theodore ett nytt flerårskontrakt och luckorna i backlinjen var inte lika stora även om Vegas kommer att sakna veteranen Nate Schmidt fram till i december på grund av hans avstängning för bruk av otillåtna medel.

Axel Jonsson-Fjällby, 20, slogs om en plats i truppen hos regerande Stanley Cupmästarna Washington Capitals och det är en tuffare uppgift. Inte minst när Capitals lyckats behålla mästargänget i stort sett intakt.

I Adam Boqvists fall blev han draftad så sent som i juni i år och är nyss fyllda 18 år. Blackhawks behöll honom på campen längre än planerat för att han var så jäkla bra under försäsongen, men valde till sist att låta honom få massor av istid i OHL istället för att skynda på hans utveckling.

Så hur ska vi tolka dessa utgallringar?

Alla lag och klubbledningar är olika. De agerar efter egna behov, målsättningar och ekonomi.

Ytterligare en faktor man ibland glömmer bort är konkurrensen om öppna platser numera inför en ny säsong.

Lyssnade på ett inlägg av före detta NHL-coachen och numera expertkommentatorn i radio- och tv, Pierre McGuire, i en sändning hos TSN Radio på torsdagsmorgonen och han hade en del intressanta synpunkter när det gällde Adam Boqvist.

Chicago Blackhawks skickade den svenske backtalangen till juniorlaget London Knights i OHL tidigare i veckan.

– Väldigt få 18-19-åringar lyckas ta en plats i NHL. Ligan har aldrig varit bättre. Talangpoolen är djupare än någonsin. Boqvist har stor talang och kommer att bli en lysande NHL-spelare och jag tror att han tar en ordinarie plats nästa säsong. Men som sagt, det tar tid att ta det där steget när man är så ung, sa McGuire.

Det ska bli spännande att följa Boqvist i OHL och Dahlén, 20, och Andersson, 19, i AHL.

De två sistnämnda har alla chanser att bli uppkallade till sina NHL-klubbar under vintern. Likaså Erik Brännström, som nu får ta ny sats i AHL och Chicago Wolves i höst.

XXX

Under fredagskvällen kom nyheter om fler svenskar, som får packa trunken och åka till farmarligan AHL. Anaheim Ducks skickar backen Jacob Larsson och forwarden Anton Rödin till San Diego Gulls.

Kvar i Anaheim är backen Marcus Pettersson, 22, och centerforwarden Isac Lundeström, 18,.