Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Zäta och svaret alla undrar över

Henrik Zetterbergs framtid i Detroit Red Wings och NHL är som alla vet osäker.

Hans rygg krånglar och har gjort det de tre senaste säsongerna. Men med stor ansträngning har Zäta kämpat på och spelat vidare.

Nu är det tveksamt om det går längre. Allt detta har det skrivits om vid ett flertal tillfällen under de senaste veckorna. Ingen har ännu svaret på frågan om det blir någon ytterligare säsong eller om det är slut nu.

Som jag skrev för några veckor ska Zätas öde avgöras i Detroit inom de kommande veckorna. Han har inte kunnat sommarträna hemma i Sverige som han velat och återvänder nu i dagarna till USA.

Jag pratade med hans agent Gunnar Svensson under måndagen och med lagkamraten Niklas Kronwall i lördags.

Så här säsger ”Svesse”:

– Med tanke på den smärta han haft de senaste åren är det egentligen otroligt att han kunnat spela samtliga 82 matcher i grundserien. Trots att Zäta bara kunnat prestera på cirka 75 procent av sin kapacitet har han varit Red Wings bäste spelare, det säger en del om vilken kämpe han är.

– Bara Henrik vet om det blir något fortsatt spel och jag är inte säker på att han idag har svaret på den frågan. Han ska inför träningslägret i Detroit genomgå ett antal tester med Red Wings fys- och läkarstab. Sedan tar han ett beslut tillsammans med klubbene general manager Ken Holland. Allt just nu är gissningar, det kommer att dröja några veckor innan vi har det definitiva svaret, säger Gunnar Svensson.

Niklas Kronwall har varit lagkamrat med Henrik Zetterberg i både Detroit och Tre Kronor under många år.

Han är försiktig i sina kommentarer när jag pratar med honom på telefon.

– Zäta har knappt kunnat träna under säsongen, men ändå spelat alla matcher och gjort det så bra. Det har varit tufft att se hur ont han haft det i ryggen och jag kan inte annat än hoppas att han får bli frisk och hel och kan fortsätta. Vi i Red Wings behöver honom. Han har varit en enorm tillgång för de yngre spelarna, som Dylan Larkin. De har lärt sig enormt mycket av Zäta, säger Kronwall.

Henrik Zetterberg har detta facit under de tre senaste säsongerna i Detroit:

2015-16: 82 matcher, 13 mål, 37 assist, 50 poäng.

2016-17: 82 matcher, 17 mål, 51 assist, 68 poäng.

2017-18: 82 matcher, 11 mål, 45 assist, 56 poäng.

Totalt har Zäta spelat 1082 matcher i NHL sedan debuten hösten 2002 och producerat 960 poäng i form av 337 mål och 623 assist.