Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken om NHL-legendarens bortgång

En av de största stjärnorna i NHL genom tiderna gick bort under tisdagen.

Stan Mikita blev 78 år.

Han kom som 12-åring från Tjeckoslovakein till Kanada, där han växte upp hos släktingar till familjen. Så småningom hamnade Mikita, som föddes med efternamnet Gvoth i Slovakien, i Chicago Blackhawks och var en av nyckelspelarna när laget blev Stanley Cupmästare 1961.

Mikita gjorde 22 säsonger i Chicago Blackhawks och hann också med att vinna både Art Ross Trophy och Hart Trophy samt Lady Byng Trophy.

Tillsammans med Bobby Hull lyfte han Blackhawks från att vara ett bottengäng till att bli ett topplag i NHL.

Under senare år har Stan Mikita varit en av Blackhawks ambassadörer tillsammans med Bobby Hull, Denis Savard och Tony Esposito.

– Det här är en sorglig dag för kluben och våra fans. Mikita är en legendar i Chicago och hockeyvärlden, säger Ulf Samuelsson, som är assisterande coach i klubben sedan ett år tillbaka.

Chicago är en klubb med djupa traditioner.

– Man är duktiga på att ta hand om de äldre spelarna och ha dem som en länk till dagens stjärnor och dagens fans.

x Har du något personligt minne av Stan Mikita?

– Ja, jag kommer ihåg att när vi mötte Blackhawks i Stanley Cupfinalen 1991, så ordnade han så att vi fick spela golf på en av Chicagos bästa banor. Mario Lemieux kände Mikita, så han var länken.

x Hur mycket har du sett till Mikita under det senaste året?

– Han var sjuk och kunde inte komma till arenan längre, men hans barnbarn var med på isen när vi hade ”One More Shift” en av matchdagarna.

Stan Mikita blev invald i Hockey Hall of Fame 1983. Hans sista säsong i NHL var 1979-80.

Totalt spelade han 1396 matcher i Chicagotröjan och producerade 1467 poäng.

Hans smeknamn var ”Stoch”.

Mikita hyllades av en rad NHL-profiler under tisdagen sedan det blev känt att han avlidit. NHL-bossen Gary Bettman var en av dem, före Blackhawks ägare Rocky Wirtz och general managern Stan Bowman två andra.

– Han var oerhört respkterad i hockeykretsar och den förste som spelade med ett böjt klubblad i NHL, sa förre spelaren och numera tv-kommentatorn Brian Lawton i NHL Networks minnesprogram över Stan Mikita.