Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Sedinarna redo för den stora brödrakampen

Från Sälen till Mora på mountainbike.

På lördag är det dags för Cykelvasan 2018 och bland de tusentals tävlande på startlinjen för den tuffa cykeltävlingen över 94 kilometer återfinns NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin.

De har kört tävlingen tidigare och älskar utmaningen.

Men Cykelvasan är mer än en duell mellan 37-åringarna Danne och Henke. Med på startlinjen återfinns också som tidigare deras äldre bröder Stefan och Peter.

Massor av prestige står på spel, med andra ord.

Henke säger så här om förberedelserna ett dygn före tävlingen:

-Vi har kört hårt, det blir en spännande brödrakamp att se fram emot. Mycket prestige. Jag kommer inte att gå fram och dra mycket.

x Hur många mil har du tillbringat på cykeln i sommar eller är den uppgiften inte officiell?

– Vi har kört nog mycket förhoppningsvis. Alla fyra bröder kör, så det blir tufft.

x Har du och Danne tränat ihop hemma i Övik i sommar?

– Bara på cykeln.

x Vem av bröderna fruktar du mest?

– Stefan. Peter är underdog, säger Henrik Sedin.

Henke tävlar för tredje gången i Cykelvasan medan Danne nu ställer upp för fjärde gången.

Precis som Vasaloppet passerar de tävlande kontroller som Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Höksberg och Eldris på vägen till målet i Mora.

Danne och Henke avslutade sin NHL-karriär i Vancouver Canucks i april, men kommer båda att bo kvar i den kanadensiska kuststaden tills vidare.

Och någon sommar i hängmattan har det alltså inte blivit för våra bästa hockeytvillingar genom tiderna. Båda vann poängligan i NHL och belönades med Art Ross Trophy under åren i Canucks. Henrik toppade poängligan säsongen 2009-10 och Daniel upprepade bragden året efter, 2010-11.