Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför fick William rätt mot Vegas

Som ni sett på nyhetsplats här på SportExpressen, så blev det under lördagen klart med William Karlssons nya kontrakt i Las Vegas.

Och som jag skrev här på webben i går (papperstidningen lördag), så fanns det inte en chans att Golden Knights ”skambud” på 3,5 miljoner dollar skulle bli lösningen.

Ja, om man nu kan kan kalla 31,1 miljoner kronor i årslön för ett skambud. Men allt är relativt och Williams marknadsvärde är högre, vilket han ville markera med att begära 6,5 miljoner dollar (ca 57,8 miljoner kronor).

Nu blev det en uppgörelse innan kontraktsbråket nådde skiljedomaren i Toronto. Och anledningen till att Golden Knights ledning backade och gick med på att betala den 25-årige svensken 5,250 000 dollar för kommande säsong – 47 miljoner kronor – var naturligtvis att man insåg att budet man lagt inför skiljedomaren inte skulle godkännas på långa vägar.

Arbitration, som de här kontraktsförhandlingarna kallas på NHL-språk, är fulla av politik och taktik.

I det här fallet insåg alla inblandade parter att lösningen skulle ligga någonstans kring 5 miljoner dollar. Nu fick William något mer efter att ha hållit direkta förhandlingar med Vegas klubbledning på plats i Toronto.

Det kan ses som ett tecken från general managern George McPhee att man vill hålla sin svenska anfallsstjärna på gott humör inför kommande säsong, som blir otroligt viktig för klubben. Är Golden Knights fågel eller fisk i NHL?

Debutsäsongen var en dundersuccé och nu vill man cementera att man är ett lag som kommit för att stanna i toppen av ligan.

William Karlsson är bara 25 år, men spelade till sig en plats som lagets förstecenter i vintras och blir en nyckelspelare för många år framöver om han stannar i Sin City.

Att hålla honom på gott humör och få honom att känna sig uppskattad var värt de extra 250 000 dollar (2,2 miljoner kronor), som man nu pytsade in för att slippa medlingsförhandlingen.

Väl använda pengar, tänker säkert McPhee och ägaren Bill Foley.

Vegas Golden Knights har gjort det mesta rätt sedan expansiondraften i Las Vegas i juni 2017.

Det finns i stort sett bara ett moln på himlen över nykomlingens agerande och det är trejden med Detroit för att få Tomas Tatar, där man gav upp alldeles för mycket för att få en spelare som inte ens platsade i laguppställningen under stor del av slutspelet.

Golden Knights betalade med en 1:a runda (2018), en 2:a runda (2019) och en 3:e runda (2021).

Och när Tatar tjänar mer än William Karlsson blir det snett.

Något man försökte reparera denna lördag till en viss del. Tatars framtid i Las Vegas är ett frågetecken. Problemet är hans feta kontrakt på 5,3 miljoner dollar i årslön för de tre kommande säsongerna. Vilken klubb vill ta över det?

Men det är inte Williams problem.