Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Vad betyder Doughtys jättekontrakt för Karlsson?

Drew Doughty har förhandlat klart om sitt nya kontrakt med Los Angeles Kings.

Klubben meddelade under fredagen att man kommit överens med sin kanadensiske backstjärna om ett 8-årskontrakt med en årslön i snitt på 11 miljoner dollar (ca 99 miljoner kronor), enligt Darren Dreger på TSN.

Det betyder att Doughty kommer att tjäna drygt 790 miljoner kronor fram och med säsongen 2026-27.

Så den stora frågan är- vad betyder det här för Erik Karlsson, som är i samma situation med Ottawa Senators.

Båda är 28 år, båda har ett år kvar på sina gamla kontrakt och båda har vunnit Norris Trophy under senare år. De producerade ganska likvärdigt med poäng i NHL förra säsongen.

Doughty spelade all 82 matcher med Kings och fick ihop 60 poäng, 10 mål och 50 assist.

Karlsson var som bekant skadad en del och kunde vara göra 71 matcher, men han producerade 62 poäng, 9 mål och 53 assist.

Karlssons totala poäng efter 627 matcher i NHL är 518, 126 mål och 392 assist.

Doughty har hunnit spela 770 matcher och göra 422 poäng, 102 mål och 320 assist. Med Doughtys nya avtal har LA Kings kärnan av laget under kontrakt – Anze Kopitar, Jonathan Quick, Dustin Brown, Jeff Carter, Dion Phaneuf, Alec Martinez och nytillskottet Ilja Kovaltjuk.

Ottawa har sagt att man ska ge Erik Karlsson ett toppanbud i dagarna, men frågan är om det kommer i närheten av vad LA Kings nu kommer att betala Drew Doughty.

Därför kan Senators känna sig tvingade att trejda sin svenske backstjärna. Om det sker i sommar eller inför deadline nästa säsong är en gissning.

En annan av NHL:s bästa backar, Washingtons John Carlson, skrev i veckan på ett 8-årskontrakt med en årslön på 8 miljoner dollar. Totalt värt 64 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 576 miljoner kronor.

XXX

En annan känd NHL-back, som i fredags gjorde klart med ett nytt kontrakt är Mike Green i Detroit. Han har signerat ett 2-årskontrakt med en årslön på 5,375 000 dollar, vilket motsvarar ca 48,4 miljoner kronor.