Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Här klubben som skulle passa Erik Karlsson

Många trodde att Ottawa Senators skulle genomföra den stora trejden under NHL-draften i Dallas under helgen som var.

Men så blev det inte.

Spekulationerna fortsätter och en falang gissar att Erik Karlsson nu väljer att stanna i Ottawa sedan Mike Hoffman försvinnit efter den infekterade historien med attackerna mot Erik och hans hustru Melinda på sociala medier.

Men skulle han verkligen vilja stanna i en klubb, som behandlat honom så illa under de senaste året?

Jag tror att Erik byter klubb innan veckan är slut. Och att det är en bra chans att han hamnar i Las Vegas och Golden Knights.

Som läget nu är kan Karlsson styra sitt eget öde. Han kan meddela varje klubb som vill trejda till sig honom att han inte tänker förlänga sitt kontrakt efter nästa säsong. Erik har ett år kvar på sitt avtal med Senators och om det lag som gör en deal med Ottawa inser att han försvinner sommaren 2019 efter det att man gett upp spelare och draftval, så kommer man att dra tillbaka sitt anbud.

Så den 28-årige backstjärnan, som gjort 518 poäng i form av 126 mål och 392 assist under 627 matcher med Senators, sitter i en bra sits.

Om Ottawa med sin nyckfulle ägare Eugene Melnyk tvingar kvar Karlsson under sista kontraktsåret, så kan han straffa dem den 1 juli nästa år genom att packa trunken och flytta utan att klubben får ett öre i ersättning eller en enda spelare i ersättning.

Så enda sättet för Senators kan klara sig undan en affärsmässig katatstrof är att öppna plånboken och ge Erik vad han vill ha för stta bli kvar i den kanadensiska huvudstaden.

Eller trejda honom till den klubb dit Erik Karlsson själv vill gå.

Här vad som talar för Vegas Golden Knights:
x Klubben har 30,9 miljoner dollar att handla för under lönetaket. Man kan betala vad Erik kräver för ett flerårskontrakt.
x Golden Knights behöver en offensiv back, som kan servera toppkedjan med William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith snabba uppspel från egen zon.
x Karlsson skulle vara perfekt som quarterback på den offensiva blå linjen och styra lagets power play.
x Efter succésäsongen som nykomling i NHL har Golden Knights byggt upp en stark fanbase. Man säljer ut sina matcher i nybyggda och fräscha T-Mobile Arena och man har redan blivit en av de bästa showerna i den stora spelstaden.
x Finalplatsen i år visade att satsningen på coachen Gerard Gallant var rätt. Han gjorde snabbt ett lag av Vegas och det passar Erik Karlsson. Gallant vann priset ”Årets tränare” på NHL Awards förra onsdagen.
x Las Vegas är en av Eriks favoritstäder i Nordamerika, så jag hyser inga tvivel om att han skulle trivas att bo där. Förorten Summerlin, som ligger 15-20 minuter från stadens centrum är en populär bostadsort för spelarna i laget och härute finns en nybyggd träningsarena av modernaste snitt. Plus allt annat i form av affärer, restauranger och biografer.

x Till sist – Golden Knights vann tuffa Pacific division och var i final i årets Stanley Cup. Man har en av ligans bästa och mest rutinerade målvakter i Marc-Andre Fleury. Erik Karlsson vill ha chansen att bli NHL-mästare och stannar han i Ottawa är det inte ett realistiskt mål under de närmaste åren.

Så vad skulle Vegas behöva ge upp för att få Ottawa att göra en affär?

Ja, en ung och lovande back som Shea Theodore, en lovande ung spelare som finns i Vegas pipeline och en förstarunda i draften nästa år.

Och sedan har vi det där kravet Senators sägs ha att den klubb som vill ha Erik Karlsson måste också ta över Bobby Ryans kontrakt, som hänger som en kvarnsten runt halsen på Melnyk.

Vegas Golden Knight har utrymme att göra det, men då sjunker betalningen i form av spelare och draftval.

Under en vecka på resande fot för NHL Awards i just Las Vegas och NHL-draften i Dallas hörde jag ett konstant surr i luften om Erik Karlssons framtid. De flesta ryktena handlade om Las Vegas, men också Tampa Bay Lightning och New York Rangers nämndes ofta.

Spännande dagar väntar…