Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Alfredssons tid kommer när det gäller HHOF

Daniel Alfredssons namn har stått på röstsedlarna för invalskommittén hos Hockey Hall of Fame två år i rad nu.

Han har fått nobben båda gångerna.

Men det betyder inte att Alfie aldrig kommer att få ta plats i den exklusiva klubben, där svenskarna Börje Salming (1996), Mats Sundin (2012), Peter Forsberg (2014) och Nicklas Lidström (2015) belönats med en inträdesbiljett.

Alfredssons tid kommer. Det är jag övertygad om. Han har en stark NHL-karriär att luta sig emot med 1246 matcher och 1157 poäng.

Han har vunnit individuella utmärkelser som Calder Trophy (1996), King Clancy Memorial Trophy (2012) och Mark Messier NHL Leadership Award (2013).

Sedan ett antal år tillbaka tittar juryn också på vilka internationella framgångar spelarna har på meritlistan och där kan Alfie skryta med ett OS-guld från Turin 2006, ett OS-silver i Sotji 2014, två VM-silver (1995, 2004) och två VM-brons (1999, 2001).

Han är invald i International Ice Hockey Federation Hall of Fame och gjorde betydande insatser som lagkapten i Ottawa Senators både på och utanför isen.

Nej, han vann ingen Stanley Cup, men tog Senators till NHL-finalen 2007, som man förlorade mot Anaheim Ducks.

Alfredssons resumé är gediger, men för att vara en så kallad ”shoe-in” när det gäller HHOF behöver man ha vunnit Stanley Cup och någon tung NHL-utmärkelse som Hart, Norris, Vezina, Art Ross Trophy.

Daniel Alfredsson konkurrerar med ett antal andra NHL-stjärnor, som också stått på röstsedlarna under flera år men inte lyckats ta sig in i HHOF i Toronto.

Jag tänker på namn som Alexander Moglnij, Peter Bondra, Sergej Zubov, Sergej Gonchar, Rod Brind´Amour, Jeremy Roenick, för att nämna några.

Om tre år är Daniel och Henrik Sedin tillgängliga för inval och min gissning är att de kommer in på första chansen. De har båda vunnit poängligan i NHL, de har OS-guld och VM-guld på meritlistan och MVP-priser som Hart Trophy (Henke) och Ted Lindsay Award (Danne).