Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

NHL-svensken som går på moln just nu

Nytt NHL-kontrakt med Arizona Coyotes.

Och strax före träningslägret i september ska han bli pappa för första gången.

Mario Kempe, 29, har all anledning att jubla just nu. I början av veckan blev det klart att han får ett nytt ettårskontrakt med Coyotes, vilket gör att NHL-drömmen lever.

I slutet av augusti ska Mario och hans sambo Sanna ha sitt första barn.

– Fantastiskt kul. Det blir en flicka, säger Mario.

Nedkomsten kommer att ske i Stockholm. Om allt går enligt planerna kommer Mario att hinna vara med om det stora ögonblicket innan han sätter sig på flyget för campen i Phoenix.

– Lägret började andra veckan i september ifjol, så det ska fungera. Sanna stannar kavr i Sverige i någon månad innan hon och bebisen kommer över till USA i oktober.

Mario Kempe fick åke mellan Coyotes och farmarlaget Tucson Roadrunners i vintras, men hoppas nu på en fast plats i Arizona från starten av säsongen.

– Jag är enormt taggad och har nu ett år på nacken i klubben, så jag känner bra självförtroende att jag ska kunna slå mig in i laget. Och jag känner att Coyotes tror på mig, så det ska bli grymt kul.

Han kunde ha avvaktat till den 1 juli när han hade blivit ”unrestricted free agent”, men valde att skriva på ett nytt avtal med Arizona nu.

Ett annat alternativ hade varit att flytta tillbaka till Ryssland och KHL. Och där fått mer betalt.

– Ja, det hade varit ett alternativ, men jag vill ge NHL chansen igen. Det har alltid varit en dröm för mig att spela i NHL. Visst, det hade gett mig mer pengar att gå tillbaka till KHL, men jag tycker att min spelstil passar bättre in i NHL. Och KHL finns kvar om jag skule vilja åka tillbaka dit senare. Det här är bästa lösningen för mig, säger Mario.

Det nya avtalet med Coyotes är värt 700 000 dolar (ca 6,2 miljoner kronor) om Kempe spelar i NHL. I AHL får han 3,5 miljoner kronor. Allt enligt Claes Elefalk på CAA Sports i Stockholm, som är Kempes agent.

Mario är glad över att kompisen Marcus Krüger kommer till Arizona nästa säsong.

– Marcus och jag tränar ihop här i Stockholm under somrarna och han är en grym centerforward, så det är jättekul att han kommer till Coyotes nu. Han kommer dessutom att bidra med sin vinnarmentalitet och erfarenhet.

Coyotes ser ut att bli ett svenskgäng i höst, då Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson är två av nyckelspelarna i försvaret.

Mario Kempe spelade 18 matcher med Arizona i NHL förra säsongen och gjorde 4 poäng, 2 mål och 2 assist. Det 47 matcher i AHL med Tucson och där producerade han 37 poäng, 18 mål och 19 assist.