Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Tufft för de unga svenskarna

Nej, Adrian Kempe fick inte plats i LA Kings trupp inför NHL-starten.

Oliver Kylington fick samma besked i Calgary i helgen.

Inte direkt överraskande, då det är tufft för unga spelare att ta en plats i NHL om man inte heter Connor McDavid eller Jack Eichel och går väldigt tidigt i draften. Typ etta eller tvåa.

Kempe är nyss fyllda 19 år och Kings vill att han står på tillväxt ytterligare ett tag i AHL. Han gick som nummer 29 i NHL-draften 2014.

Kylington är 18 år och draftades som nummer 50 (andra rundan) i år.

Båda hamnar i den nybildade divisionen av AHL i Kalifornien, där Kings farmargäng är placerat i Ontario och heter Ontario Reign medan Flames sätter Kylington i nystartade Stockton Heat.

Svenskarna kommer att stöta på varandra flitigt denna vinter.

De var inte ensamma om att ha förhoppningar om en plats i NHL redan i höst, men fick besked i helgen att starta i på en lägre nivå.

Toronto valde att sända 18-årige Mitch Marner, som gick som nummer fyra i årets draft, tillbaka till juniorlaget London Knights i Ontario Hockey League.

Arizona Coyotes har också valt att låt en av sina unga talanger, Brendan Perlini, gå tillbaka för ytterligare en säsong i sitt juniorlag. I Perlinis fall handlar det om Niagara IceDogs.

En annan ung forward i Coyotes, Christian Dvorak, fick åka tillbaka till sitt juniorlag London Knights.

På Arizonas hemsida motiverar general managern Don Maloney beslutet så här:

– Både Perlini och Dvorak gjorde väldigt bra ifrån sig under träningslägret, precis som Max Domi gjorde förra året, men vi tror att de tjänar på att spela i juniorligan i ytterligare en säsong. Med Max, Anthony Duclair, Dylan Strome, Henrik Samuelsson, nye Matthias Plachta och en stark insats av Jordan Martinook som alla konkurrerar om platser kändes det här som den bästa långsiktiga lösningen.

Tålamod är budskapet till alla unga talanger som fått vara med på NHL-klubbarnas stora camper, men inte lyckats ta en plats till seriestarten i höst.

Tålamod är vad som gäller för Kempe och Kylington…