Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordströms blogg

Bara en månad kvar…

Nedräkningen är i full gång. Det återstår bara en månad innan NHL-lagen kör igång sina träningsläger inför säsongen 2014-15. Och innan dess kan vi underhålla oss med de rookieläger de flesta av klubbarna anordnar inom kort.

Dessa veckolånga samlingar ger ofta en fingervisning om vilka unga talanger som har en chans att ta en plats i NHL kommande vinter. Några är bara där för att se och lära inför nästa år, men spelare som draftades för ett eller två sedan kan använda rookiecampen till att få upp tempot inför kraftsamlingen med ”de stora grabbarna” i september.

Hos de flesta lagen finns det bara en fåtal platser att slåss om och det finns ofta en skev bild hemma i Sverige om hur det går till när unga spelare ska ta steget över till NHL.

– Han draftades ju i en av de första rundorna, så då hamnar han väl i NHL direkt i höst, hör man ofta snacket gå.

Men det finns väldigt få fribiljetter i spelartrupperna, om ens några. För de svenska talangerna, liksom för alla andra, gäller det att slå ut några andra spelare om just den platsen. Det kan vara som ytterforward i andrakedjan eller defensiv center i fjärdekedjan. Eller som back i tredje backparet. Eller som andremålvakt.

Det står alltid en rad spelare i kö för att få chansen och numera vet killarna att det gäller att komma väl förberedda. För vissa handlar det om mer än hård sommarträning därhemma. Redan under juli anordnas development camps hos många av NHL-lagen, där de unga spelarna testas och får känna på omgivningen i NHL. Vad coacherna kräver, hur man tränar och vad man äter, med mera.

Elias Lindholm gick från draften ifjol direkt in i Carolina Hurricanes även om han också fick känna på AHL-spel.

I höst är jag spoänd på att se vad Alexander Wennberg kan göra under träningslägret med Columbus, som tror stenhårt på honom. Wennberg draftades som bekant i första rundan 2013.

Andre Burakowsky plockades av Washington tidigt förra året och tillbringade senaste säsongen i den kanadensiska juniorligan. Är han redo nu? Capitals hoppas det, men det kan också bli ytterligare en säsong i Erie eller spel i AHL.

Calle Järnkrok har redan acklimatiserat sig i AHL under tiden i Detroits organisation och fick känna på NHL-spel i vintras sedan Nashville bytt till sig honom. Filip Forsberg ingår också i Predators stall av talanger, som nosat på NHL och kanske kan ta en ordinarie plats nu.

Av sommarens draftval kommer vi med spänning att följa hur det går för William Nylander i Toronto. Kan han bara 18 år gammal ta en plats i Maple Leafs? Ja, det är frågan.

Mer om våra nya NHL-spelare i kommande bloggainlägg.

FÖR ÖVRIGT…

…ser jag att producenterna Steven Spielberg och Oprah Winfrey pushar hårt för Lasse Hallströms nya film, ”The Hundred-Foot Journey”, som gick in på en fjärde plats på den amerikanska biotoppen efter premiärhelgen senast med drygt 11 miljoner dollar i inspelade pengar. Dreamworks körde en jätteannons över ett uppslag i Los Angeles Times i fredags och följde upp den satsningen med en helsida i lördagens tidning. Spielberg och Winfrey talar sig varma för filmen i en av de trailers som finns.