Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Should he stay or should he go?

Prövotiden är över.

Ska Mika Zibanejad stanna i Ottawa säsongen ut eller ska han åka hem till Djurgården?

I mitt tycke två lika bra alternativ. Av de matcher jag sett tycker jag att han är redo för NHL-spel, men sedan kan man alltid anse att mycket istid i en förstakedja i hemma i Elitserien kan vara lika utvecklande som att kämpa i en andra- eller tredjekedja i ett lag som får slåss för en slutspelsplats hela säsongen i NHL.

Mika har producerat en assist på de nio matcher han spelat, han är -3.

Inga sensationella siffror, men ingen katastrof heller. Ottawa har som sagt pendlat mellan svackiga insatser och en strimma hopp här och där. Laget är mitt uppe i en generationsväxling och av vad jag hört från mediafolk i den kanadensiska huvudstaden vill coachen Paul MacLean gärna ha kvar Zibanejad hella säsongen medan klubbdirektören Bryan Murray är mer osäker om vad som är bästa för svenskens utveckling.

Både MacLean och Murray är överens om att Zibanejads defensiva spel håller NHL-klass medan hans puckbehandling och offensiva spel saknat udd, därav bara en poäng.

Att Mika blir en NHL-spelare framöver råder inget tvivel om.

Tittar vi på några andra svenska nykomlingar som försöker etablera sig i NHL är läget lite olika.

x Gabriel Landeskog blir kvar i Colorado, inget snack om saken. han har gjort fem poäng, fyra mål och en assist, på sina åtta första matcher och har plusstatistik.

x Adam Larsson har etablerat sig i New Jersey och även om det inte blivit någon poäng ännu, så är alla nöjda.

x David Rundblad fick sitta i Ottawa under serieinledningen, men har spelat sedan han fick chansen. Blir kvar.

x Tim Erixon har fått fotfäste i New York Rangers.

x Anton Lander sköter sin defensiva centerroll i Edmonton och även om det kan bli en sväng till farmarlaget i Oklahoma framöver, så stannar Timråcentern i Nordamerika.

x Och den som som undrat hur den klene Ryan Nugent-Hopkins skulle klara sig som 18-åring i Oilers och NHL kan sluta fundera.
Kanadensaren leder rookieligan på 8 poäng, 5 mål och 3 assist, efter åtta spelade matcher och är kusligt lik en ung Wayne Gretzky i sin åkning och rörelsemönster.