Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det finns inga genvägar till NHL

De senaste dagarna har ytterligare två svenska talanger skickats till farmarlaget.

Erik Karlsson får skola in sig i Binghampton Senators.

Viktor Stålberg, som gjorde succé i Toronto under försäsongen och vann den interna poängligan, spelar tills vidare i Toronto Marlies.

AHL istället för NHL, alltså.

Vägen till den stora scenen är inte så spikrak som många tror. Fråga Nicklas Bergfors, som efter flera år i AHL nu verkar ha tagit en ordinarie plats hos New Jersey Devils.

Har man inte spelat några år i elitserien eller landslaget därhemma är det svårt att kliva direkt in och bli ordinarie i NHL.

Visst, det finns undantag och det kan naturligtvis handla om att vara på rätt plats i rätt tid eller ha en coach som älskar europeiska spelare.

Eller att man snabbt hittar en roll som passar. Eller att man är en exceptionell talang.

Och så vidare.

Men på det stora hela handlar det om att vara både fysiskt och mentalt mogen för att etablera sig i NHL.

Talangen är det ofta inget fel på.

En del svenskar väljer numera att spela juniorhockey i Kanada eller collegehockey i USA för att snabbare nå NHL.

Det har fungerat för Alexander Edler i Vancouver och Douglas Murray i San Jose.

Men det är ingen garanti för att få vara med de stora grabbarna tidigare än om man stannar i Sverige eller Europa och utvecklar sitt spel.

Patrik Berglund gick sin egen väg, direkt från Västerås till St. Louis. Men också han har fått känna på en och annan petning.

Fabian Brunnström dök upp från ”ingenstans” (nåja, han gjorde en säsong i Färjestad) innan han tog en tröja i Dallas förra hösten.

Men också Brunnström var bänkad och skickad till farmarlaget under sin första NHL-säsong i fjol.

Mikael Backlund hoppades ta en plats i Calgary i höst, men blev skickad till farmarlaget Abbotsford Heat för ”vidare utveckling”.

Jag såg Stålberg live för första gången i måndags när Toronto gästade Anaheim.

Han är en fantastisk skridskoåkare och rör sig bra över hela banan. Jag är övertygad om att han blir en NHL-spelare, men Maple Leafs försöker tänka smart och ge sin nästa generation av spelare lugn och ro i AHL.

Därför är hela den omtalade kedjan ”The Frat Pack” (syftar på att killarna spelat collegehockey) nu i Marlies. Förutom Stålberg ingår Tyler Bozak och Christian Hanson i linan.

Patric Hörnqvist har gjort samma resa i Nashville. han är i höst ordinarie, men pendlade mellan farmarligan och NHL förra säsongen.

Victor Hedman, då?

Jo, han tog direkt en ordinarie plats i Tampa Bay, men han hade två säsonger med Modo i elitserien i bagaget innan han flyttade till Florida i somras.