Som spelare var Thomas "Bulan" Berglund tuff, elak och jobbig att möta. Han spelade tre SM-finaler och vann ett SM-guld. Han tycker fortfarande att Luleå "gav bort några SM-guld" och har sagt:
– Vi borde vunnit några fler guld. Så bra var vi då.
Peter Berndtsson var center i Frölunda och matchades hårt mot Luleås center med smeknamnet "Bulan" i den klassiska SM-finalen 1996.
– Då tänkte jag att den där Berglund är helt tokig. Han hade ett jäkla temperament och var fruktansvärt ettrig, säger Berndtsson.
173 centimeter Berglund drog på sig 1083 utvisningsminuter på 669 grundseriematcher under sina 17 säsonger som spelare i Luleå. Han var urtypen av spelaren man älskar att ha i sitt lag och hatar att möta.
Men Berndtsson - som hatade Berglund innerligt under holmgången i Frölundaborg då Luleå säkrade guldet våren 1996 - påpekar också något annat:
– Han var en skicklig spelare också och väldigt nyttig för Luleå i flera år. Jag är inte förvånad att han blivit en bra tränare.
Jubel på träningen
En vanlig tisdag i januari har Luleå träning. Så fort Thomas "Bulan" Berglund och assisterande tränaren Henrik Stridh kommer ut på isen i Coop arena pekar Berglund på en puck på andra sidan rinken.
– Den som träffar pucken får bjuda den andre på lunch.
Stridh antar utmaningen, Berglund får in en fullträff direkt och åker runt med armarna rakt upp i luften och skrattar glatt, men Stridh är lika pricksäker och kvitterat. Berglund ser inte lika nöjd ut längre och blåser i gång träningen.
I båset står materialförvaltaren Peter "Greppa" Åström, som jobbat för Luleå i över 40 år. Vi hälsar som vanligt artigt på varandra.
– Jag är här för att intervjua "Bulan". Jag kan väl få dina bästa historier om honom.
– Nej, du. Det berättar jag inte, säger "Greppa och skrattar, men fortsätter:
– Som han körde som spelare. Varje dag. Och han får det här laget att köra likadant.

"Bulan" är som Skalman
Lars "Osten" Bergström var tränare när Luleå vann guld 1996 och har också ett långt förflutet i föreningen och som ledare i flera klubbar. Bergström hyllar Berglund som "den bäste defensive forward han tränat" och säger:
– "Bulan" hade egentligen inga märkvärdiga egenskaper som spelare. Men han hade bra spelsinne och ett tävlingspsyke av bästa virke. Han hade inte tvekat att brottas mot Karelin, inte ens tänkt tanken att han var i underläge, utan tänkt: okej, hur gör jag för att ta honom bäst...
För "Greppa" och "Osten" är det inte konstigt att "Bulan" blev tränare.
– "Bulan" var en ledare även som spelare. Om någon annan spelare inte jobbade ordentligt så var han på dem direkt. Han gömde sig aldrig och betalde alltid priset själv, säger Bergström.
Sedan erkänner Bergström att han är avundsjuk på en unik förmåga hos Berglund.
– De flesta tränare har svårt att sova även om det går bra eller dåligt. Om man vinner grubblar man hur man ska spela likadant igen, om man förlorar så grubblar man på hur man ska vinna. När jag var tränare kunde jag vara så inne i det att jag ställde soppåsen i garderoben och kolleger var tvungna att ta sömntabletter. "Bulan" är som Skalman, han bara stänger av när han lämnar ishallen.
När jag tar upp detta efter träningen ler Thomas Berglund.
– Jag sover för det mesta väldigt gott om nätterna. Och jag är nog bättre än de flesta på att bara stänga av ibland. Det gäller att hitta en balans där man inte bär med sig saker. Att hitta ett lugn i tillvaron. Men sedan kan jag vara lite disträ och glömma saker, medger han.
"Vi är ganska heta allihopa"
Frizonen är hemma med familjen: hustrun Monica och sönerna Charlie, 17, Olle 15, Ville, 10. Olle spelar fotboll och innebandy, de andra spelar hockey. Alla i familjen gillar sport och det blir mycket längdskidåkning under vintern.
– Vi är ganska heta allihopa. Det kan vara lite livat där hemma ibland. När vi tävlar vill alla vinna, men vi brukar vara vänner efteråt, säger Thomas och tillägger att det inte skadar att vara lite disträ ibland.
– Det kan vara ett sundhetstecken, det är bra att vila hjärnan ibland.
Förutom sport gillar Berglund att läsa böcker - "helst biografier" - och lösa korsord.
Det ger honom också ett lugn i vardagen och han har inspirerats av böcker om andra ledare som Alex Ferguson och Sven-Göran Eriksson.
Men sedan är han också medveten om att hans jobb kan påverka hela familjen, då hockeyn skapar starka känslor och många lever för sitt lag i Luleå.
– Jag har ett väldigt utsatt yrke. Det är klart att jag tänkt tanken att det kan bli jobbigt för barnen när det skrivs en massa saker. Sport kan verkligen ta fram alla sidor hos folk. Jag har slutat läsa olika fansforum för länge sen. Där är vi ofta sämst i världen eller bäst i världen.
– Folk kommer ofta fram och pratar. Jag har inga problem med det. Det är oftast positivt, utom någon gång då någon kommit fram på fyllan.
Hans drivkraft är att vinna. Vägen dit är mer intressant.
Det visar sig att "Bulan" är så mycket mer än en hårding som skäller på sina spelare.
– Vi har inte fått en enda jätteutskällning den här säsongen. Sådan är han inte. "Bulans" styrka är hans passion och hur han får ihop en grupp, Han får alla att känna sig delaktiga, säger lagkapten Erik Gustafsson.
Inte en enda rejäl utskällning?
– Nej, det har inte behövts. Jag tror många har fel bild av mig. Det viktigaste för mig är noggrannhet. Vi har ett tydligt spelsystem och ställer samma krav på alla. Mitt temperament är medfött, men du kan inte bara skälla, du måste förklara vad det handlar om, säger Thomas Berglund själv.
Höjer ilsket rösten när han pratar om misstag
För några år sedan revolutionerade tränarparet Jonas Rönnqvist och Thomas Berglund svensk hockey med sitt spelsystem som byggde på hög press och att snabbt återvinna pucken. Nu för tiden spelar de flesta svenska lag på ett liknande sätt.
– Jag har alltid varit emot styrspel. Det är att ge motståndarna initiativet och spela på deras misstag. Vi vill ha pucken. Vi vill styra spelet.
Berglunds framgångar i Gävle, där han tog Brynäs till SM-final och nu när han gjort Luleå till topplag bygger på att han fått laget att köpa hans spelidé och underkasta sig det hårda jobbet som krävs.
– Vi kan göra ett misstag, vi kan göra två misstag, men VI KAN INTE GÖRA ETT TREDJE SOM DÅ VI SLÄPPTE IN SENT MÅL MOT FÄRJESTAD NYLIGEN...
Han ökar verkligen röststyrkan när han avslutar den meningen och ser irriterad ut av att bara tänka på ett insläppt mål mot Färjestad.
– Vi får inte slarva med detaljer. Det måste vara hundra procent. Hela tiden.
Du har bytt lagkapten två gånger på två år, normalt skapar sånt oro - inte i ditt lag?
– Inte när man förklarar varför. Johan Harju och Niklas Olauson har gått från C till A. Erik Gustafsson har C:et nu. Men alla är ledare.
Är du bra på att förklara beslut?
– Det måste du göra. Ibland är det svårt att förklara ett beslut, du går på känsla, men då får du säga det också. Och det där "management by fear" - det tror jag inte på överhuvudtaget.
Men arg har du blivit genom åren?
– Jag har blivit så arg att jag tvingats be om ursäkt efteråt. Då har jag skällt och gått över gränsen. Ibland får man acceptera misstag, om någon spelat 30 minuter och gör ett misstag när han är så slut att tungan hänger halvvägs ut ur käften, då kan jag inte skälla på honom. Men en tillrättavisning då och då, det tål alla spelare.

Är bäst i SHL - utan puck
Vid videogenomgångar med laget påpekas felaktigheter inför alla.
– Men det är inget personligt. Vi måste alla lära av våra misstag. Sedan får jag passa mig. I Brynäs var det en spelare som råkade bli utpekad lite för ofta. Sånt får man tänka på.
Din spelare Karl Fabricius har sagt att ni är bäst i SHL i spelet utan puck - har han rätt?
– Jag tycker det. Och det är vad det handlar om. Du spelar utan puck 97 procent av tiden. Vi måste alla jobba hårt utan puck.
Du får spelare att överprestera?
– Det vet jag inte. Jag hoppas jag lyckas få ut det bästa av de flesta. Men jag vill absolut inte slå mig för bröstet själv. Detta är ett samarbete mellan alla coacher och spelare. Alla måste hjälpas åt om man ska nå framgång.
Den här inställningen har också stor del i hans framgång. Han vill egentigen inte synas så mycket, han bara skrattar när jag frågar om han kan tänka sig att bli tv-expert.
Thomas Berglund vill inte sitta i tv, han vill vinna hockeymatcher.
Skulle du, som Bergström säger, brottas mot Karelin?
– Jag har ett gott självförtroende i grund och botten. Jag vet mina begränsningar och kopplar inga eldosor eller något sånt. Men Karelin...hehe... jag tror man kan lyckas med mycket om man jobbar hårt.