Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tyvärr tror folk att det är en sjukdom”

Linus Söderström i ”Efter Tio med Malou von Sivers”Foto: TV4
Linus Söderström under JVM 2015Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han blev mobbad och trakasserad för sina diagnoser.

Men själv betraktar hockeystjärnan Linus Söderström sin adhd och Aspergers syndrom som särbegåvningar. 

– Folk tycker att det är sjukdomar. Det är väldigt ointelligent, säger Söderström i TV4-programmet Efter tio.  

Linus Söderström var en av HV 71:s största hjältar när klubben tog SM-guld säsongen 2016/2017. Men finalspelet mot Brynäs blev en bitterljuv historia. 

Mitt under guldfirandet avslöjade Söderström att spelare i Brynäs kallat honom för ”särbarn”. Till saken hör att Söderström varit öppen med sina diagnoser adhd och Aspergers syndrom.

Linus Söderström med SM-pokalen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Linus Söderström om sin adhd

På måndagsmorgonen gästade Söderström TV4-programmet Efter Tio med Malou von Sivers för att berätta om sina upplevelser av att vara funktionsvarierad. Hans tonår blev präglade av diagnoserna – på ett negativt sätt. 

– Jag blev mobbad, säger Söderström i programmet. 

– Det blev mycket missförstånd i skolan jag gick i då, jag trivdes inte. Jag var hemma från skolan under hösten 2012. Jag var bitter. Det var tufft. Jag var så himla less och nedstämd. Att vara hemma och spela tv-spel, det var det enda jag tyckte var kul.

Men nu har Söderström, som numera tillhör NHL-klubben New York Islanders organisation, funnit ett sätt att hantera sina diagnoser. Numera betraktar han dem som tillgångar, snarare än bromsklossar. 

”Det är särbegåvningar”

– Adhd och asperger är särbegåvningar. Tyvärr är den sociala normen att folk tror att det är en sjukdom. Det är väldigt ointelligent. Man kan ha koncentrationssvårigheter, men det är inte en sjukdom. Men jag hade inte varit där jag är i dag utan asperger, som gav mig så mycket energi och fokus, säger Söderström. 

– Man ska aldrig låta någon trampa på dig. Det är tuffa perioder i livet. Ibland måste man visa lite vilja. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.