Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet efter kaoset: ”Det känns viktigt nu”

Berättar själv i ”Wikegård vs”.
Anders Larsson
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Inga fler inställda eller uppskjutna matcher i Hockeyettan. 

Det är beskedet från svenska ishockeyförbundet, som nästa vecka kommer ge svar på hur klubbarna som vägrat spela mot Boden och Karlskrona straffas.

– Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas, säger ordförande Anders Larsson. 

Stormen i Hockeyettan har inte gått någon hockeyföljare obemärkt förbi. Sedan två år tillbaka har det mer eller mindre varit ett öppet krig mellan ligaorganisationen och Boden där parterna varit oense om hur centrala avtal skrivits och vem som egentligen äger sändningsrättigheterna: Ligan eller klubbarna.

Sedan en tid tillbaka har Karlskrona ställt sig i Bodens ringhörna. Boden som dessutom ansökt om att få lämna Hockeyettans organisation. 

Turbulensen har lett till att flera andra klubbar i serien, under hösten 2021, bestämt sig för att inte spela matcher mot Boden och Karlskrona fram till att konflikten är löst. 

Totalt har fyra matcher inte genomförts.

Möte med Riksidrottsförbundet 

Schismen tvingade fram ett möte mellan ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet. Det ägde rum under tisdagen och efter det har hockeyförbundets styrelse nu tagit beslut i en rad frågor: 

Bland annat uppmanas samtliga lag i Hockeyettan att spela matcher enligt det nuvarande spelschemat.

– Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas. Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey. Med det sagt finns det många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar, säger Anders Larsson, ordförande i svenska Ishockeyförbundet.

Rekommendationen: Döm 5-0

Ett beslut gällande de fyra matcher som redan ställts in i Hockeyettan kommer meddelas nästa vecka. 

Hädanefter rekommenderar förbundsstyrelsen till tävlingsnämnden att döma resultatet 5-0 i samtliga matcher där ett lag uteblir utan konsensus. 

”Tävlingsnämnden fattar beslut om de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu. Beslutet fattas av tävlingsnämnden i nästa vecka och meddelas senast den 28 oktober.”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

En av de mest springande punkterna för ishockeyförbundet gäller det beslut som RIN tog i våras där man gav Boden rätt att träda ur ligaorganisationen. Därför har förbundet nu tillsatt en extern juridisk utredning som ska granska ärendet, som förbundet anser att de inte fått tycka till om.

Fram till dess kommer Boden och Karlskrona tillåtas ett tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher. Det gäller fram till 31 december 2021.

Bäckström om kaoset i OS 2014

Stoppades från att spela OS-finalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.