Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berättar om sorgen: "20-30 år för tidigt"

Göran Lindqvist har gått bort, 61 år gammal. (FOTO: Privat).

Göran "Tjorven" Lindqvist förlorade sin kamp mot cancern.

Nu sörjer svensk ishockey en profil och en ledare.

– Det känns som det är 20-30 år för tidigt. Han var bara 61 år, säger nära vännen Tommy Boustedt, landslagschef på ishockeyförbundet, till SportExpressen.se.

– Han har brunnit för det han har gjort, säger dottern Elin Björkdahl.

Svensk ishockey är i sorg.

Klockan 14.47 på tisdagseftermiddagen somnade Göran "Tjorven" Lindqvist in, 61 år gammal.

Efter en lång tränarkarriär i bland annat Linköping, Rögle och Vita Hästen och på senare år Väsby, arbetade Lindqvist även som landslagsansvarig för det svenska ishockeyförbundet.

I mars i år vändes hans värld upp och ner. Då fick "Tjorven" mardrömsbeskedet - att han hade cancer. I en lång intervju som han gjorde med folkbladet.se strax före sin död, beskriver Lindqvist hur han först fick en krampattack i benet.

- Det kändes ofattbart och jag tog ambulans till Södersjukhuset. De kunde inte ställa någon diagnos.

Till sist kunde sjukhuset i Huddinge ställa en diagnos: Malignt melanom, cancer i lungorna och i levern. Åtta veckors cellgiftbehandling väntade. Förgäves. Läkarna meddelade snart den definitiva domen.

- Det går inte att bota dig, Göran. Vi kan inte göra mer än vad vi har gjort. Du måste inse att det är bara frågan om när, inte..., berättade Lindqvist för Folkbladet.se.

Fyra månader senare somnade han in.

"Väldigt tungt i dag"

Tommy Boustedt, landslagschef på ishockeyförbundet, har inte bara förlorat en av sina anställda. Han har också förlorat en nära vän. För SportExpressen.se berättar han om sin sorg:

- Han var alldeles för ung för att gå bort, det känns väldigt tungt i dag.

- Jag var både hans kompis och chef. Han var väldigt nära min familj, mina föräldrar, mina barn och min fru, så han var ofta med på privata tillställningar, studenten, 50-årsfirande och kalas.

Boustedt befinner sig i Finland, på ett symposium arrangerat av det internationella ishockeyförbundet. Där råder det i dag en dyster stämning.

- Det är många som är ledsna här i dag.

- För oss runtomkring känns det som att det gått i raketfart. Från att ha varit vital och i fullt jobb till att inte finnas längre.

Just att slutet gick så snabbt är något som Boustedt återkommer till.

- Varken han eller vi förstod hur allvarligt det var eller hur fort det skulle gå. Men det var nog bra det, att inte veta om exakt vilken dag man ska gå bort. Då får man inget värde i de återstående dagarna. Göran levde verkligen de sista dagarna som om varje dag var viktig.

"Tjorven" tog så sent som i torsdags emot besök av flera vänner.

- Alla som var där då sa att han var på så bra humör. Mina föräldrar var där och min mamma tyckte han var vid ganska god vigör. Han pratade mycket hockey och såg fram emot att säsongen skulle börja. Han planerade att se så mycket som möjligt i höst, berättar Boustedt.

"20-30 år för tidigt"

Men under fredagen vände allting. Lindqvist blev snabbt mycket sämre.

- Det var chockartat. De höll honom i stort sett nedsövd. Men många av oss tycker det känns bra att det gick så fort, att han slapp ligga och lida i flera månader, säger Boustedt som själv inte hann ta ett sista farväl.

- Jag hade tänkt åka till honom direkt efter helgen och berätta vad vi gjort här på campet. Nu kan jag inte göra det, utan får tänka tanken i stället. Jag hoppas han kan känna det, var han än är någonstans.

Göran Lindqvist lämnar flickvän och två döttrar efter sig.

Och många vänner - inte minst inom den svenska och internationella hockeyfamiljen:

- Vi kommer att sakna Göran. Han var glad, trevlig och sa aldrig nej. Oavsett vilken arbetsuppgift man gav honom. Han var extremt ordningssam och noggrann. Sådana människor finns det inte så många kvar av.

"De bästa går först"

- Det är som en del har sagt, jag vet inte om man ska säga så, men: De bästa går först, medan de andra får längre tid på sig. Det känns som det är 20-30 år för tidigt. Han var bara 61 år, berättar Tommy Boustedt.

När SportExpressen.se når dottern Elin Björkdahl berättar hon att det är många som hör av sig.

– Han kände ju en del människor, kan man säga. Det är mycket att rodda i just nu, precis efter. Han har gjort mycket bra saker, säger hon.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!