Foto: Jerry S. Mendoza
 Foto: Jerry S. Mendoza

Bengt-Åke orsaken bakom avhoppen

Publicerad
Uppdaterad
LOS ANGELES/STOCKHOLM. Här är anledningarna till varför OS-spelarna nobbar Tre Kronor i VM.
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är oseriöst ledarskap, bristande taktiska genomgångar och dålig matchning av laget orsakerna till varför NHL-spelarna inte ställer upp för Bengt-Åke Gustafsson.
Alla svenska NHL-proffs som spelade OS och varit VM-aktuella har tackat nej utom målvakten Jonas Gustavsson.
Många av dem har angett skador som skäl, trots att de spelat Stanley Cup-slutspel till dess att deras lag blivit utslagna.
SPORT-Expressen kunde redan 27 februari berätta att förtroendet för Bengt-Åke Gustafsson som förbunds-kapten sviktade kraftigt efter OS-fiaskot - och att NHL-stjärnorna som spelat OS redan då var inställda på att inte spela VM.
SPORT-Expressen har de senaste dagarna ratat med flera OS-spelare om varför de valt att tacka nej till VM just i år.
Med kravet om att inte bli citerade vid namn berättar de att ett utbrett missnöje med förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson växte fram under och efter OS.
Det är framför allt bristande taktik och dålig matchning av laget under OS som minskat förtroendet för förbundskaptenen.
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är besvikelsen stor över att Daniel och Henrik Sedin fick begränsad speltid i OS-kvartsfinalen mot Slovakien.

Pekar på oproffsigt ledarskap

Att Henrik Zetterberg och Johan Franzén, som spelat i samma succékedja i två år i Detroit, inte fick spela tillsammans väckte också irritation bland spelarna.
- "Frasse" och "Zäta" tyckte det var jäkligt konstigt, säger en spelare SPORT-Expressen talat med.
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen upplevdes ledarskapet som oproffsigt av många av spelarna - vilket började med att Mikael Samuelsson petades ur OS-truppen trots en bra säsong.
Många av spelarna var enligt uppgift besvikna över hur Samuelsson kunde lämnas utanför truppen och ifrågasatte landslagsledningens koll på NHL-proffsen.
En av dem säger i dag:
- Vi är alla professionella yrkesmän med hockeyn som heltids-jobb. Och det är fortfarande kul att dra på sig landslagströjan, men man vill ju att allt det där runt omkring ska fungera.
- Besvikelsen blir stor när man kommer till landslagssamlingarna och klassen på organisationen sjunker två snäpp.
Svenska ishockeyförbundet valde att låta Bengt-Åke Gustafsson fullfölja sitt kontrakt över pågående hockey-VM i stället för att låta hans efterträdare Pär Mårts ta över redan nu.
Om beslutet säger ordförande Christer Englund:
- Det vi vet nu det visste vi inte, och vi vet fortfarande egentligen inte varför spelarna väljer att inte komma.

Förbundet genomför en enkät

Förbundet genomför nu en enkät med OS-spelarna för att bland annat undersöka hur de ser på ledarskapet under OS.
Och där har det inte framkommit några indikationer på ett sviktande förtroende för Bengt-Åke?
- Nej, inte någonting som jag har fått del av.
Under gårdagen spekulerade bland annat Sveriges Radio kring en eventuell bojkott mot Bengt-Åke Gustafsson.
Christer Englund:
- Har inga kommentarer kring det. Jag har inga signaler eller något annat som jag hört med anledning av detta.
Det blir förstås en viktig uppgift för Mårts att få en ändring på detta?
- Ja, inte bara för honom utan för Svenska hockeyförbundet egentligen. Att titta på vad som krävs för att vi ska kunna se till att vi får killarna att ställa upp när vi behöver dem och vill ha dem i landslaget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag