Avslutar karriären – för att genomgå könskorrigering

Leon Reuterström
Foto: PRIVAT
Leon Reuterström, tidigare Denise, har spelat för Leksand i fem år
Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Leksandsmålvakten Denise Reuterström avslutar karriären och ska genomgå en könskorrigering.

Nu berättar Reuterström, som numera heter Leon, om stödet efter det att beslutet blev offentlig.

– Det är svårt att sätta ord på, säger 21-åringen.

Det var på onsdagen som Reuterström meddelade via sitt Instagram-konto att hockeykarriären är över, efter att spelat för Leksand i SDHL sedan 2012.

Beslutet grundar sig i att 21-åringen aldrig identifierat sig som kvinna. Nu byter Reuterström namn till Leon – och ska genomgå en könskorrigering.

– Nu har jag fått min diagnos. Jag är transsexuell och det är den största lättnaden. Att veta, berättade Reuterström då.

Flera stora svenska nyhetsmedier plockade snabbt upp nyheten från Reuterströms Instagram, och nu berättar han att nervositeten var stor inför att dela med sig av nyheten.

– Jag undrade hur mycket hatmeddelanden jag skulle få, men jag har haft jättefel. På mina egna konton är det ingenting alls. Jag har fått väldigt positiv respons, bara kärlek via sociala medier, säger Reuterström.

Från hockeyvärlden har inte bara representanter för Leksand hört av sig för att uttrycka sitt stöd.

– Jag hade fördomar om hur det skulle bli. Det finns så klart en machokultur inom hockeyvärlden, men jag har bara fått stöttning både från Leksand och andra klubbar.

Hyllar flickvännen: ”Ovärderlig”

Det svåraste av allt var dock inte att berätta för omvärlden – utan för flickvännen Jonna. Leon Reuterström hade precis inlett sin utredning för könsdysfori när paret träffades för snart ett år sedan.

– Jag var jättenervös för att berätta. Det slutade med att jag visade upp ett papper, en kallelse till en mottagning, för jag fick inte fram några ord.

Men efter att ha byggt upp en stor nervositet inför samtalet under en längre tid, slutade allting med en stor lättnad.

– Hon sa: ”Det förändrar ingenting”. Hon har tagit det otroligt bra, jag kan inte sätta ord på vad hon betytt. Ovärderlig, berättar Reuterström.

https://www.instagram.com/p/Bcj0cyUhpGk/?taken-by=reuterstrom

Startar blogg: ”Försöka göra skillnad”

Namnbytet till Leon väntas bli officiellt godkänt av Skatteverket inom några månader. Därefter väntar en hormonbehandling, som är en del av könskorrigeringen. Nu har Reuterström startat en blogg, där läsarna kommer att få följa den kommande processen.

– Tanken är att fortsätta berätta om mig, och mer ingående om mig själv. Resan dit jag är i dag och den fortsatta resan, allt jag kommer gå igenom.

Han förklarar beslutet att starta upp bloggen:

– Det är flera som hört av sig och tackat mig. Folk säger att det har hjälpt dem, och det fortsatte strömma in under flera dagar. Jag tänkte att om det är någon gång jag ska göra något för att försöka göra skillnad, så är det nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.