Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Att väcka min fru femte gången mitt i natten...”

Tobias Forsberg i intervju med SportExpressen sommaren 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tre år har gått sedan skadan som förändrade Tobias Forsbergs liv. 

I en intervju med Aftonbladet berättar han nu om jakten på sin nya identitet och utmaningarna med att leva med en förlamning. 

– Under lång tid var jag orolig över hur folk såg på mig, säger han till tidningen. 

Det var i en hockeymatch i december 2018 som Leksands Tobias Forsberg skadade nacken efter att ha flugit in i sargen. Efter att ha spenderat sex dagar nedsövd konstaterades det att han var förlamad. 

Idag har det gått över tre år sedan dess och Forsberg lever med sin fru i Gustavsberg utanför Stockholm. Och trots stora framsteg är han fortfarande förlamad från armhålorna och neråt, han kan röra händerna men inte fingrarna och har svårt med känseln. 

I en intervju med Aftonbladet berättar han om vägen från en identitet som hockeyspelare till att efter skadan åter hitta sig själv och att det har lett till en oro över vilken bild folk ska få av honom. 

– Under lång tid var jag orolig över hur folk såg på mig. När jag rullade runt i rullstolen, eller famlande när jag försökte käka en smörgås på stan. Det är något jag har lärt mig att hantera och jag kan känna mig stolt över den jag är, säger han till Aftonbladet. 

”Jobbigaste är att väcka min fru”

Att hitta en ny identitet är däremot inte det jobbigaste. Forsberg är behov av assistans 24 timmar om dygnet. 

– Det absolut jobbigaste är känslan av behovet av så mycket hjälp, att känna att jag inte klarar mig på egen hand. Att väcka min fru för femte gången mitt i natten och be henne att vända på mig. Då känner jag, kanske inte att jag är påfrestande, men det är lätt att grotta ner sig i mörka tankar. Hittills har jag lyckats komma ur dem, även om det är svårt.

Idag är Forsberg aktiv som krönikör och hockeyexpert. I framtiden vill han börja föreläsa. Sedan skadan har många människor hört av sig, inspirerade av hans styrka.

– Jag sitter inte på alla svar, men det är jätteroligt att folk kan se en styrka i mig. Jag har själv fått så mycket och känner att jag vill ge tillbaka också. Riktigt så kände jag nog inte tidigare, och det låter egoistiskt, men jag tänker mer på andra nu och har förståelse för andras situationer, säger han. 

 Själv drömmer om att en dag klara sig själv. 

– Jag känner att jag kan lära mig saker varje dag som jag inte trodde var möjligt. Senaste månaderna har jag ju, som sagt, börjat lag mat själv. Förflyttningar är nästa steg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.