Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Att jag valde Modo är mitt största misstag"

Conny Strömberg Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

22 klubbar och åtta länder, och till hösten fortsätter Conny Strömbergs långa karriär i Norge.

Den 41-åriga hockeyvagabonden laddar nu för sin 24 säsong som seniorspelare. 

Och minns sitt största felbeslut han tagit under sin hockeykarriär. Att han valde Modo 1999.

– Jag fick spela i fjärdekedjan, och inget alls i powerplay. Det är mitt största misstag och där skulle jag valt annat för då hade jag nog kommit till NHL.

Hemma i Örnsköldsvik över sommaren. Ett par månader vid Höga kustens natursköna vyer, och svårslagna vatten. Där laddar Conny Strömberg upp inför den 24:e säsongen i ordningen, som seniorspelare. Med tennis, crossfit och "Lite axlar och mage, du vet sånt där man behöver träna".

För 23 år sedan började karriären på seniornivå. I Vita Hästen, och dåvarande division 1. Ett seriesystem han kom att tillhöra i ytterligare fem säsonger, innan han då fick chansen i elitserien (nuvarande SHL) efter en poängstark säsong i IFK Arboga där det blev 56 poäng på 41 matcher.

AIK, Västerås, HV 71, Brynäs och Modo som då samtliga återfanns i högsta serien visade då intresse för Strömberg, som valde den sistnämnda klubben. Ett beslut han ångrar än i dag.

Conny Strömberg i Modo-tröjan.

Om du fick gå tillbaka i tiden och ändra en sak från din karriär, vad skulle det då vara?

– När jag hade fem anbud 1999 så skulle jag inte gått till Modo. Jag skulle ha valt typ AIK eller Västerås, för där hade jag fått större förtroende och fått spela powerplay. I Modo... Jag fick spela i fjärdekedjan, och inget alls i powerplay. Det är mitt största misstag och där skulle jag valt annars för då hade jag nog kommit till NHL.

Oj... Men vilken klubb känner du än i dag störst stolthet över att ha fått representera, då?

– Det är ju Örebro, det är den bästa klubben. Det var det överlägset roligaste, vi dominerade i den där allsvenskan. Man har många bra minnen med Henrik Löwdahl, Marcus Weinstock, Johan Wiklander, Tomas Mitell. Vi levererade ju år efter år. Sen var det synd att det blev som det blev när vi bytte tränare från Peter Andersson till Patrik Ross då det inte blev samma hierarki som innan, jag hade nog kunnat spela kvar där än i dag om det inte blev så.

 

LÄS ÄVEN: Strömberg: "Livet är att spela hockey" 

Fick inte vara kvar i succéklubben

Den gångna säsongen återfanns KB65-produkten i Västerviks IK, som var nykomlingar i hockeyallsvenskan och där kom att göra stor succé då laget föll på målsnöret i Slutspelet inför Direktkvalet till SHL. På målskillnad, till AIK:s fördel.

LÄS ÄVEN: Jättedrama när AIK blev klart för playoff 

För Conny själv blev det 31 poäng på 43 matcher.

– Ja, men det var ju alldeles för lite poäng. Efter jul bytte jag omgivning och hamnade med Victor Öhman och Danne Pettersson. Hade vi spelat ihop från början så hade det varit annorlunda, men då fick vi i gång vårt powerplay som jag hade ansvaret för. 

Han missade dock 15 matcher på grund av en fotskada, som inte var åldersrelaterade – något han noga påpekar över telefonnätet. En skadefrånvaro som hämmade honom från att nå ännu finare siffror i poängprotokollet.

– Det var synd, jag ville knäppa alla på näsan och visa hur mycket poäng jag kan göra. Det hade kunnat bli fler poäng, men jag visade mitt rätta jag i början av mars och då kändes det bra.

Någon fortsättning i Västervik blev det dock inte. Marknadsvärdet på vagabonden var för högt. 

Och åldern.

– Jag hade gärna varit kvar för 30 000 i månaden, men det är som det är. 

Han suckar. Tänker lite. Och fortsätter:

– Nu är jag bara glad över att kunna spela hockey, för hälften av folket vill ju att man ska sluta för att man är för gammal. Det är konstigt hur det funkar, bara för man är äldre så vill folk det. Därför är det ännu mer motiverande att visa att man är bra, och det är därför jag brinner för att spela. För att visa att jag är tillräckligt bra, och få tyst på kritikerna som alltid vill att man ska sluta.

 

LÄS ÄVEN: MrMadhawk: "Conny Strömberg fortsätter hockeykarriären" 

Conny om Jagr: "Jag är en bättre passare"

I november fyller Conny 42 år.  På andra sidan Atlanten återfinns ännu en krutgubbe i Jaromir Jagr, som för närvarande går utan klubbadress klar för den kommande säsongen.

Den tjeckiska hockeylegendaren som hunnit fylla 45. 

Conny Strömberg vs. Jaromir Jagr, vem är egentligen den bästa ishockeyspelaren? 

– Jag såg att han var ute och gnällde nu över att han inte har någon klubb, haha. Men ja, jag är ju bättre på att passa än han, det är jag. Jag är nog strået vassare på att hitta öppnande passningar, men sen är han bättre på att hitta mål och är nog lite starkare än mig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!