Conny Strömberg Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDEConny Strömberg Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE
Conny Strömberg Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

"Att jag valde Modo är mitt största misstag"

Publicerad

22 klubbar och åtta länder, och till hösten fortsätter Conny Strömbergs långa karriär i Norge.

Den 41-åriga hockeyvagabonden laddar nu för sin 24 säsong som seniorspelare. 

Och minns sitt största felbeslut han tagit under sin hockeykarriär. Att han valde Modo 1999.

– Jag fick spela i fjärdekedjan, och inget alls i powerplay. Det är mitt största misstag och där skulle jag valt annat för då hade jag nog kommit till NHL.

Hemma i Örnsköldsvik över sommaren. Ett par månader vid Höga kustens natursköna vyer, och svårslagna vatten. Där laddar Conny Strömberg upp inför den 24:e säsongen i ordningen, som seniorspelare. Med tennis, crossfit och "Lite axlar och mage, du vet sånt där man behöver träna".

För 23 år sedan började karriären på seniornivå. I Vita Hästen, och dåvarande division 1. Ett seriesystem han kom att tillhöra i ytterligare fem säsonger, innan han då fick chansen i elitserien (nuvarande SHL) efter en poängstark säsong i IFK Arboga där det blev 56 poäng på 41 matcher.

AIK, Västerås, HV 71, Brynäs och Modo som då samtliga återfanns i högsta serien visade då intresse för Strömberg, som valde den sistnämnda klubben. Ett beslut han ångrar än i dag.

Conny Strömberg i Modo-tröjan.

Om du fick gå tillbaka i tiden och ändra en sak från din karriär, vad skulle det då vara?

– När jag hade fem anbud 1999 så skulle jag inte gått till Modo. Jag skulle ha valt typ AIK eller Västerås, för där hade jag fått större förtroende och fått spela powerplay. I Modo... Jag fick spela i fjärdekedjan, och inget alls i powerplay. Det är mitt största misstag och där skulle jag valt annars för då hade jag nog kommit till NHL.

Oj... Men vilken klubb känner du än i dag störst stolthet över att ha fått representera, då?

– Det är ju Örebro, det är den bästa klubben. Det var det överlägset roligaste, vi dominerade i den där allsvenskan. Man har många bra minnen med Henrik Löwdahl, Marcus Weinstock, Johan Wiklander, Tomas Mitell. Vi levererade ju år efter år. Sen var det synd att det blev som det blev när vi bytte tränare från Peter Andersson till Patrik Ross då det inte blev samma hierarki som innan, jag hade nog kunnat spela kvar där än i dag om det inte blev så.

 

LÄS ÄVEN: Strömberg: "Livet är att spela hockey" 

Fick inte vara kvar i succéklubben

Den gångna säsongen återfanns KB65-produkten i Västerviks IK, som var nykomlingar i hockeyallsvenskan och där kom att göra stor succé då laget föll på målsnöret i Slutspelet inför Direktkvalet till SHL. På målskillnad, till AIK:s fördel.

LÄS ÄVEN: Jättedrama när AIK blev klart för playoff 

För Conny själv blev det 31 poäng på 43 matcher.

– Ja, men det var ju alldeles för lite poäng. Efter jul bytte jag omgivning och hamnade med Victor Öhman och Danne Pettersson. Hade vi spelat ihop från början så hade det varit annorlunda, men då fick vi i gång vårt powerplay som jag hade ansvaret för. 

Han missade dock 15 matcher på grund av en fotskada, som inte var åldersrelaterade – något han noga påpekar över telefonnätet. En skadefrånvaro som hämmade honom från att nå ännu finare siffror i poängprotokollet.

– Det var synd, jag ville knäppa alla på näsan och visa hur mycket poäng jag kan göra. Det hade kunnat bli fler poäng, men jag visade mitt rätta jag i början av mars och då kändes det bra.

Någon fortsättning i Västervik blev det dock inte. Marknadsvärdet på vagabonden var för högt. 

Och åldern.

– Jag hade gärna varit kvar för 30 000 i månaden, men det är som det är. 

Han suckar. Tänker lite. Och fortsätter:

– Nu är jag bara glad över att kunna spela hockey, för hälften av folket vill ju att man ska sluta för att man är för gammal. Det är konstigt hur det funkar, bara för man är äldre så vill folk det. Därför är det ännu mer motiverande att visa att man är bra, och det är därför jag brinner för att spela. För att visa att jag är tillräckligt bra, och få tyst på kritikerna som alltid vill att man ska sluta.

 

LÄS ÄVEN: MrMadhawk: "Conny Strömberg fortsätter hockeykarriären" 

Conny om Jagr: "Jag är en bättre passare"

I november fyller Conny 42 år.  På andra sidan Atlanten återfinns ännu en krutgubbe i Jaromir Jagr, som för närvarande går utan klubbadress klar för den kommande säsongen.

Den tjeckiska hockeylegendaren som hunnit fylla 45. 

Conny Strömberg vs. Jaromir Jagr, vem är egentligen den bästa ishockeyspelaren? 

– Jag såg att han var ute och gnällde nu över att han inte har någon klubb, haha. Men ja, jag är ju bättre på att passa än han, det är jag. Jag är nog strået vassare på att hitta öppnande passningar, men sen är han bättre på att hitta mål och är nog lite starkare än mig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag