Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är nästan så att man ska skämmas för det”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: Shutterstock

Svensk idrott har sedan några år tillbaka slopat resultat och tabeller för barn upp till 13 år.

Ett vägval som väckt reaktioner runtom i idrotts-Sverige.

Dan Tangnes, hockeytränare i mästarlaget EV Zug, uttrycker en djup oro över vad det kan få konsekvenser långsiktigt.

– Nu är det nästan att man ska skämmas för att man har en dotter eller son som är duktig i idrott, säger han i podcasten Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/b9c37012b25b569c7b72d3a9c4edb50a

Under mitten av 10-talet förändrades svensk barnidrott i grunden. I lagsport skulle resultat, tabeller eller poängräkning inte längre existera i serier och cuper för barn upp till 13 år.

Riksidrottsförbundet motiverade beslutet med att fler barn tack vare den nya inriktningen skulle idrotta längre upp i åldrarna. 

”Förändringarna har tillkommit utifrån aktuell forskning om barn och ungdomars utveckling. Förbunden vill att fler ska ha roligt, må bra och utvecklas när de idrottar. På så sätt får de både fler aktiva och ökar chanserna att vinna fler framtida medaljer”, skrev RF på sin hemsida.

Vill förändra synen på tävling 

Frågan har sedan dess delat Sverige i två läger, vissa har välkomnat en sådan utveckling medan andra förmedlat en skepsis till vilken inverkan det kommer ha på unga idrottare i ett kort- och långsiktigt fönster. 

Den tidigare Rögle- och Linköping-tränaren Dan Tangnes ställer sig i den andra ringhörnan. 

När han gästar Expressens podcast Hockeypuls medger han att det här är det ämne inom idrotten som bekymrar honom allra mest.

– Vi måste ändra sättet att se på tävling. Vi måste tillåta barn att tävla. Vi måste göra det fint att vinna, för det är en naturlig del i livet. Att vinna och förlora, lyckas och misslyckas. Vi borde kanske fokusera mer på hur man hanterar vinster och förluster, lycka och misslycka. 

Vad blir konsekvensen av att man inte för statistik som tabeller och resultat?

– Att det är fult att vara bäst. Det är jag rädd för. Det borde inte vara så. Barnen själva vet vilka som vinner och inte vinner. Jag tror det handlar mer om att utbilda föräldrar och oss vuxna, hur vi ska hantera lycka och misslyckanden. Och hur man coachar barnen. Det viktigaste är ledarskapet.

Det är ingen som stryper den möjligheten i skolan

Tangnes efterlyser en attitydförändring till hur barn ska utvecklas i rätt takt. Han ser helst att man arbetar på individbasis och skapar förutsättningar utifrån var barnen befinner sig på utvecklingsstegen.  

– Det här är ett samhällsproblem. Man stryper möjligheten att vara bra. Det är ingen som stryper den möjligheten i skolan, men när man är bra idrott är det nästan, ”njae, han är för bra, vi måste nog bromsa honom”. Om någon utvecklas i en snabbare takt är det mer naturligt att man lyfter upp ännu fler spelare i äldre åldersgrupper i sådana fall. 

Sedan handlar det väl om att samla upp de barn som inte utvecklats i samma utsträckning i den åldern.

– Ja. Det handlar inte om att exkludera någon, det handlar om att nivåanpassa utbildningen. Det är naturligt att göra i andra områden, men inom idrotten anser vi nästan att det är fult att vara bra för tidigt. 

– Sedan finns det andra aspekter som kommer in i bilden när man utvecklas snabbt. Du måste kanske se till att spelaren får med sig hela registret, så att han inte hoppar över några trappsteg. 

Tangnes vill att barn som ligger i framkant i sin idrott uppmuntras ännu mer till att bli bättre, utan för den sakens skull förbise de barn som inte hunnit lika långt i sin utveckling. 

– Nu är det nästan att man ska skämmas för att man har en dotter eller son som är duktig i idrott. Så får det inte vara. Det ska firas eller hyllas i stället. Och man ska tänka: hur ska vi hjälpa den här personen att bli ännu bättre. Vi måste ställa oss frågor kring hur vi ska hantera det här på ett bättre sätt. 

Lyssna på hela intervjun med Dan Tangnes i podcasten Hockeypuls:

https://embed.acast.com/hockeypuls/b9c37012b25b569c7b72d3a9c4edb50a

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.