Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är ju inte fel om han blir en ny Maradona"

Nicole Nordin och Peter Forsberg. Foto: Gunnar Nordström
Peter Forsberg. Foto: Hannes Bergdahl / EXPRESSEN TV

LOS ANGELES. Peter Forsberg, 43, kom direkt från Kenya och inspelningen av "Det stora äventyret" när han dök upp i Los Angeles under förra helgen för att bli hyllad som en av NHL:s 100 största stjärnor genom tiderna.

I en stor intervju med SportExpressen berättar Foppa om nya affärsutmaningen med sambon Nicole, sonen Diego - och faran att NHL-stjärnorna kan stoppas från OS nästa år.

– Alla dar i veckan att de borde vara med. Det blir fel om man drar bort NHL-spelarna.

Foppa lämnade Sverige den 9 januari för inspelningen av TV4-serien och landade i södra Kalifornien direkt från Afrika den 27:e.

När vi träffar honom och sambon Nicole Nordin på kändishotellet Sunset Marquis i Los Angeles får han inte berätta om utgången av äventyret, men kan berätta om tuffa strapatser i Kenya, där filmteamet skyddades av vakter dygnet runt.

– Vad jag kan säga är att det var jobbigare än vad jag trodde att det skulle bli. Det är verkligen en utmaning och inte alls enkelt, men kul och utvecklande. Sedan är det förstås roligt att se nya platser. Det är ingen lätt strapats man är ute på utan det är hårda bud.

Att vara borta en längre period från familjen var tufft, säger han vidare.

– Jo, det är helt klart jobbigt. Vi har ju tre småttingar där hemma och nu bodde vi primitivt, så det fanns inte tillgång till internet och telefon varje dag.

Du ångrade aldrig att du hade gett dig in i det där?

– Nej, när man gett sig in i det och bestämt sig för att vara med vill man förstås gå så långt som möjligt. Jag kan inte sitta och tänka på att jag ska åka hem då. Man måste ha rätt inställning till hela saken och jag hade diskuterat igenom min medverkan med Nicole och hela familjen, så det har känts bra. Hon har haft koll på kidsen och var glad varje gång jag ringde hem, så det fick mig att kämpa så hårt som möjligt.

"Det var jättekul att få vara med på den listan"

Nu har ni varit i USA över helgen, kan det bli så att ni flyttar hit någon gång i framtiden? Saknar du att bo här?

– USA är ett lätt land att bo i, men man måste ha lite kapital för att komma hit. Här finns ju allt man kan önska sig, titta bara på Los Angeles där vi är nu. Här finns entertainment, golfbanor och allt vad man hitta på när det gäller sport och sånt. Vi tror väl att vi kommer att vara i USA någon månad per år och det är ju lättare nu innan barnen börjar skolan. Vi gillar lite sol, vi gillar att resa. Vi var i Florida i en och en halv månad i november och december, så det är inte omöjligt att vi kommer hit bort mer och mer. Men jag tror inte att vi kommer att flytta hit. Inte än i alla fall. Fast man vet aldrig. Men just nu finns det inte i våra planer att flytta hit och bo här permanent.

Vi ses bara ett par dagar efter att Foppa - tillsammans med Mats Sundin, Nicklas Lidström och Börje Salming - utsetts till en av NHL:s 100 bästa spelare genom tiderna.

– Att vi var fyra svenskar som tog plats på listan är stort i mina ögon, säger Foppa.

– Och när man väl kom hit och såg alla de andra spelarna på listan blir det verklighet av det. Man ser alla de andra i väntrummet innan vi ska gå ut på scenen och det är jättemånga som man har sett upp till, spelat med och tyckt ha varit fantastiska hockeyspelare. Det var en speciell helg som ingen kan ta ifrån en och det var jättekul att få vara med på den listan.

Är det stort när de unga, den nya generationen med Connor McDavid och de andra, vet vem du är?

– Ja, det är väl roligt att de vet vem man är, det måste jag säga. Sedan vet jag inte i hur stor utsträckning det är så, men han växte väl upp när jag spelade som mest och han är ju kanadensare, så han har väl sett varje Hockey Night in Canada.

Vad säger de till dig när du pratar med dem?

– Att de gillade min spelstil, får jag ofta höra, så det är ganska kul.

"Det är ett hektiskt liv emellanåt"

Victor Hedman sa att han tyckte det var så stort att du var med på listan för allt du har gjort för Modo och Örnsköldsvik?

– Victor har ju samma känsla för Övik som jag har haft. Han är den som alltid pratar gott om Övik, han åker hem varje sommar och frågar man honom ställer han alltid upp och spelar med IceBreakers. Han värnar om staden. Jag tror att han och jag tycker likadant om vår hemstad och vill alltid den väl på något vis.

Det har inte gått så bra för Modo, är du orolig över vad som händer med klubben?

– Nja, jag tror inte att det är så lätt att vända på det på ett år sedan man åkt ner en division. Det kanske tar ett tag. Om man tittar på hur många juniorer som spelar i laget just nu, så gäller det att ha lite tålamod. Ser man på Timrå, så har deras yngre spelare fått något eller några år på sig i allsvenskan.

– Modo fick ju nästan byta ut hela laget och då kan det ta ett eller två år innan juniorerna växer in i spelet och sedan får vi hoppas att killarna från området blir kvar och utvecklas. Målet för alla är väl att komma tillbaka till SHL. Sedan får vi se om det går. Man har ju haft matcher, där tolv juniorer varit med och spelat. Men man ska inte tro att allsvenskan är en dålig serie, det är ändå män som spelar där. Alla är vältränade och jag tycker spelet ofta håller bra klass. Det är inte som det var för 20 år sedan.

Om vi går över och pratar om affärslivet, är det fortfarande nytt och spännande?

– Ja, det tycker jag. Vi har rätt många projekt på gång, det är mycket som händer överallt. Även när vi är här jobbar vi med vårt nya skomärke Inuikki och träffar PR-byråer och annat folk. Våra skor fanns nyligen med på franska och tyska Vogues lista över saker man måste ha den här vintern, så nu satsar vi på en USA-lansering. Jag försöker kombinera fritid med jobb. Det är ett hektiskt liv emellanåt.

– Samtidigt tycker jag att vi har jättekul. Både Nicole och jag vill att det ska hända saker och utvecklas som personer. Inte bara sitta på en stol utan lära oss nya grejor och utveckla bolagen vi har. Jag tycker att det är en rolig vardag när det händer lite.

"Inte fel om han blir en ny Maradona"

Peter och Nicoles familj växte ytterligare under förra året. I maj 2016 fick sonen Lennox och dottern Lily en lillebror.

Han fick namnet Diego, och frågan om det är taget efter fotbollsikonen Diego Maradona?

– Alltså, jag tycker att Maradona var en fantastisk fotbollsspelare, men jag är ju lite arg på honom för jag hejade ju på England under VM 1986 när han gjorde målet med handen och avgjorde där och England åkte ur, så jag vet inte. Jag tycker bara att Diego är ett ganska coolt namn. Det skulle vara roligt om han blev hockeylirare och heter Diego. Men det är helt okej om han blir fotbollsspelare också.

– De får alla göra vad de vill. Men när det gäller Diego vet jag inte om jag kan säga att namnet egentligen är taget från Maradona. Det kan jag inte säga att det är. Men som den sportnörd jag är, så visst hör det ihop med Maradona. Men som sagt, jag gillar namnet också. Sedan är det ju inte fel om han blir en ny Maradona, det får han gärna bli.

Hur mycket skridskor har du hunnit åka med Lennox i vinter?

– Han har nyss kommit i gång. Nicole har åkt med honom fler gånger än vad jag har gjort. Men vi hann med någon sväng på isbanan i Övik när vi hemma över jul- och nyår.

Tycker han att det är kul?

– Ja, det blir roligare och roligare för honom. När man frågar honom om han vill åka skridskor, så vill han alltid det. Hans ögon lyser upp.

Nicole inflikar:

– Han tycker nog att det är roligare att åka med mig för då känner han att han är bättre.

Har han koll på att du var hockeyspelare och en ganska bra sådan?

– Nej, det har han nog inte. Han är nog för ung för det. Jag har sagt någon gång att jag spelat i Modo när vi varit på någon match där uppe. När han frågar vilka jag hejar på, så säger jag Modo och det säger han också att han gör. Men jag tror inte att han har riktig koll på vad varken jag eller Nicole gjort. Han är inte riktigt där än.

– Då var det mera när jag var med i "Mästarnas mästare" att någon på förskolan där han går hade sagt att din pappa var med i tv-programmet, haha. Och när någon kommer fram och vill ta kort kan han fråga varför.

"Jag saknar Modo i SHL"

Ni har skaffat tre barn under kort tid, kommer det fler?

– Nej, det kommer ingen fler inom ett eller två år. Men man vet aldrig.

Känner du att du har några utmaningar kvar?

– Jag tycker att jag har jättemycket att se fram emot. Nu har det varit lite tv-grejer, där jag får vara med och tävla och det gillar jag. Sedan får man ta det lite lugnt ett tag.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan, om jag saknar någonting i livet just nu...

– Jo, jag saknar Modo i SHL. Men i övrigt, så är jag glad över att få vara med och lära mig nya saker. Jag har ingen känsla när jag vaknar om morgnarna att nu kan jag ligga kvar för jag har gjort allting, så känner jag absolut inte. Ska jag vara på ett möte 07.30, så är jag där 07.25, i alla fall.

Måste du vara mer disciplinerad nu än när du var hockeyspelare?

– Ja, det är ganska lätt att vara hockeylirare. Då har man inte många bekymmer. Det gäller bara att vara med på bussen kvart över tio, typ.

– Nu försöker jag spendera så mycket tid jag kan med våra barn och få ihop vardagen. Jag känner inte att jag är klar, jag är ju bara 43 år. Absolut inte.

För ett knappt år sedan annonserade Discovery Networks att Forsberg blir OS-expert under mästerskapen i Pyeongchang, Sydkorea. Men frågan är vad vilken slags turnering Foppa kommer att få kommentera.

Det är nämligen osäkert om NHL släpper stjärnorna och låter dem vara med i OS.

– Alla dar i veckan att de borde vara med. Jag vet att det inte kommit någon lösning än, men det vore ju konstigt om man först var med och sedan försvann. Jag tycker att man måste bygga på det här nu. Annars försvinner ju allt av den historia man byggt upp.

– Det blir fel om man drar bort NHL-spelarna och man i framtiden ska behöva säga att de var med då, men inte med då. Det blir bara fel. Nu när man påbörjat det här måste man köra på, även om OS nästa gång går i ett inte så stort hockeyland. Det är ju klubbägarna i NHL som säger nej, och varför då? Killarna vill ju vara med. Det skulle kännas fel om NHL kliver av.

"Kanske svårt att tända till mot ett sånt lag"

Vad tycker du förresten om World Cup och Sveriges insats där, med förlust i semifinalen mot Lag Europa?

– Vi förlorade mot Slovakien i OS 2010 och de är bara ett land. Nu hade Lag Europa en massa andra lirare, så det var inget dåligt lag. Det var bra spelare som var med.

– Men det kanske är svårt att tända till mot en motståndare som Lag Europa, de skulle ju liksom inte vara där. För mig handlar det om vem ska jag vara förbannad på. Ska jag vara förbannad på en norsk, en tysk eller en dansk? Jag vet inte, för mig skulle det vara lättare att hata Kanada, som exempel. Då drar jag alla över ett streck. Nu var det lite härsan och tvärsan. Sedan var det väl inte meningen att Lag Europa och det nordamerikanska U23-laget skulle vara så bra, men hockey är hockey och får man ihop laget och alla har kul tillsammans, då kan det går så här.

– Jag tycker inte att Europa var ett dåligt lag, men det blev ju fel för turneringen att det gick som det gick. Samtidigt kändes ju Kanada bara för bra.

Tycker du Rikard Grönborg gör ett bra jobb som förbundskapten?

– Det är svårt för mig att utvärdera. Jag var inte tillräckligt nära laget, då jag inte var med i kulisserna.

Skulle du ha gjort något annorlunda i coachningen?

– Inget jag kan säga rakt upp och ner.

Till sist, vinner ditt Tottenham Premier League i år?

– Jag är nöjd med en plats i Champions League. Chelsea ser ut att ha ett litet övertag och har varit stabila, men det är en lång säsong så man vet aldrig. Det kommer nerver in i bilden på slutet, man kan få skador på bra spelare. Diego Costa har varit frisk hela säsongen och smackat in baljor, men går han sönder vet man aldrig. Vi har ett ungt och bra lag och när Kane har varit frisk har vi gjort mycket mål och spelat bra fotboll. Spurs kommer att vara där, men vi har en förmåga att inte lyckas vinna ligan.