Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är ett måste för oss att åka till OS"

Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

Kommer några ryska hockeyspelare till OS?

Stoppas alla spelare från KHL?

Ingen vet ännu.

Men om superstjärnan Ilja Kovaltjuk får bestämma åker Ryssland dit med ett lag under neutral flagg.

Beskedet om att Vladimir Putin inte ser ut att stoppa ryska idrottare från att åka till OS är naturligtvis positivt.

Inte minst för herrarnas hockeyturnering.

Och spelarna själva vill inget hellre än jaga guld i Pyongchang.

I en intervju med Russia Today går superstjärnan Ilja Kovaltjulk till angrepp mot Internationella Olympiska Kommittén och beslutet att stoppa Ryssland från OS i Sydkorea.

Ryska flaggan och nationaldräkter är bannlysta.

Enskilda idrottare får vara med under neutral flagg. 

"Alla rena idrottare måste få åka"

- Men det är ett måste för oss att åka till OS. Att inte åka är att kapitulera. Vi förstår precis att IOK:s beslut handlar om politik. Men om idrottare från vårt land åker till Sydkorea så kommer det att för landet samman, säger Kovaltjuk. 

- Alla rena idrottare måste åka till OS. Vi är idrottare. Vi har ingenting att göra med politik. Men för oss är det en viktig hockeyturnering och det blir inte annorlunda än mot någon annan turnering.

Något slutligt besked från Ryssland om exakt hur landet kommer att göra har inte kommit än och meningarna är delade i landet. Både bland politiker och inom idrottsrörelsen.

"Vi kommer sjunga nationalsången ändå"

Vissa vill att Ryssland nobbar helt.

Andra vill precis som Kovaltjuk att rena idrottsmän ska åka dit.

Putins ord på onsdagen att "Ryssland inte kommer hindra sina idrottare från att tävla i OS" är ett glädjebesked för alla som vill se bästa möjliga OS-turnering.

- Patriotism och kärlek till vårt land finns i våra hjärtan. Det finns inget behov att skrika ut det, eller ens att ha flaggan på bröstet. Vi kommer sjunga nationalsången ändå, säger Ilja Kovaltjuk till Russia Today och fortsätter:

- Vi känner ingen bitterhet. det är mer en fråga om ovilja att förstå. Men vi är idrottsmän, som tränar varje dag och drömmer om att representera vårt land. 

- Ja, de har tagit vår flagga och vår nationalsång. Men inte vår stolthet och övertygelse. Vi vet att vi är ryssar och representerar det bästa landet i världen. Våra fans kommer stötta oss ännu mer och vi ska göra allt vi kan för att leva upp till deras förhoppningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!