Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
 Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

"Är ett måste för oss att åka till OS"

Publicerad

Kommer några ryska hockeyspelare till OS?

Stoppas alla spelare från KHL?

Ingen vet ännu.

Men om superstjärnan Ilja Kovaltjuk får bestämma åker Ryssland dit med ett lag under neutral flagg.

Beskedet om att Vladimir Putin inte ser ut att stoppa ryska idrottare från att åka till OS är naturligtvis positivt.

Inte minst för herrarnas hockeyturnering.

Och spelarna själva vill inget hellre än jaga guld i Pyongchang.

I en intervju med Russia Today går superstjärnan Ilja Kovaltjulk till angrepp mot Internationella Olympiska Kommittén och beslutet att stoppa Ryssland från OS i Sydkorea.

Ryska flaggan och nationaldräkter är bannlysta.

Enskilda idrottare får vara med under neutral flagg. 

"Alla rena idrottare måste få åka"

- Men det är ett måste för oss att åka till OS. Att inte åka är att kapitulera. Vi förstår precis att IOK:s beslut handlar om politik. Men om idrottare från vårt land åker till Sydkorea så kommer det att för landet samman, säger Kovaltjuk. 

- Alla rena idrottare måste åka till OS. Vi är idrottare. Vi har ingenting att göra med politik. Men för oss är det en viktig hockeyturnering och det blir inte annorlunda än mot någon annan turnering.

Något slutligt besked från Ryssland om exakt hur landet kommer att göra har inte kommit än och meningarna är delade i landet. Både bland politiker och inom idrottsrörelsen.

"Vi kommer sjunga nationalsången ändå"

Vissa vill att Ryssland nobbar helt.

Andra vill precis som Kovaltjuk att rena idrottsmän ska åka dit.

Putins ord på onsdagen att "Ryssland inte kommer hindra sina idrottare från att tävla i OS" är ett glädjebesked för alla som vill se bästa möjliga OS-turnering.

- Patriotism och kärlek till vårt land finns i våra hjärtan. Det finns inget behov att skrika ut det, eller ens att ha flaggan på bröstet. Vi kommer sjunga nationalsången ändå, säger Ilja Kovaltjuk till Russia Today och fortsätter:

- Vi känner ingen bitterhet. det är mer en fråga om ovilja att förstå. Men vi är idrottsmän, som tränar varje dag och drömmer om att representera vårt land. 

- Ja, de har tagit vår flagga och vår nationalsång. Men inte vår stolthet och övertygelse. Vi vet att vi är ryssar och representerar det bästa landet i världen. Våra fans kommer stötta oss ännu mer och vi ska göra allt vi kan för att leva upp till deras förhoppningar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag