Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Använt kommunen som en bankomat”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Simon Fernholm är ett av AIK:s nyförvärv.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Peter Edholm, ordförande Kultur- och fritidsnämnden, Solna stad.
Foto: ULF LODIN / SOLNA STAD

Med en uppbackning av en grupp hemliga privata finansiärer som satsar ”miljontals kronor” gör AIK en storsatsning i Hockeyallsvenskan.

Samtidigt har AIK Hockey en miljonskuld till Solna stad – som nu tar till drastiska metoder mot klubben.

– Man har använt kommunen som bankomat på ett fult sätt. Det sticker i ögonen, säger Peter Edholm (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Solna Stad.

Säsongen 2018-19 var AIK ett tungt topplag i Hockeyallsvenskan, vann grundserien men slogs sedan ut i kvalet till SHL.

Men förra säsongen blev något helt annat.

En betydligt tunnare trupp visade sig vara närmast chanslös. AIK slutade som jumbo med bred marginal – men fick behålla sin plats i allsvenskan utan kval efter att effekterna av coronaviruset avbrutit säsongen i förtid.

– Förra säsongen var extremt besvärligt. Och en stor besvikelse att hantera, säger Anders Olson, vd i AIK Hockey.

– Det var jättejobbigt för hela organisationen att hantera, och säkert även för sponsorer och supportrar. 

Och nu?

– Vi har förmånen att ha en stabilitet redan från början som vi inte hade förra året, säger Anders Olson.

Det AIK:s vd syftar på är förstås nyheten som förmedlades tidigare i vår: En grupp privata finansiärer går in och stöttar den fortsatta – den här gången mer långsiktiga – satsningen mot SHL.

Hemlig grupp finansiärer ska lyfta AIK

– Under tidiga våren hade vi diskussioner med ett fåtal privatpersoner om att investera i AIK ishockey långsiktigt. Och de intentionerna har till viss del redan kommit på plats. Och sedan kommer det att skjutas till ytterligare kapital under säsongen, säger Anders Olson.

Kan du berätta vilken storleksordning det rör sig om?

– Jag vill inte göra det. Men det är klart att det är miljontals kronor som det handlar om. 

Hur många personer är det i gruppen?

– Det kan jag inte gå in på. De vill vara anonyma och det måste respekteras.

Det har spekulerats i att oljemiljardären Torbjörn Törnqvist är en av de privata finansiärerna som nu skjuter till pengar. Törnqvist har sedan tidigare en bakgrund som tung, privat, sponsor till AIK Hockey.

Men det förnekar Anders Olson. 

– Nej, Torbjörn är inte med i det här nya investeringskonsortiet. Torbjörn kan kanske fortsatt stötta klubben och ungdomsverksamheten på andra sätt, men han är inte en av de här personerna.

Så tidigare uppgifter har varit felaktiga?

– Ja. 

”Nya” AIK Hockey har redan skapat ordentligt med rubriker efter den förra säsongen med en rad värvningar av etablerade spelare. Totalt har man redan klart med elva nyförvärv, däribland namn som Anton Holm, Fredrik Weigel, Simon Fernholm och Anton Karlsson.

Dessutom den nya tränarduon Håkan Åhlund och Anton Blomqvist.

Fredrik Weigel, tillbaka i AIK.
Foto: CLAUS MEYER/TT

– Med de medel vi fått ihop tycker vi att vi fått ihop ett väldigt intressant lag så här långt, säger Anders Olson, vd.

Kommunen: ”De är skyldig oss stora pengar”

Men den nya satsningen har samtidigt väckt reaktioner - inte minst bland politiker och tjänstemän inom Solna Stad.

Anledningen?

En längre tid av problem med att få AIK att betala sina skulder för hyror av istider och lokaler.

– De är skyldiga oss stora pengar, säger Peter Edholm (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Solna Stad.

Peter Edholm fortsätter:

– Jag känner en besvikelse över att de så tydligt placerar oss, det vill säga Solnas skattebetalare, sist i kön när de ska reglera skulder och uppehålla goda förbindelser.

Tidigare i år var AIK Hockeys skuld till Solna stad över två miljoner, men den har sedan dess delvis reglerats.

Men fortfarande är AIK Hockey skyldig 1 024 579 kronor, enligt Kultur- och fritidsförvaltningen.

Peter Edholm säger att ”det sticker i ögonen” när han nu via medier matas med nyheter om AIK Hockeys sportsliga satsning - uppbackade av nya finansiärer. 

”Använt kommunen som en bankomat”

– Jag har sagt till AIK att om de här sponsorpengarna – som det skrivs mycket om, – ramlar in, så vill vi inte en gång till uppleva att vi placeras sist i den där kön. Att man går och köper spelare för pengar som egentligen är Solnas skattebetalares pengar.

Vad har du fått för svar på det?

– Inte så mycket. Nån har väl sagt att de pengar som sponsorer kan tänka sig att skicka till AIK Hockey bara kan användas till spelarköp. Att det är villkorat på det sättet.

– Det är väl det man brukar säga, men jag köper inte riktigt det resonemanget.

Varför inte?

– För att jag tycker att man har använt kommunen som bankomat på ett fult sätt.

Brevet från Solna stad till AIK Hockey

För en dryg månad sedan skärpte Solna Stad tonen mot AIK Hockey. I ett brev med rubriken ”Angående Solna stads fordran på AIK Hockey” skriver förvaltningschef Katarina Påhlman bland annat att: 

Av den dialog som har förts med AIK Hockey har framgått att föreningen inte har ekonomiska förutsättningar att varken betala av sin skuld till Solna stad eller betala löpande räkningar.”

Och vidare:

Mot denna bakgrund har Solna stad beslutat att AIK Hockey måste erlägga betalning i förskott för att få nyttja istider och hyra lokaler i ishallarna på Ulriksdals idrottsplats. Detta beslut gäller från och med den 31 augusti 2020.”

Brevet är adresserat till Anders Olson, vd AIK Hockey.

AIK-basen: ”Tycker att vi visar god vilja”

– Om det är så att staden tycker att det blir en bättre process, och en mindre risk att det upparbetas skulder, genom att vi måste betala i förskott...det må så vara. Det är något vi bara får hantera, säger Anders Olson.

Men det låter som du tycker att det inte är någon bra modell?

– Jag tycker ändå att vi visat god kapacitet och god vilja att göra rätt för oss, även om vi haft bekymmer med att betala tid. Jag tycker att det skulle kunna rendera i ett lite större förtroende för vårt sätt att hantera kostnaderna framöver. 

Totalt sett har AIK Hockey en skuld på över miljonen till Solna stad - hur är planen för att bli av med den?

– Vi har en bra dialog med Solna stad. Och vi har mäktat med att betala bort mer än 50 procent av den skuld vi hade med oss in i förra säsongen.

Anders Olson, vd AIK Hockey.
Foto: MATTIAS EK

– Vi har betalt alla hyror för istider och lokaler för den här säsongen. Sen pågår en diskussion med Solna Stad om att upprätta en avbetalningsplan för att justera den sista obetalda delen. 

Enligt Anders Olson är pengarna från den nya gruppen investerar inte öronmärkta för värvningar – utan det är upp till AIK att använda medlen på bästa sätt. 

Peter Edholm, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, säger att ”det sticker i ögonen” när han får läsa om era nyförvärv och nya finansiärer.

– Jag har respekt för att man höjer på ögonbrynen, då vi har en skuld till Solna stad. Men det är inte så att vi har jättestora medel att plocka ur från ett bankkonto. Det är ju en likviditetsproblematik. 

– Hade vi haft möjlighet att bara betala av alla skulder, inklusive den till Solna Stad, så hade vi ju gjort det. Därför har vi försökt att föreslå att vi ska få göra det över tid.

Nästa steg: Kronofogden

Men på Solna stad verkar man inte speciellt hoppfull om att AIK Hockey kommer att kunna följa en eventuell ny avbetalningsplan.

– Jag ser ju de avbetalningsplaner som upprättas – och att AIK sedan inte håller sig till dem. Att man i stället spenderar pengar på annat, säger Peter Edholm.

– I praktiken verkar det ju som att de inte bryr sig särskilt mycket om de överenskommelser vi har. Och det är trist.

Vad kan Solna stad göra mer om den utvecklingen fortsätter? 

– Vi får se vart den senaste åtgärden vi vidtagit leder, att AIK nu ska betala i förskott för bokade istider. Jag hoppas att det är en tydlig signal om att man inte kan fortsätta på det här sättet.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande fortsätter:

– Annars återstår stadens vanliga rutiner för utstående skulder med kronofogden och annat. Men jag hoppas vi inte behöver hamna där.

AIK har redan värvat ett halvt lag

Nya spelare:
Anton Holm, Skellefteå

Fredrik Weigel, Björklöven

Anton Karlsson, Villacher SV

Christian Kåsastul, Frisk Asker  

Amil Krupic, Kristianstad

Simon Fernholm, Vita Hästen 

Filip Windlert; TPS 

Nicklas Heinerö, Oskarshamn

Oliver Horrsell, Väsby

Claes Endre, Boden

Edvin Olofsson, Väsby

Nya tränare:
Håkan Åhlund, Oskarshamn
Anton Blomqvist, Malmö

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.