Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alkohol ger mig inget, stolt över att säga nej”

Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Foto: PAVEL KOUBEK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

ÖREBRO. Mathias Bromé är mest känd för trashtalk och ”Foppa-mål”.

Men den här SHL-profilen är också en stolt nykterist. Och för första gången berättar han nu om sin ätstörning.

– Jag hade en tid i Mora då jag hade problem med att äta. Men jag fick fantastisk hjälp av klubben.

Örebros stjärna Mathias Bromé möter upp i restaurangen i Behrn Arena. Han har svart keps, kortärmad tröja och båda armarna täckta av tatueringar.

– Den här betyder väldigt mycket för mig, säger han och pekar på två ansikten på vänster biceps, mormor Annmarie och morfar Arnold, som inte längre finns i livet men lever för evigt hos sitt barnbarn. 

– Mormor och morfar betydde otroligt mycket för mig i mitt liv. Det var till dem jag gick om jag var sur på mamma och pappa. Mormor var den som alltid sa något efter alla matcher.

Magnus Nyström

Bromé hyllar sig själv som ”trashtalkare”

För de flesta är Mathias Bromé mest känd för hur han gillar att snacka på isen och sina spektakulära ”Foppa-mål”, det senaste mot Luleå för en dryg vecka sedan.

Vem är bäst i SHL på trashtalk?

– Jag ligger högt på den listan, haha. Emil Sylvegård kan också, men han är lite rolig också, han tror att man är rädd för honom, men det är jag inte. Patrik Berglund kan snacka också... 

Media fick en snyting av dig också nyligen då du undrade om vi druckit paraplydrinkar hela sommaren som hade så dålig koll på Örebro när vi tippade SHL?

– Ja, ni kommer få fel om oss. Örebro kommer ta steg framåt och bli bättre än förra året då laget var i slutspel. Vi har fyra bra kedjor, vi har jävligt roligt ihop och jag vet vilket jobb vi gör varje dag.

”Det kändes som jag svek så många”

Något som däremot gör honom deppig är fjolåret, då han var med och åkte ur med Mora efter kvalspel mot ärkerivalen Leksand.

– Det är jobbiga minnen. Det gjorde verkligen ont i mig. Det kändes som jag svek så många människor. Vi hade byggt upp något bra från allsvenskan och så tog det bara slut. 

Är Leksand laget du helst besegrar i vinter?

– Ja, så är det nog. Leksand-Mora är något väldigt speciellt, samtidigt kan jag bara gratulera för fjolåret, de var bättre än oss. 

Du gjorde en uppmärksammad tv-intervju med många tårar direkt efter kvalet - hur tänkte du då?

– Jag tycker att om jag kan stå där och snacka när det går bra, då måste jag stå där när det går dåligt också.  

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Örebro Hockey – direkt i Messenger

 

Nu för tiden har Mathias Bromé två jobb, forward i Örebro och så jobbar han på en bilfirma.

– Jag klarar inte av att träna hockey och sen bara ligga på soffan i flera timmar, därför är jag några timmar per dag på Porsche Center i Örebro, där jag får en utbildning till säljare. Jag har fått en fantastisk möjlighet. Det kommer en dag då hockey tar slut, säger spelaren som många inte trodde skulle bli något när han var ung.

– Jag spelade inte tv-pucken, var inte med i några landslag och fick bara en tryout på hockeygymnasiet i Västerås. Men det kan gå bra ändå. Jag kan tycka att det är lite mycket fixering vid tv-pucken, säger han. 

Många ungdomar som missar tv-pucken lägger av med hockeyn.

– Jag ville spela vidare, jag tycker hockey är det roligaste som finns. Det tog fart i Västerås, jag hade ett fantastiskt år i Asplöven och sedan tre år i Mora. Nu trivs jag väldigt bra i Örebro. Jag vet flera som var bättre än mig i unga år som har lagt av. 

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Mathias Bromé om NHL-nobben

Mathias Bromé hade till och med kunnat vara i Nordamerika, men han nobbade NHL-klubbar inför den här säsongen.

– Jag vill inte åka dit förrän jag vet att jag har en ärlig chans att ta en plats i NHL, jag vill inte spela i AHL och jag tror att jag utvecklas bättre här hemma. Jag ser många svenskar som har bråttom över och sedan får spela i AHL eller kommer hem igen. Jag vill inte ha för bråttom och jag tycker det är fantastiskt att vara i SHL.

Hockeyspelare beskylls ibland för att vara flockdjur och i manliga miljöer kan det vara jobbigt för en del att säga ifrån eller vara annorlunda.

– Här har hockeyn blivit bättre. Förr var det många som inte vågade berätta om problem, nu är det skillnad. 

Mathias Bromé: Därför är jag nykterist

Under tiden i Mora hade Mathias Bromé en tid med personliga problem, då han led av en ätstörning.  

– Mycket av machokulturen inom hockeyn är borta. När jag mådde dåligt kände jag att jag kunde berätta det. Men alla ledare och lagkompisar stöttade mig. 

Vad orsakade dina problem?

– Det var ingen fixering vid vikt, mer att jag mådde dåligt och det satte sig i huvudet, jag hade problem att svälja, det var som att det satt något i halsen. Jag tappade mycket i vikt och kunde inte träna ordentligt. Men jag fick god hjälp och kom över det.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sen är du nykterist?

– Ja, jag har provat alkohol några gånger, men det ger mig ingenting. Jag tycker inte om det och jag vill ha kontroll. Jag kan ha roligt utan alkohol.

Är det något du har med dig hemifrån?

– Nej, där finns inga problem och de dricker normalt. Det här är något jag bestämt själv. Och jag är stolt över det.

Aldrig tvivlat?

–  Nej, när jag ser hur folk kan bete sig och hur de mår dagen efter. Nej, tack. Jag föredrar Cola Zero. 

Mathias Bromé återkommer ofta till att man ska våga vara sig själv och göra det man själv vill.

– Du lever bara en gång. Ta vara på din tid på bästa sätt.

Mathias Bromé

Född: 29 juli 1994 i Örby

Moderklubb: Huddinge

Övriga klubbar: Västerås, Asplöven, Mora och Örebro. Debuterade i Tre Kronor förra säsongen.

Aktuell: Stjärna i Örebro och en av de största profilerna i SHL. 

Känd för 1: Sina ”Foppa-mål”. Han har tre gånger kopierat konststycket av Kent Nilsson och Peter Forsberg, två gånger på straff och senast under match mot Luleå den här säsongen.

Känd för 2: Hur han sågade alla experter inför säsongen. ”Hur har ni tippat egentligen, har ni bara druckit paraplydrinkar hela sommaren.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.