Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra, 17, får inte veta hur pappan dog

Foto: © BILDBYRÅN

Det har gått två år sedan Västerås IK-legendaren Alexei Salomatin gick bort.
Efter sig lämnade han dottern, Alexandra Salomatin som nu är 17 år.
I en lång intervju med VLT berättar hon om tiden som gått och att hon ännu inte vet hur hennes pappa dog:
– Den enda person som vet det är hans fru i Moskva, säger hon till tidningen.  

Det var 2016 den 6 december som beskedet kom att den ryske SHL-profilen Alexei Salomatin avlidit 51 år gammal. 

De första som rapporterade om hans död var hans modersklubb Spartak Moskva och senare kunde klubbens presschef Ekaterina Khazikova berätta för SportExpressen att Salomatin drabbats av en hjärtinfarkt. 

Men den ryske spelarens sista tid i livet är fortfarande oklar: 

– Han jobbade med barn i en skola. Sedan skilde han sig och slutade på jobbet, sa Khazikova för två år sedan och berättade även att de tappade kontakten. 

För hans dotter Alexandra Salomatin är hans död fortfarande ett mysterium. 

– Det är förstås jättehemskt. Jag har frågat flera gånger men får inte veta något. Det enda jag vet var att han var hemma hos sin mamma när något hände. Exakt vad det var vet vi inte. Och det är väldigt konstigt, säger hon i en lång intervju med VLT. 

https://www.instagram.com/p/BcSPzDKF0rz/

”En fantastisk fin människa”

Salomatin fostrades i Spartak Moskva men efter flera framgångsrika säsonger i den sovjetiska hockeyligan gick flyttlasset till Sverige och gotländska Roma. 

Men sina bästa år fick han i elitserieklubben Västerås mellan åren 1993 och 1997 och efter sin tid i klubben så skulle han att komma ses som en ikon. Utöver det blev det även två säsonger i HV 71, innan han rundade av sin karriär i AIK. 

Vännen Sergei Fokin har tidigare berättat att Alexei Salomatin hade ett tufft sista år då han bland annat hade svårt att få jobb i Stockholm och att han senare valde att flytta tillbaka till Ryssland. 

Fokin var förkrossad när han nåddes av beskedet om Alexei. 

– Alexei var min absolut bästa vän i livet. Han var en fantastiskt fin människa. Min bror är död, sa han i intervju för två år sedan.  

Foto: Instagram.

Minns honom med värme 

Hon berättar i intervjun att hon den 7 december vaknade till beskedet att hennes pappa gått bort – då det stod i tidningar även dykt upp meddelanden på Instagram. 

Men än i dag är händelseförloppet okänt för henne: 

– Den enda person som vet det är hans fru i Moskva. Hon säger ingenting, så vi vet inte vad som hände, berättar hon för tidningen. 

Alexandra Salomatin förklarar i intervjun att hon försöker att inte tänka på mystiken kring hans död och i stället väljer minnas allt de fina med honom. 

I dag har hon flyttat från Sverige och bor numera i Paris och hon beskriver att hennes pappa är en stor inspiration till allt hon vill göra här i livet. 

https://www.instagram.com/p/BhMydmblxcX/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.