"Aldrig varit sämre än nu"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pernilla Winberg.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Winberg i aktion mot Schweiz.
Foto: RYAN REMIORZ / AP THE CANADIAN PRESS

Damkronorna laddar inför OS i Sydkorea där drömmar om medaljer ska besannas.

Men längs vägen till podiet kämpar man med små ekonomiska medel.

Och nu kritiseras förbundet av Pernilla Winberg.

– Under alla mina år i landslaget har förutsättningarna aldrig varit sämre än de är nu, säger hon i Dagens Nyheter.

Uppladdningarna inför de olympiska spelen i Pyeongchang, Sydkorea, är i full gång och Damkronorna har trots att det "bara" är oktober redan varit i just Sydkorea, samt på Åland, för förberedande läger inför OS.

Innan februari nästa år ska landslaget dessutom dels åka till USA, och dels till Finland för ytterligare träningsläger och träningsmatcher mot bra motstånd. 

Men Pernilla Winberg, veteran i damlandslaget och en av lagets ledande spelare, riktar ändå skarp kritik mot förbundet - framför allt för att spelarna får dåligt med tid inför och efter de inplanerade resorna.

– Eftersom de flesta av spelarna pluggar eller jobbar vid sidan om elitsatsningen - och har saker att göra direkt när vi kommer hem från landslagssamlingarna - sliter sådana här resor rejält på oss, säger hon i Dagens Nyheter och fortsätter:

– Under alla mina år i landslaget har förutsättningarna aldrig varit sämre än de är nu. Tidigare har vi åtminstone haft två-tre träningstillfällen inför varje turnering. Med facit i hand kanske det hade varit bättre att hoppa över en samling förra säsongen för att ha pengar kvar till den här säsongen.

Kritiken mot förbundet: "Besviken"

Under de resor spelarna gör med landslaget så får de en viss betalning från SOK, svenska olympiska kommittén, men där kommer dock ingen betalning från förbundet och det är just det som Winberg är kritisk till.

– SOK:s stöd är och har varit fantastiskt, men det är klart att vi också önskar att vi kunde få någon form av ekonomiskt stöd av förbundet när vi är i väg med landslaget. Just nu vore vi dock glada om vi åtminstone kunde säga att vi får bra sportsliga förutsättningar, men med det upplägget som det är i de kommande landslagsturneringarna känns det inte som vi får det. Då är det klart att man blir besviken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.