Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Aldrig varit i så bra fysisk form”

Foto: Privat

Han har redan spelat 37 matcher den här säsongen. Och när Magnus Hellberg fick samtalet om OS var det inget för honom att tveka på. 

Han är sitt livs form.

– Jag fyller 31 nu i april men jag har aldrig känt mig bättre. Jag har de bästa åren framför mig, säger han.

Men hur har det gått till? 

Här berättar den OS-aktuella målvakten om:

Förändringen i somras

Teamet som ger honom förutsättningar för att lyckas

Livet i Ryssland

Framtiden

Klockan är 15.00. I Stockholm har Magnus Hellberg avslutat sin träningsdag och pustar ut. 

Det blev ett antal extradagar i Sverige för honom, eftersom att KHL ställt in ett antal matcher den senaste tiden. Men den tiden är välkommen.

Nedräkningen har börjat.

Till veckan flyger Tre Kronor ner till OS-bubblan och Hellberg är en av tre målvakter som ska åka.

Något han inte tvekade till när telefonen ringde och Stefan Ladhe erbjöd honom en plats.

– Jag var med i sista turneringen i Moskva, det kändes riktigt bra där. Vi skulle hålla kontakten och så ringde han och frågade om jag ville åka med till OS: Det ville jag självklart. 

Den klassiska frågan, sett till världsläget i dag – tvekade du någonting?

– För egen del är det självklart att jag vill åka. Sen får man lita på att det genomförs på ett säkert sätt och att alla samarbetar. Självklart är det ett speciellt år och har varit med pandemin med alla tester som är och liknande, men för egen del ville jag givetvis vara med om chansen gavs.

Han är laddad.

– Det känns riktigt bra måste jag säga. Det är en stor ära att man får förtroende att vara med och representera sitt land i ett sådan stor turnering och världens största event. Jag fick mersmak när jag var med i Pyeongchang 2018, så man får chansen att åka igen känns otroligt inspirerande. Jag måste säga att det känns riktigt bra.

Magnus Hellberg under VM 2018.
Foto: (C) HENRIC WAUGE / (C) HENRIC WAUGE/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Magnus Hellberg, Lars Johansson och Adam Reideborn.

Det är målvaktstrion som valts ut. Alla tre från respektive KHL-lag.

– Det är två riktigt bra målvakter som jag känner väldigt väl och jag vet vad de går för också. På målvaktssidan känns det som att vi har en stark uppsättning. Det kommer bli otroligt kul att vara med om det här äventyret tillsammans med dem. Jag tycker alla vi tre håller riktigt bra klass, det ska bli spännande att köra tillsammans. Självklart vill alla spela, så jag vet att vi kommer tävla och peppa varandra för lagets bästa. Sen får vi se vad tränarna tar för beslut, men det känns tryggt att åka med dem, säger Hellberg.

”Aldrig varit i så bra fysisk form som jag är nu”

Till vardags hittar vi den nu 30-årige målvakten i HK Sotji, där han gör sin första säsong efter tre säsonger i St Petersburg.

Han trivs där med sin familj – även om han erkänner att det fortfarande finns lite att jobba med angående ryskan.

– Haha, jo men lite kan jag, jag är inte flytande men jag förstår väldigt mycket och kan absolut ta mig runt. Man hade hoppats att man pratade lite bättre, men det är ett svårt språk. Jag har haft en lärare i ryska men med tanke på det tuffa spelschemat så när man är ledig vill man hitta tid till återhämtning. Men jag jobbar på det.

Flytten till Sotji är inte den enda förändringen som skett för Hellberg inför den här säsongen. Under de senaste somrarna har han samarbetat med fystränare Kalle Engström när han varit på hemmaplan.

Foto: Privat

Men nu jobbar de i stället ihop året runt.

 – Jag har anlitat honom året runt vilket jag känner har gett mig en extra edge även under säsong. Det känns riktigt bra. Istället för att egentligen börja om varje sommar håller vi koll under hela säsongen så när jag väl kommer hem efter säsongen kanske vi har en bättre startpunkt. Det blir en bättre helhetslösning där även kosten är inkluderad. Man försöker göra allt för att ha så bra förutsättningar som möjligt. 

Hur fungerar det samarbetet?

– Vi har kunnat träna under säsong samtidigt som jag har loggat varje ispass, varje match. Han har stenkoll på att jag inte blir övertränad eller undertränad utan håller mig på en nivå där jag utvecklas hela tiden. Vanligtvis bygger man upp sig på sommaren och med tanke på att jag har spelat så otroligt mycket matcher under säsongen så brukar det vara svårt att hålla det. Det känns bra, jag känner mig fräsch i kroppen.

37 matcher har han redan hunnit med att spela.

– Jag tycker att jag aldrig har varit i så bra fysisk form som jag är nu. Man försöker alltid hitta några procent extra när man är på den här nivån för att ge sig själv en fördel. Jag försöker alltid bli bättre i allt jag gör, det har hjälpt mig att hitta de bitarna. Det har jag också fått svar på under säsongen, jag har känt mig väldigt bra i kroppen även när jag har spelat otroligt mycket matcher. Säsongen har blivit komprimerad, på grund av OS men kroppen har svarat bra så det är otroligt kul. Det ger också motivation att fortsätta när man ser att det fungerar.

Teamet som jobbar bakom succén: ”Maxar alla bitar”

Kalle Engström är en nyckel. Sedan finns det två till.

* Michael Andréasson är målvaktstränaren.

* Otto Casselberg är den mentala rådgivaren.

– Det har funkat jättebra också, jag försöker maxa alla bitar och har ett team bakom mig som bidrar till att jag kan spela så bra som möjligt, förklarar Hellberg.

Foto: Privat

Tillsammans har de gjort upp en plan för att han ska vara redo för OS och kunna peaka sin form till turneringen.

– Jag vill jag ge mig själv de bästa förutsättningarna jag kan inför när pucken släpps i Kina. Jag har haft ett bra samarbete och har kört kombinerat gym och målvaktsträning. Kalle har lagt upp ett bra upplägg, så han har stenkoll vad vi behöver köra för att peaka mig till OS fysiskt. Sedan kör jag med Micke Andreasson på isen. Då får jag både fysiskt och tekniskt på isen för att jag ska ha så bra förutsättningar som möjligt.

Hur har säsongen känts än så länge för din del?

– För egen del har det känts riktigt bra. Det blev en stor omställning från att ha spelat i St. Petersburg i tre år som verkligen är ett utpräglat topplag till att komma till Sotji. Det har varit en väldig omställning så, jag har fått ta ett stort ansvar och fått spela väldigt mycket matcher. Jag har fått mer att göra, kanske fått mer skott på mig än vad jag har fått tidigare. Det har varit väldigt kul, jag har sett det som en kul utmaning. Jag är nöjd med säsongen men man strävar alltid efter att vara bättre.

Det är fullt fokus på OS som gäller för 30-åringen. Men efter det har han faktiskt ett utgående kontrakt och beslut som ska tas.

– Ska jag vara helt ärlig har jag inte tänkt på det än. Det är väl lag som har visat intresse redan men jag har sagt att mitt fokus är 100 procent OS, sen får jag sätta mig ner med familjen efter och prata igenom vad vi ska göra, säger han och förklarar vidare:

– Det är klart man vill spela på den högsta nivån man kan, jag fyller 31 nu i april men jag har aldrig känt mig bättre. Jag har de bästa åren framför mig, jag har aldrig varit i så bra form som jag är. Jag är fortfarande hungrig och vill spela på så hög nivå som möjligt. Nu är fokus på OS men efter det får vi se vad som händer.

Svenske NHL-bossens tips till unga hockeyspelare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.