Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK:s miljonskuld – måste betala senast nästa månad

AIK:s sportchef Anders Gozzi deppar efter en av flera förluster den här säsongen.
Foto: BILDBYRÅN
AIK Hockey befinner sig i en djup kris.
Foto: BILDBYRÅN

AIK Hockey är i en djup kris - sportsligt och ekonomiskt. 

I veckan meddelade klubben, som ligger sist i Hockeyallsvenskan, att de är tre miljoner efter budget. 

Anledningen, enligt AIK: de svaga publiksiffrorna. 

Nu kan SportExpressen dessutom berätta att AIK Hockey AB nyligen haft skulder hos Kronofogden - och att de har en skuld på drygt två miljoner kronor till Solna Stad som ska vara reglerad senast under februari månad 2020. 

De är hopplöst sist i Hockeyallsvenskan, har ett magert publiksnitt på 2 793 betalande åskådare per hemmamatch, och kämpar med en mycket hårt ansatt ekonomi. 

Det är inga ljusa tider för AIK Hockey

Under torsdagen kommunicerade klubben en så kallad lägesrapport av den ansatta situationen sportsligt och ekonomiskt.

”Vi har så här långt ett publiksnitt på 2.793 personer på Hovet vilket ska jämföras med 4.134 personer vid samma tid förra säsongen. Ett lägre antal åskådare samt lägre sponsorintäkter gör att vi ligger knappt 3 Mkr efter budget efter 8 månader”, skriver klubben

Gick tio miljoner back 

AIK Hockey har under en längre tid haft problem med ekonomin, och lyckades inför den pågående säsongen rädda elitlicensen. På sin hemsida skriver klubben att de lyckades med det tack vare ”stöd från enskilda finansiärer, Den Svarta Massan, sponsorer och ytterligare en emission riktad mot delägare och engagerade supportrar i AIK Hockey.”

I AIK Ishockey AB:s senaste redovisning (för räkenskapsåret 2018-05-01 till 2019-04-30) går det att utläsa att klubben då gjorde ett negativt resultat på nästan tio miljoner kronor. Vidare, i revisionsberättelsen, får bolaget en anmärkning: ”Vid ett flertal tillfällen har skatter och avgifter inte betalats i rätt tid. Styrelsen har därmed inte fullgjort sina skyldigheter enligt skatteförfarandelagen.”

Skulder till Solna Stad - för obetalda fakturor 

SportExpressen kan berätta att AIK Ishockey AB i december 2019 hade ett underskott på en dryg miljon kronor på skattekontot, som hamnade hos Kronofogden. Men den skulden är nu betald. 

Men det finns fler problem. AIK Hockey, aktiebolaget och föreningen, har i dagsläget en skuld hos Solna Stad på drygt två miljoner. Skulden gäller obetalda fakturor för hyra av istider och lokaler på anläggningen Ritorp. Skulderna uppkom under 2018, och förra året upprättades en avbetalningsplan och AIK Hockey behöver betala skulden under februari månad. 

År 2010 stämde Solna Stad föreningen AIK Hockey för obetalda hyror på drygt 3,5 miljoner kronor. Ärendet nådde dock aldrig tingsrätten, då parterna lyckades nå en förlikning. 

SportExpressen har sökt Anders Olsson, vd för AIK Ishockey AB, men han avböjde intervju under fredagen. 

– Nej, jag har inte tid att prata. 

Det gäller ett par viktiga frågor om er ekonomi. 

– Nej, jag kan inte nu, säger Olsson. 

AIK spelar hemma i kväll, fredag, mot Södertälje. Till den här matchen är biljetterna gratis, och AIK skriver att 7656 biljetter är bokade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.