Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adam Johansson

Ett misstag som ser ut att skicka Brynäs ur SHL

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Brynäs är två förluster från att vara ett allsvenskt lag. 

En gigantisk felprioritering på marknaden är en av anledningarna till det. 

2021 hette kvalhjälten Emil Molin.

Året därpå var det Robin Hanzl som kröntes till kungen av ångestdramat i SHL. 

Den här gången är en högst oväntad figur en av de stora förgrundsgestalterna i 2023-kvalet mellan Malmö och Brynäs. 

Lukas Wernblom har återuppstått, han har tinats fram från frysboxen och nu smällt in tre mål på två matcher för Malmö.

Det är egentligen en helt osannolik säsongskurva för en spelare som alla hade räknat in i Modos hockeyallsvenska lag i vintras. I december-februari väntade alla bara på att Malmö skulle släppa honom, men sportchefen Björn Liljander hittade ingen forward på marknaden och när William von Barnekow blev långtidsskadad hade Malmö inga andra alternativ än att behålla Wernblom den här våren. 

Det ska de vara glada för i dag. Han ser nämligen ut som Mora-Wernblom igen. 

* * *

Annars var det här en match som från första stund skrek Malmöseger.

Brynäs gjorde visserligen både 1-0 och 2-0 inledningsvis, men det var mål som varken kännetecknade det mentala läget mellan lagen eller matchbilden. 

Det dröjde bara en dryg minut efter 2-0 innan den första käftsmällen skulle komma för Brynäs när Matias Lassen slängde in en reduceringspuck. Helt rättvist. 

Efter det började ett större och tyngre Malmö sakteliga äta upp Brynäslaget som redan inför matchen var decimerat på grund av skade- och familjeskäl då Anton Rödin och Linus Ölund lämnats hemma. 

Wernblom sprätte upp 2-2 på Leon Draisaitl-vis och några minuter senare var det en annan herre på isen – Anders Lindbäcks – tur att stå för NHL-vibbarna när han likt Jordan Binnington slängde upp en högertass i Emil Sylvegårds smått tandlösa käft. 

Som Sylvegård älskade det. 

Han har fattat att Brynäs är i gungning, både mentalt och spelmässigt, och utnyttjar det till fullo. 

Som en kvalspelare ska göra. 

Den andra perioden blev en enda lång Malmö-överkörning som bäst gestaltades av Johan Olofsson när han rundade Brynäsförsvaret som om det vore allmänhetens åkning. Det renderade aldrig i något mål, men hemmalaget skulle ta ledningen några minuter senare. 

En av kvalspelets stora spelare, Adam Ollas Mattson, skickade i väg en puck från blålinjen som gick in och känslan då var att Brynäs aldrig skulle orka ta sig in i matchen igen. 

Medan Malmö delat istiden solidariskt har Brynässtaben gått hårt på vissa spelare vilket inte minst märkts bland forwards där fjärdekedjan knappt spelat. Det spelar givetvis roll att Rödin och Ölund inte kom till spel, men det här är också ett kraftigt underbetyg till sportchefen Johan Alcén som prioriterat helt fel med lagbygget. 

När både back- och forwardssidan behövt sminkats upp med en så kallad ”bredare spets” har han shoppat målvakter. 

Fyra högprofilerade – och säkert välbetalda – keeprar har fått spela för Brynäs den här säsongen, Anders Lindbäck, Veini Vehviläinen, Tomi Karhunen och Jussi Olkinuora. 

Alldeles för många givetvis. 

Olkinuora värvades dessutom när Anders Lindbäck var inne i en bra period efter jul- och nyår. 

I slutändan är det galenskap att låsa upp löneposter på fyra olika burväktare, för att tala klarspråk är det ett gigantiskt snedsteg på marknaden som Brynäs just nu lider av. 

Det är självfallet inte det enda misstaget Brynäs gjort i vinter, men det är sannerligen ett som bidrar till att klubben nu verkar gå miste om sin SHL-plats.