Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-årige talangen Ivan har drabbats av cancer

Ivan Mirosjnitjenko.
Foto: THOMAS LOVELOCK FOR OIS / BILDBYRÅN

Rysk ishockey har drabbats av ett nytt sjukdomsfall på en av sina stora talanger.

Den här gången är det Ivan Mirosjnitjenko som diagnostiserats med cancerformen Hodgkins lymfom.

”Vi är med dig!”, skriver KHL-klubben Avangard Omsk i en hälsning till 18-åringen.

I förra veckan kom beskedet att den ryske ishockeytalangen Rodion Amirov, draftad av NHL-klubben Toronto Maple Leafs, drabbats av en hjärntumör. Detta vid endast 20 års ålder

Nu har ytterligare ett sorgligt sjukdomsbesked drabbat rysk ishockey.

Nu är det i stället storlöftet Ivan Mirosjnitjenko drabbats av cancer.

18-åringen har nämligen drabbats av Hodgkins lymfom, en typ av cancer i lymfsystemet. 

Under torsdagen meddelade det ryska ishockeyförbundet att han diagnostiserats med ”seriösa hälsoproblem”. Problem som han flugits till Tyskland för att få bukt med.

Dessutom meddelade de att forwarden, som är aktuell för NHL-draften 2023, även kommer att missa hela nästa ishockeysäsong.

Sedan var det den ryska sajten Sport-Express som rapporterade om att det var just Hodgkins lymfom som Mirosjnitjenko drabbats av.

KHL-laget: ”Vi är med dig!”

Enligt sajten så var 18-åringen, som jämförts med Alexander Ovetjkin, aktuell för Rysslands JVM-lag i vintras, men utan att tas ut. Efter den inställda turneringen spelade Mirosjnitjenko vidare med sitt klubblag i januari innan han plötsligt försvann från laget kort före månadsskiftet. Detta helt utan förklaring.

Rapporterna gör gällande att diagnosen han fått är en vanlig typ av Hodgkins lymfom och kommer gå att bota. Samtidigt ska Mirosjnitjenko vara fast besluten att återvända till ishockeyn.

Mirosjnitjenko har ännu inte debuterat i KHL men har tillhört junior- och farmarlagen till Avangard Omsk. Han har även varit lagkapten för det ryska U18-landslaget som vann Hlinks Gretzky Cup förra sommaren, samt vann silver i U18-VM året dessförinnan.

sociala medier visade även KHL-laget upp sitt stöd till den unge forwarden:

”Avangard önskar Ivan Mirosjnitjenko ett snabbt tillfrisknande och hoppas han snart är tillbaka på isen. Vi är med dig!”, skriver de ihop med ett videoklipp.

Den specifika cancerarten är även den som NHL-ikonen Mario Lemieux drabbades av i början av 1990-talet.

https://twitter.com/hcavangardomsk/status/1499432556915212301?s=20&t=r03rUghsir17YNjQpim4xQ

TV: 16-årige supertalangen Dalibor Dvorsky

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.