Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska skandalen: "Jag förstår ingenting"

Feemke van den Driessche.

En historisk skandal rullas upp i VM i Cyclocross.

Den belgiska talangen Femke van den Driessche misstänks för "mekanisk doping" efter att ha satt någon form av motor på sin cykel.

Den holländska cykelstjärnan Marianne Vos är chockad över nyheten.

– Jag förstår ingenting. Jag trodde aldrig det här skulle hända i min närhet, säger den sjufaldiga världsmästarinnan till Sporza.

Cyclocross är en gren inom cykelsporten där cyklisterna kör på en terrängbana där cyklisterna ibland får springa med cykeln över hinder.

VM avgörs i Zolder och där det internationella cykelförbundet, UCI, för första gången nu kan leta efter mekanisk doping.

Och i damernas U23-lopp upptäcktes direkt ett misstänkt fall. Det handlar om den regerande juniorvärldsmästaren Femke Van den Driessche. Belgiskan slutade på 11:e plats, men kort efter loppet meddelade UCI att deras tekniker hittat någonting en motor på hennes cykel.

Hittade elkablar

Enligt uppgifter hittade de elkablar när sadeln monterades bort.

– För UCI är det första gången som ett tekniskt bedrägeri upptäcks och för oss är det en bedrövelse. De flesta är förvirrade, säger UCI:s samordnare Peter Van den Abeele till Sporza.

Absurt nog drabbades belgiskan av tekniska problem under loppet och tvingades bära cykeln in i mål.

Stjärnan bedrövad

Det historiska fusket har fått stor uppmärksamhet inom cykelvärlden.

– Jag förstår ingenting. Jag trodde aldrig det här skulle hända i min närhet, säger den holländska sjufaldiga världsmästarinnan Marianne Vos och fortsätter:

– Förhoppningsvis är det här ett isolerat fall. Jag är så ledsen.

Det har tidigare spekulerats att det fuskats med motorer inom cykelsporten, men misstankarna har aldrig kunnat bevisats.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.