Marcus Eriksson, Barcelona. Foto: Santiago GarcesMarcus Eriksson, Barcelona. Foto: Santiago Garces
Marcus Eriksson, Barcelona. Foto: Santiago Garces
Jeffery Taylor, Real Madrid. Foto: Carl SandinJeffery Taylor, Real Madrid. Foto: Carl Sandin
Jeffery Taylor, Real Madrid. Foto: Carl Sandin

Hett svenskmöte i basketens El Clásico

Publicerad

I kväll spelas basketens El Clásico. Och till skillnad från i fotbollen, där svenskarna har svårt att slå sig in i Spaniens största klubbar, hittar vi en svensk på var sida planen i kväll.

– Det är stor rivalitet, säger Barcelonas Marcus Eriksson till viasatsport.se.

Kvällens Euroleague-möte mellan Barcelona och Real Madrid spelas i Madrid där de regerande mästarna huserar. Lagen möttes dock så sent som den 27 december i spanska ligan, och då vann Barcelona.

Reals form är dessutom inte vad den brukar vara. De har tre förluster på de fem senaste ligamatcherna, medan Barcelona har fem vinster av fem möjliga.

– Vi kan ändå inte tänka att det blir enkelt. Real är ett av Europas bästa lag så vi har egentligen inget övertag, det är mycket tillfälligheter som avgör, säger Eriksson.

Olika spelstilar

Och det är två väldigt olika lag som möts. Barcelona förlitar sig mycket på sin starka defensiv, medan Real gillar att springa mycket.

– Det kommer att bi en riktigt tuff match. Det gäller att inte låta dem komma in i det snabba spelet och ta lätta poäng. Vi måste störa dem och se till att skjuta varje gång vi anfaller, säger Eriksson.

"Bland de minsta"

Marcus Eriksson, som har draftats av NBA-laget Atlanta Hawks ingick i Barcelonas A-trupp redan förra säsongen, men fick säsongen förstörd av ett avslitet korsband. I år har han spelat i snitt åtta minuter per match.

– Det är klart det är tufft att inte få spela men jag har varit medveten innan om att det skulle bli så. Jag är bland de minsta i ett av Europas bästa lag, säger Eriksson som trots allt är över två meter lång.

I Real Madrid finns landsmannen Jeffrey Taylor som har haft en klart godkänd debutsäsong i Real hittills. Han har snittat 20 minuter per match i ligan, där han även har ett snitt på 9,4 poäng per match.

– Det är stor rivalitet mellan Barça och Real, så den här matchen skulle vara extra skön att vinna, säger Eriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag