Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga spelet fällde Sverige: ”I skuggorna”

Sverige snuvades på OS – Italien får 2026
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE/STOCKHOLM. Sverige föll tungt mot Italien i OS-omröstningen i Lausanne. 

Nu rapporterar insatta Insidethegames om det hemliga spelet på plats som kan ha avgjort resultatet. 

– Hade vi haft lite mer tid hade de varit lite mer mogna som organisation, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

– Det här är er chans att visa att den nya normen inte bara är snack. 

Gunilla Lindberg avslutade sin del av Sveriges OS-presentation offensivt. Lindberg, svenska olympiska kommitténs generalsekreterare, satte press på IOK genom att referera till ”Agenda 2020” som ett argument för att låta Stockholm och Åre arrangera vinter-OS 2026. 

”Agenda 2020” innehåller ett antal nya riktlinjen som IOK tagit fram för att möjliggöra för nya arrangörer, genom att prioritera låga kostnader och fokus på hållbarhet. 

– Sverige kommer nästan bara använda infrastruktur och arenor som redan finns, förklarade statsminister Stefan Löfven från scenen i Lausanne. 

Men argumentet bet inte på IOK-ledamöterna – OS gick till Milano/Cortina. 

Den svenska delegationen hade hoppats få större gehör för sina hänvisningar till den nya agendan. 

– Låt oss vara ärliga och säga att vi är djupt besvikna på IOK som inte levt upp till sin egen norm, och det ska vi vara besvikna på, säger Johan Strid, kampanjens hållbarhetsansvarige. 

Sverige fick inte OS 2026 – spelet som avgjorde

Enligt Gunilla Lindberg hade hon redan dagen innan omröstningen fått indikationer som pekade på ett nej till Sverige – eftersom budgeten ännu inte har hundraprocentiga ekonomiska garantier från näringslivet

Samtidigt skriver David Owen på sajten Insidethegames, nyhetsledande på frågor kring IOK och OS-processer, att Sverige kan ha använt fel taktik i lobbyarbetet för att vinna röster. Owen menar att den svenska delegationen framstod som ”desperata” i sina försök att få fram sina budskap, medan Italien antog en mer tillbakadragen inställning. 

”Det här valet avgjordes i skuggorna”, skriver David Owen. 

”Effektiv olympisk lobbying brukade handla om subtilitet, att diskret placera rätt ord i rätt öron. Jag tror att effektiv lobbying fortfarande handlar om det, och det är en av anledningarna till att Milan/Cortina vann”. 

Medan den svenska delegationen lade stort fokus på att visa hur deras bud limmade väl med de nya normerna gällande ekonomi och hållbarhet, jobbade Milano/Cortina med andra medel. 

Foppa: ”Det är dålig respekt”

”Sverige hade aldrig en chans”

David Owen menar att Italien kan ha vunnit över några sena röster efter att Giovanni Malagò, den italienska olympiska kommitténs erfarne president, dragit delar av presentationen på spanska. 

– Det kommer delegater från hela världen, man vet inte egentligen i vilken utsträckning de är mogna för att ta beslut om nya förutsättningar och då kan det bli så här. Jag är övertygad om att IOK kommer gå i linje mot det vi har presenterat och föreslagit, hade vi haft lite mer tid hade de varit lite mer mogna som organisation kring den här förändringen, säger SOK:s ordförande Mats Årjes. 

Även norska Idrettspolitikk menar att Italiens lobbyverksamhet och PR-maskineri har legat steget före det svenska. 

”Kampen om att få OS är en maktkamp, där uppsamlingen bakom kulisserna avgör”, skriver Andreas Selliaas i en krönika med rubriken ”Sverige hade aldrig en chans att få OS”. 

”Statlig garanti är kanske värt mer”

Den svenska kampanjen har enligt Aftonbladet kostat runt tio miljoner kronor.

”Det är säkert en bråkdel av vad den italienska motparten har använt. Du får inte många råd i PR-branschen för tio miljoner”, skriver Selliaas.

Tidningen slår samtidigt fast: De osäkra ekonomiska garantierna till stor del blev avgörande för Sveriges fall. 

– Vi ser ingen risk i projektet på det sättet. Men en statlig garanti som Italien har är kanske mer värt, det får man respektera i någon mån. Men trots det får vi mycket röster, säger Mats Årjes.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.