Hellner knäcktes - missade medaljen

Publicerad
Uppdaterad
WHISTLER/STOCKHOLM. Han var på väg mot Sveriges andra OS-medalj på bara några timmar.
Då tog Marcus Hellners krafter slut fullständigt - och han missade pallen med en och en halv sekund.
Helt utpumpad föll han ihop efter mållinjen.
- Det bara flimrade för ögonen. Jag fick slita arslet av mig för att komma i mål, säger Hellner till SportExpressen.se.
Först fixade Charlotte Kalla Sveriges första OS-guld.
Mindre än tre timmar senare såg det ut som att Marcus Hellner skulle åka hem Sveriges andra medalj.
Hellner öppnade starkt, och ledde vid såväl 2,3 kilometer som 4,9 kilometer.
I det läget såg svensken oslagbar ut.
- Jag körde för guld. jag kände att jag var tvungen att göra en chansning om jag skulle ha någon chans i dag. Jag gick på hårt från start eftersom jag ville ha en ledning och det fick jag ju. 
- Jag kände att jag var tvungen att ösa järnet och kroppen kändes bra från början, säger Hellner till SportExpressen.se. 
Men på det andra varvet började krafterna att ta slut.

"Vad har hänt med Hellner?"

I stigningen till passeringen vid 8,7 kilometer hade schweizaren, och den blivande guldmedaljören Dario Cologna, passerat.
Och vid 12,3 kilometer gick Marcus Hellner in i väggen - fullständigt.
- Jag kände redan vid 6 kilometer att mjölksyran började smyga sig på. Jag ska vara glad att jag inte var längre efter, säger Hallner.
I den sista kurvan var Marcus Hellner nära att ramla av trötthet, och inne på stadion tappade han de sista sekunderna som han hade till försprång på tjecken Lukas Bauer som tog bronset.
Efter målgång föll Hellner, som var en och en halv sekund från ett brons, ihop och blev liggande.
- Jag var helt slut, det bara flimrade för ögonen. Men för att vara där uppe måste man göra en maximal insats. Det här är något som jag har laddat för så otroligt länge och jag var beredd att ta ut mig.
- Men det blir en överväldigande trötthet. Hela kroppen säger ifrån. På slutet brukar man kunna köra på en bit ändå. Men när det blir så här pass tidigt så blir det fysiskt omöjligt, säger Hellner till SportExpressen.se.
- En jävla urladdning. Det värsta jag har varit med om, säger Hellner i SVT.

"Inget att bli bitter över"

Känslan att mjölksyran höll på att kosta honom en medalj kom under slutvarvet.
- Jag förstod att det gällde att bita i och jag bet i för allt jag hade. Det var ren otur att jag missade medaljen. Det kanske var dumt taktiskt men jag ville bara åt ett håll, jag kände att jag var tvungen att chansa. Då kan det bli så här. Det är ingenting att bli för bitter över, säger han till SVT.
- Det är klart att det kommer att kännas surt i efterhand att det inte blev medalj. Men samtidigt vet man vad det handlar om. Är man med i leken så får man leken tåla.Nu är det bara att komma igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag