Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hegerfors: "Jag hade inte planerat att leva så länge"

Arne HegerforsFoto: SIMON HASTEGÅRD
Kerstin och Arne Hegerfors.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

På tisdag blir Arne Hegerfors 75 år gammal. En dag han aldrig trodde han skulle få uppleva, efter att ha drabbats av hjärtinfarkt, stroke och hjärntumör de senaste åren.

– Egentligen borde mina läkare vara inbjudna som hedersgäster på födelsedagsfesten, säger Arne Hegerfors.

Det var 2011 som tv-profilen Arne Hegerfors drabbades av den första sjukdomen. Han hade fått en massiv hjärtinfarkt. Ett halvår senare kom nästa smäll: en stroke. 

När han trodde att sjukdomshelvetet var över – då fick han en hjärntumör 2014. Men operationen gick bra, han hade överlevt ännu en livsfarlig sjukdom. Nu efteråt lider han mest av ett svikande minne. Annars verkar det mesta vara bra med den legendariska sportkommentatorn.

– Korttidsminnet är enormt dåligt. Men det bästa med min skada är att jag inte minns att jag inte minns, det berör mig inte särskilt mycket, haha.

Arne Hegerfors fyller 75

I morgon, den 4 juli, blir Arne Hegerfors 75 år. En ålder han aldrig vågade drömma om att få fira.

Hur är det med dig i dag?

– Det är efter omständigheterna väl. Med tanke på allt som jag har gått igenom är jag oförskämt frisk, säger Hegerfors, som är på strålande humör den här morgonen. 

– Jag har haft stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör inom loppet av bara några år och sitter nu ändå här och har precis käkat en god frukost och väntar in min födelsedag.

Brukar du fira stora födelsedagar? 

– 50-årsdagen hade vi ett stort pådrag här hemma. Nu hade jag ju inte trott att jag skulle överleva 75-årsdagen, så jag har inte direkt någon plan för det firandet. Men något blir det! 

– Sedan hade jag den dåliga tajmingen att vara född 4 juli när väldigt många är borta på semester. Det hade varit smartare att spjärna emot och födas i oktober, skrattar Hegerfors, som genom hela intervjun berättar hur lyckligt lottad han har varit genom livet, och fortfarande är. 

– Det är överraskande att jag ens får fira min födelsedag. Egentligen borde läkarna vara inbjudna som hedersgäster, för det är dem som har räddat mig så jag fortfarande lever i dag. Det hade man inte kunnat tro för något år sedan.

Hegerfors tackar sin fru Kerstin

Anledningen till att han trots alla svåra och allvarliga sjukdomar fortfarande lever stavar han svensk sjukvård och hustrun Kerstin. 

– Jag måste ge en ordentlig honnör till mina läkare och svensk sjukvård, som har gjort ett fantastiskt arbete som gör att jag fortfarande kan bo hemma. Men det är också mycket tack vare min hustru Kerstin naturligtvis, som varit så uthållig och bestämt sig för att ta hand om mig.

Vad säger du om den vård som du har fått genom åren? 

– Svensk sjukvård har väldigt hög klass. Jag har fått den absolut bästa vården. Det har gått otroligt mycket framåt inom sjukvården de senaste åren. Min pappa råkade ut för ungefär samma sak och dog i sin tredje hjärtinfarkt, i dag är det väldigt få som behöver dö i en hjärtinfarkt. Det är helt fantastiskt. 

– Jag måste säga att jag även där haft en väldig tur med tajmingen. Det var likadant i mitt yrkesliv, de arbetstillfällen som jag fick fanns inte förrän jag blev precis i rätt ålder för att kunna få dem. Jag har faktiskt haft en kolossal tur med tajming i hela mitt liv, säger Hegerfors. 

Trots att han drabbats av massa elände under de senaste åren håller Arne Hegerfors alltid humöret uppe, han berättar tacksamt och med mycket känslor om sin lyckliga livslott. 

– När man tittar på det i retrospektiv så här, då är det som om jag har hittat på och fantiserat om alltihop, skapat mig själv en drömtillvaro. Vid något tillfälle har jag faktiskt drastiskt sagt att "det är väl inte mer än rätt att jag får hjärntumör, stroke och hjärtinfarkt med tanke på att det måste bli någon balans i tur och otur", säger Hegerfors, samtidigt som han bjuder på ännu ett hjärtligt skratt. 

– Lars-Gunnar Björklund, som var min lyckobringare, döpte mig till Alexander Lukas (Kalle Ankas kusin som alltid hade osvikligt god tur, reds. anm.) för att det visade sig att så fort jag åkte på någon idrottstillställning blev det svenska segrar. Alexander Lukas blev mitt smeknamn och det har följt med mig genom hela livet.

"Jag är lyckligt lottad"

Han tar en paus. Sedan återkommer han ännu en gång till sin livskamrat Kerstin, som har betytt otroligt mycket för honom genom livet, och inte minst under de senaste tuffa åren. 

– Om inte hon hade funnits hade jag suttit på ett hem, tittat in i väggen och druckit välling. Det hade inte varit jättekul. Nu lever jag nästan som om jag vore frisk. Jag bor hemma, tar mina promenader i närheten av hemmet och allt är som vanligt, trots mina begränsningar. Jag måste säga att det var väldigt förutseende att gifta sig med en tjej som var elva år yngre, det var väldigt smart gjort av mig, haha.

Hur är vardagen för dig i dag? Blir det bättre eller sämre?

– Det är nog status quo, jag är lyckligt lottad. Kerstin gör att jag kan leva som jag alltid har gjort. Hon säger med sin humor att det inte är någon skillnad nu och på när jag var frisk, eftersom jag fortfarande bara ligger i sängen och tittar på tv. Det är det jag är kapabel till att göra i dag. Men jag mår väldigt bra psykiskt tack vare henne. Jag kan inte tänka mig en bättre vårdare.

Trots att han nu har slutat jobba så dyker Arne Hegerfors ändå titt som tätt upp i tv-rutan. Men då främst i Hjärt-lungfondens reklamfilmer. 

Har det varit viktigt för dig att göra de här filmerna?

– Det har kanske inte varit viktigt för mig, utan snarare fantastiskt roligt och glädjande. Det har känts riktigt att få göra det, jag är väldigt glad att jag fick möjligheten. Hjärt- lungfonden har alltid varit ett stort stöd för mig. När jag såg deras film på tv första gången tänkte jag: ”det där, det vill jag också göra”. När de ringde och frågade var svaret givet, säger han.

"Jag är Alexander Lukas"

Och så var det ju den där födelsedagen. Hegerfors berättar att han mest av allt ser fram emot att få tillbringa den med sina nära och kära. 

– Jag vet inte riktigt hur det ska göras, men det blir nog en del goda vänner och trevlig samvaro. 

Det måste kännas fantastiskt att du får uppleva din 75-årsdag efter alla sjukdomar?

– Jag menar att jag fortfarande bär på det där smeknamnet Alexander Lukas. Hade det här varit för bara 15-20 år sedan hade jag ju aldrig överlevt de här sjukdomarna. Tidigare dog man av hjärtinfarkt, stroke och hjärntumör, och jag har haft alla tre och överlevt. Jag borde ha gått åt för länge sen, men läkekonsten har hunnit ikapp. Jag vidhåller nog att jag är Alexander Lukas i väldigt hög grad.

Hegerfors kommer på sig själv i sitt tur-anförande:

– Sedan är det kanske ingen direkt tur att få sjukdomarna, men det är en väldig tur att det går att behandla dem.

Berättar om nära döden-upplevelsen

Arne Hegerfors berättar att han fick en uppenbarelse när han hade sin första nära döden-upplevelse efter hjärtinfarkten, även om han egentligen inte tror på någon gud. 

– Det var en skön känsla att komma in i himmelriket, allting var utan motstånd.

Döden? Den fruktar han inte.  

– Jag är inte rädd för att dö, jag har ingen dödsångest. Det har jag aldrig haft.

 

VICTOR ABRAHAMSSON

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.