Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hatade fuskarens nya liv efter erkännandet

Lance Armstrong – bilden är tagen 6 januari i år. Foto: ANDY KROPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Lance Armstrong och fästmön Anna Hansen. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: GRAHAM HUGHES / AP THE CANADIAN PRESS
Foto: PETER DEJONG / AP
Foto: BAS CZERWINSKI / AP

Hans framgångsrika liv var en lögn och bakom fasaden doldes en stor hemlighet.

På dagen fem år efter den uppmärksammade intervjun med Oprah Winfrey, där stjärncyklisten Lance Armstrong erkände att han varit dopad under större delen av sin karriär, lider han fortfarande helvetets alla kval.

Han var världens mest framgångsrika cyklist med sju raka segrar i Tour de France mellan 1999-2005.

Men när han år 2013, efter flera år av hårda anklagelser, valde att erkänna sig skyldig till dopingbrott under större delen av sin karriär förvandlades livet totalt för stjärncyklisten Lance Armstrong.

I maj ska han upp i rättegång då han blivit stämd av den amerikanska staten på 800 miljoner kronor. De lukrativa sponsoravtalen Armstrong åtnjutit under sin karriär drogs tillbaka och han fråntogs samtliga av sina segrar under karriären.

– Min cocktail bestod av EPO, bloddopning och testosteron. Jag kommer spendera resten av mitt liv med att försöka vinna tillbaka förtroendet och respekten från folk jag ljugit för. Jag kommer även be dem om ursäkt, sade han i intervjun som kablades ut över hela världen.

USA Today har frågat Lance Armstrong om hur mycket han förlorat efter erkännandet.

"Det är betydligt mer än 100 miljoner dollar", skriver han i ett mail till tidningen. Det motsvarar 800 miljoner svenska kronor.

Armstrong vann Tour de France sju år i rad. Foto: LAURENT REBOURS / AP

Har inte förlåtit Lance Armstrong

Vänner blev till fiender och inte särskilt många har förlåtit Lance Armstrong för hans lögner. Alla som konfronterade Armstrong med dopinganklagelserna under karriären hotades och skrämdes till tystnad av Lance Armstrong.

– Jag har inga förväntningar och är heller inte ens det minsta intresse av en falsk ursäkt från Lance Armstrong, sade Mike Anderson, som under flera år var Lance Armstrongs högra hand och som till slut tvingades fly USA för att i stället bosätta sig på Nya Zeeland, till USA Today. 

"Kontakta mig aldrig igen"

Löftet om ursäkter verkar inte heller det ha hållits från Lance Armstrongs sida.

Journalisten David Walsh publicerade 2004 en artikel i den brittiska tidningen The Sunday Times där han samlade anklagelserna mot Armstrong.

Foto: PETER DEJONG / AP

Armstrong svarade med att stämma tidningen på drygt tio miljoner kronor, men parterna nådde en förlikning i samband med erkännandet 2013 och några pengar betalades aldrig ut. Lance Armstrong utlovade en ursäkt även till David Walsh, men någon sådan har ännu inte kommit.

– Min känsla är att Lance tyckte att intervjun med Oprah Winfrey var tillräcklig. Jag ville aldrig ha en ursäkt och jag förväntade mig aldrig någon sådan heller, så jag är inte särskilt besviken. Men jag tyckte att hans framträdande där han sa att han skulle be mig om ursäkt var väldigt roligt, då han nästan var tvungen att säga någonting han aldrig riktigt menade att säga, säger Walsh till New York Post. 

Med anledningen av femårsdagen har USA Today varit i kontakt med Lance Armstrong för att fråga om han bett några av de berörda parterna om ursäkt. Men svaret var tydligt.

"Om det är åt det här hållet ni vill gå med er historia har jag ingen kommentar. Kontakta mig aldrig igen", skriver han i ett mejl till USA Today. 

Lance Armstrong förlovade sig med kärleken Anna Hansen i maj 2017. Paret har två barn tillsammans. Lance Armstrong har också tre barn sedan ett tidigare äktenskap.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.