Nobbas: ”Klart att vi också vill vara med”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Två raka Jerringprisskålar – men inte en tredje.

Varken Peder Fredricson eller hästhoppningen som sådan finns representerad i den första nomineringslistan till Jerringpriset 2018.

– Det är klart att det är en stor sport, det är klart att vi också vill vara med och kämpa, säger Henrik von Eckermann. 

I stället går årets nomineringar i ett vinterolympiskt tecken.

Efter OS-medalj i Rio 2016 och EM-guld 2017 så blev inte ryttar-VM i Tryon 2018 något att hänga i julgranen individuellt sett för ryttarstjärnan Peder Fredricson. Däremot så nåddes i stället framgången i lagform. Något som på förhand ändå öppnade för Fredricson, nu som en del av ett VM-silverlag, att ha chansen till ett tredje raka Jerringpris.

Han, och hopplandslagets, möjligheter försvann dock redan innan telefonröstningen inletts.

– Det är klart att det är en stor sport, det är klart att vi också vill vara med och kämpa. Nu är det så som det är och det är bara att göra det bättre. Vinner vi en guldmedalj då tror jag att vi kommer att vara med, säger Henrik von Eckermann till SportExpressen. 

I den 16 namn långa, första nomineringslistan från Radiosporten så finns inte hästhoppningen representerad i varken individ- eller lagform. Den enda hästrelaterade nomineringen på listan är travkusken Björn Goop, segrare i travklassikern Prix d'Amérique i Paris i januari.

Samtliga OS-guld nominerade

Annars syns det på listan att vinter-OS i Pyeongchang var ett framgångsrikt sådant.

Samtliga sju svenska OS-guldmedaljörer från spelen (Frida Hansdotter, André Myhrer, Lag Anna Hasselborg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Herrstafettlaget i skidskytte) är med. Likaså ishockeyvärldsmästaren Tre Kronor och X-games-mästaren Henrik Harlaut.

Varken lag Niklas Edin i herrcurlingen eller skidskytten Sebastian Samuelsson individuellt, båda OS-silvermedaljörer, klarade första gallringen.

Det svenska EM-silverlandslaget i handboll är inte heller med.

Sjöström kan ta tredje Jerringpriset

De icke snö- eller isbaserade idrotterna konkurrerar i stället genom stavhoppsstjärnskottet Armand Duplantis, simstjärnan Sarah Sjöström, majorvinnaren Pernilla Lindberg, en VM-kvartsfinalist i fotboll och två världsmästare i Tove Alexandersson och Johan Kristoffersson.

Med andra ord är det tuff konkurrens i kampen om att få lägga vantarna på den 40-årsjubilerande Jerringprisskålen, där det endast är Sarah Sjöström (2014, 2015) och Charlotte Kalla (2008) som vunnit priset tidigare.

Priset delas ut på Idrottsgalan 21 januari.

Nominerade till Jerringpriset 2018

16 idrottare/lag har nominerats till Jerringpriset 2018, som är det 40:e i ordningen.

19 december kommer nomineringslistan att halveras, vilket sker genom röstning.

En sista gallring sker den 18 januari innan den slutliga omröstningen sker under Idrottsgalan, där priset också delas ut.

De 16 nominerade är: André Myhrer, alpint, Armand Duplantis, friidrott, Björn Goop, trav, Charlotte Kalla, skidor, Frida Hansdotter, alpint, Hanna Öberg, skidskytte, Henrik Harlaut, freeskiing, Herrlandslaget, fotboll, Herrstafettlaget, skidskytte, Johan Kristoffersson, rallycross, Lag Anna Hasselborg, curling, Pernilla Lindberg, golf, Sarah Sjöström, simning, Stina Nilsson, skidor, Tove Alexandersson, orientering, Tre Kronor, ishockey.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.