Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Har presterat när det gäller"

Jim Chawki fixade guld i junior-EM i biljard.
10 frågor ...till JIM CHAWKI, 17, som vann guld i junior-EM i biljard i Holland tidigare i veckan.

FAKTA

TRE SVENSKA MEDALJER

Junior-EM i biljard just nu i Leende i Holland. Jim Chawk som spelar för BK Milen i Göteborg har tagit ett EM-guld i 8-ball och ett brons i 10-ball under turneringen. En annan svensk som har tagit medalj under tävlingarna är Daniel Tångudd, BK Milen, som tog brons i 10-ball för ungdomar.

EM-guld i 8-ball och brons i 10-ball i förrgår. Vad är dina styrkor som spelare?
- Jag kunnat prestera när det gäller. Jag lyckades hålla fokus och det tog mig långt i den här tävlingen.
Hur tuff är konkurrensen i årets tävling?
- Den är grym. Det är många spelare i junior-EM som tampas med de bästa spelarna i världen. De är här nu. Så konkurrensen är tuff.
Du här även tävlat i seniorklassen i EM och VM. I EM blev du femma i 9-ball. Vad betyder tävlingsrutin för att prestera bra i biljard?
- Erfarenhet kan avgöra en tävling. Vi juniorer spelar ofta lika bra som seniorerna men kan inte prestera på samma sätt för att vi saknar erfarenhet. De har varit i pressade lagen så många gånger. Det ger en mental styrka. Och mental styrka är A och O i biljard.
Hur länge har du spelat biljard?
- Jag har spelat sedan 2005.
Varför valde du biljard som sport?
- Jag spelade fotboll och blev skadad. Sen råkade jag gå in i en biljardhall och insåg att jag kunde spela. Jag hamnade oftare och oftare i biljardhallen och efter ett tag blev jag fast.
Vilken disciplin passar dig bäst?
- Det jag tycker är roligast är 14:1. Det är en kontinuerlig nummerboll som man kan fortsätta spela hur länge som helst. Där kan man styra en match och kommer in i zonen väldigt bra.
Hur långt i förväg tänker man innan man sätter första stöten?
- Man tänker många stötar i förväg. Slarvar man med någon stöt så blir det ju svårare i nästa. Så man måste tänka på efterlägen hela tiden. På det sättet liknar spelet schack där man måste tänka många drag i förväg.
Som elitspelare är man utan tvekan skicklig. Men hur ofta har man hjälp av turen när man spelar på elitnivå?
- Det finns det i alla sporter. Även i biljard. Det är nästan alltid den som spelar bäst som vinner matchen men det finns tillfällen då turen tar över. Men det är sällan. Förlorar man en match är det oftast för att man spelat dåligt.
Du beskrivs som en framtida storspelare i internationell biljard. Vad behöver du förbättra för att bli det?
- Det psykologiska. Om jag förbättrar det så lär jag mig också nya vägar att gå. Det finns ju så många lägen i biljard.
Vad har du för framtida mål med ditt spel?
- Jag vill kunna leva på att spela. Det skulle vara kul. Men det är svårt. Jag vill flytta till USA eftersom det är fler tävlingar där. Så efter EM väntar träning. Dessutom har jag kvalat till VM i 9-ball i Reno, USA.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!