Här lever Mühlegg sitt nya liv i Brasilien

Johan Mühlegg håller upp handen mot kameran
Foto: Robban Andersson
Den förre skidåkaren och dopingfuskaren Johann Mühlegg gick under jorden 2006 och valde att försvinna från rampljuset. SPORT-Expressen lyckades spåra tysk-spanjoren till Natal i Brasilien - och bjöds in för en pratstund.
Foto: Robban Andersson
Johann Mühlegg och kollegan Abdiel Monteiro, byggchef på ett annat företag, gör bra affärer i Natal. "Det är fina tider för oss nu", säger Monteiro.
Foto: Robban Andersson
Johann Mühleggs företag bygger bostäder i en lukrativ region. Natal tar emot cirka 175 000 turister i samband med fotbolls-VM och enligt en undersökning av resesajten TripAdvisor har boende-priserna i staden ökat med 180 procent. Här, bakom murarna i Buzios, bygger Mühlegg hotell.
Foto: Robban Andersson
Kaue, som vi träffar på stranden, berättar att han känner till "gringon" Mühlegg. "Han måste kolla på nätet eller något, för han verkar alltid veta exakt när det är bra vågor".
Foto: Robban Andersson
Arbetarna Eduardo och José Itamar har Mühlegg som chef. "Han ser till att alla gör sitt jobb", säger Eduardo. "Och han köper alltid mat till oss. En mycket fin man", säger José Itamar.
Foto: Robban Andersson
Jonathan och Samuel Castro driver fallet mot den staliga försäljningen av deras hus, som Mühlegg köpt.
Foto: Robban Andersson
1 / 8

NATAL. Han gick under jorden 2006.

Sen dess har ingen lyckats hitta skidvärldens mest avskydde fuskare.

Fram tills i dag.

SPORT-Expressen har spårat upp Johann Mühlegg - med hjälp av en mapp från de brasilianska myndigheterna.

43-åringen bor mitt i VM-staden Natal.

Och han tjänar just nu stora pengar på fotbollsfesten i Brasilien.

- Vad jag vill hälsa det svenska folket? Att jag älskar alla människor i världen, säger Mühlegg.

Vi åker långsamt fram med bilen genom lägenhetsområdet i Parnamirim, alldeles intill den nybyggda flygplatsen i Natal.

Det är drygt 30 grader varmt.

Asfalten dallrar.

En sliten stenmur, fylld av graffiti, löper längs vägen och vi drar till oss nyfikna blickar från människorna vi passerar på gatan. Det är inte så många "gringos" som rör sig i de här kvarteren.

Till slut hittar vi rätt adress.

Bakom ett järngaller står flera lägenhetshus staplade intill varandra. Men vi har ett problem: Man behöver kod för att komma in.

Vi blickar upp mot balkongerna och ser en svettig man som står i bar överkropp och sopar rent på sin uteplats. Vi ropar på honom och några minuter senare står Gerson med oss nere på gatan och berättar allting om sin favoritgranne - mannen som vi söker.

- Är Johann Mühlegg känd i Europa? Haha! Har ni åkt hela vägen från Europa för att träffa honom? Mycket lustigt, säger Gerson och skrattar gott.

- Jag visste inte ens om att han kunde åka skidor. Vi brukar dricka öl ihop. Vi har varit grannar i fyra år nu. Jag förstår inte hur han kan dricka så mycket öl, men ändå vara i bra form!

- Ska jag ringa och be honom komma ut?

Gerson knappar på porttelefonen.

Efter några signaler svarar en grov röst. Det är Johann Mühlegg. Från högtalaren i väggen sprakar det: "Jag kommer ut!"

Kort därpå öppnas dörren.

En solbränd Mühlegg, som ser ut att ha lagt på sig några kilon, sticker ut huvudet. Han har på sig en ljusblå tröja från sitt företag, Jericons Construções, och tittar på oss med en minst sagt förvånad min.

Vi bara väntar på att han ska smälla igen dörren. Men i stället flinar han och säger:

- Kom in!

"Aldrig mer att prata med journalister"

Det råder fotbollsfeber i Natal.

I tisdags hamnade staden i hela världens blickfång när Uruguays storstjärna Luis Suarez bet italienaren Giorgio Chiellini inne på Arena das Dunas - och blev avstängd från resten av VM.

Men vi är inte här för fotbollen. Vi är här för att hitta en man som varit försvunnen i åtta års tid.

Fyra år efter dopingskandalen i OS 2002 valde Johann Mühlegg att gå under jorden och sen dess har ingen hittat honom.

Så sent som i vintras sökte SPORT-Expressen med hjälp av flera olika experter efter 43-åringen, men det fanns inga spår av fuskaren. När vi besökte hans familjehem i tyska Grainau hälsade brodern Martin:

- Johann bor utomlands, men jag tänker inte säga var. Han har förändrat sitt liv. Han har en ny familj, nya vänner, en ny verksamhet... Och min bror har flera gånger om sagt till mig: "Jag kommer aldrig mer att prata med journalister."

Men nu har vi hittat Johann Mühleggs gömställe.

Hur det gick till? Nyckeln var att han gav sig in i en rättstvist.

Alla dokument i den här typen av ärenden är tillgängliga för allmänheten. Och i de dokumenten registreras alltid ens hemadress. Men: För att komma åt informationen måste man ta sig till instansen där de fysiska papperen finns.

Direkt efter att vi landat på Natals flygplats åker vi till hovrätten för att söka efter dokumenten. Men vi blir hänvisade till tingsrätten. Och därifrån skickar de oss vidare till "Central de Avaliação" - ett centralkontor för alla domstolar.

Deras kontor ligger på en bakgata, inne i en skitig gränd. På parkeringsplatsen utanför står skrotade bilar och den vita husfasaden börjar gå över i gråsvart på grund av ett tjockt lager smuts.

Vi kliver in genom dörren och hamnar snart i ett litet rum med en vänlig dam. Hon rotar runt i några lådor, drar upp en mapp och räcker över den till oss.

Det går nästan för enkelt.

Vi bläddrar igenom papperna. Sju dokument på portugisiska - som leder oss rakt hem till Johann Mühlegg.

"En mycket fin man"

Innan vi ropar ner Gerson från balkongen besöker vi en byggarbetsplats ett stenkast från Mühleggs lägenhetskomplex.

Arbetarna Eduardo och José Itamar står och pustar ut vid trottoarkanten.

Vi frågar om de känner Mühlegg.

- Han är vår chef. Vi jobbar för Jericons Construções och han styr det mesta här. Han ser till att alla gör sitt jobb och förklarar vad vi ska göra, säger Eduardo.

José Itamar:

- Och han köper alltid mat till oss! En mycket fin man.

Vad är Jericons för typ av företag?

- Det är ganska enkelt: Vi bygger och säljer bostäder.

Arbetarna berättar vidare att deras chef numera är gift med en brasiliansk kvinna och att paret har en dotter tillsammans.

- Flickan är runt fyra år gammal. Hon har långt hår och blåa ögon - så söt!, säger José Itamar och ler så att vi ser hans trasiga tänder.

- Du vet komplexet som Johann bor i? Han har byggt det själv och har uppkallat det efter dottern.

När vi berättar att Mühlegg tidigare var en stjärna inom längdskidåkning börjar de skratta.

- Det är nyheter för oss! Däremot är han duktig på att surfa. Han åker och surfar varje helg i Buzios, 40 minuter härifrån. Där håller han på och bygger ett hotell också - "Real de Buzios" heter det, säger Eduardo.

Så Johann Mühlegg är en rik man?

- Haha, vad tror du?!

Och just nu ramlar pengarna in som aldrig förr.

Natal tar emot runt 175 000 turister i samband med fotbolls-VM och enligt en undersökning av resesajten TripAdvisor har boendepriserna i staden ökat med 180 procent.

- Det är fina tider för oss just nu, säger Abdiel Monteiro, som jobbar som byggchef på ett annat företag.

- Så ja, jag kan garantera att Johann gör stora pengar just nu, tack vare VM.

Hotellet i Buzios är dock långt ifrån klart. När vi besöker strandparadiset är det bara en öde gräsmatta på tomten där Mühlegg ska starta sitt nya projekt.

Vi pratar med lite folk i området och hittar till slut två surfare, Kaue och Vitor, som har koll på mannen som knäckte Per Elofsson.

- "O Gringo"? Han som brukar ha med sig frun och dottern? Ja, vi känner honom, säger Kaue, som precis har kommit upp från havet.

- Han kommer alltid hit när det är bra vågor. Han måste kolla på nätet eller något för han verkar alltid veta exakt när det är bra. Alltså, han kommer när vågorna är två och en halv meter höga. Nu är de bara en halvmeter, typ.

Är han duktig?

- Ja, faktiskt. Väldigt duktig, säger Vitor.

"Vad gör ni här?"

Tillbaka till mötet med Johann Mühlegg.

Den förvånade tysk-spanjoren har precis bjudit in oss till sitt hem, men vi hinner bara gå två meter in på lägenhetsområdet innan han smäller igen plåtdörren och vänder sig mot oss.

Han skrattar nervöst.

- Vad gör ni här?, säger Mühlegg.

- Jag är inte intresserad av att vara med på bild. Eller någonting annat. Ingenting.

Vi förklarar att vi bara undrar vad han gör nu för tiden.

- Ingenting. Jag lever fortfarande.

Men vad gör du här i Brasilien?

- Ingenting. Jag bara bor här, svarar Mühlegg och skrattar nervöst igen.

Du vill inte berätta något om ditt liv här?

- Nej. Ingenting.

Du bygger hus?

- Nej.

Situationen är minst sagt märklig. Vi har alltså hittat mannen som varit försvunnen i åtta år och han har släppt in oss vid sin bostad - men vill inte svara på några frågor.

Kanske kan lite frågor om skidåkning lätta upp stämningen?

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen tävlar Mühlegg fortfarande när han är hemma i Tyskland. Han har ställt upp i flera lopp i regionen runt Grainau de senaste åren - men under falskt namn.

Vi frågar om han är i bra form.

- Nej, jag är i väldigt dålig form, säger Mühlegg och skruvar på sig.

- Okej?

Han verkar vilja att vi ska gå. Men vi provar en fråga till.

I hans familjehem i Grainau hänger en tavla på Gunde Svan och vi vet att hans mamma Magdalena, som ofta hälsar på i Natal, tycker mycket om drottning Silvia. Så vi frågar om han vill hälsa något till folket i Sverige.

- Jag älskar alla människor i världen. Haha! Okej?

Mühlegg börjar tappa tålamodet.

- ...jag är ledsen, men jag är inte intresserad av att vara med i pressen.

Vi blir utkörda. Plåtdörren går igen bakom oss.

Men vad Mühlegg inte vet är att vi på annat håll lyckats få tag på hans telefonnummer. Om några timmar kommer det att ringa inne i hans lägenhet.

Indragen i rättstvist

Rättstvisten som Johann Mühlegg är inblandad i handlar om en lägenhet i centrala Natal, fem minuter från VM-stadion Arena das Dunas.

Familjen Castro har bott där sedan 1997, men efter att de missat att betala skatt klev staten in och tog över bostaden. Staten la i sin tur ut den till försäljning - och då nappade Mühlegg.

Priset: 150 000 real (motsvarande 450 000 kronor) - ett jättekap.

Men familjen, med sönerna Jonathan och Samuel i spetsen, bestrider nu fallet. Samtidigt vägrar Mühlegg att släppa sin nya lägenhet.

Vi träffar Jonathan uppe vid bostaden det bråkas om. Han har på sig John Lennon-glasögon och rastaflätorna hänger hela vägen ner över rumpan.

- Den här lägenheten är allt familjen äger, men det lutar åt att vi måste flytta ut. Det är så sorgligt.

- Mamma har tagit det här hårdast. Hon har hamnat i en depression på grund av hela den här situationen. Vi lider med henne.

Efter en stund kommer Samuel, som precis har pratat med familjens advokat.

Han är tårögd.

- Vi får inte prata om den rättsliga processen och allt det där, men... vi lider!

Mühlegg har egentligen inte så mycket med familjens öde att göra. Det är statens beslut som tvingar dem att flytta. Men i desperation vill Samuel ändå rikta några ord till byggherren från Europa som köpt deras hem.

- Den här Johann... jag tror inte att han förstår vår situation. Han har inte ens kommit hit och träffat oss. Han förstår inte vad huset betyder för oss.

- Om han läser er tidning så skulle jag vilja hälsa: Snälla, låt oss bo kvar här!

"Kalla? Nej, jag vet inte vem det är"

Innan vi lämnar Natal sätter vi oss i hotellobbyn, tar upp papperslappen med Johan Mühleggs nummer och ringer upp honom från en brasiliansk telefon.

Vi ringer två gånger. Inget svar.

Samtidigt spelar Tyskland mot Ghana på tv:n. Det står 0-0 i matchen och tyskarna har problem.

När det blir halvtid ringer vi igen - och då svarar Mühlegg.

Vi ber om ursäkt för att vi kom oanmälda till hans hem och förklarar att vi inte är här för att prata om doping. Vi vill prata om hans nya liv i Brasilien, om fotbolls-VM och om dagens längdskidåkning.

Det blir tyst i luren en stund.

Sen säger Mühlegg:

- Jag är väldigt förvånad över att ni är här. Men okej, jag vill inte prata om det som har varit. Jag har lagt allt det där bakom mig.

- Längdskidåkning... jag vet ingenting. Det är säkert tio år sen jag följde sporten. Sorry, jag vet verkligen ingenting. Förstår du?

Du har inga planer på att återvända till sporten, kanske som tränare?

- Nej. Jag har ingen kontakt med sporten längre. Jag har lämnat den där världen för gott.

- Som jag sa: Jag vet ingenting.

Vet du vem Charlotte Kalla är?

- Kalla? Nej, jag vet inte vem det är. Sorry.

Okej, men fotbolls-VM då. Tittar du på matcherna?

- Ja.

Håller du på Spanien eller Tyskland?

- Haha. Många nationer! Yes. Okej?

Mühlegg skrattar nervöst igen, samtidigt som vi hör barnskrik i bakgrunden. Men innan han lägger på hamnar vi i en märklig ordväxling.

Vår enkla fråga: Är du nöjd med ditt nya liv?

- Jag tänker inte svara på det, säger Johann Mühlegg bestämt.

Okej?

- Nej.

Men alltså, mår du bra?

- Hmm...

Är du glad eller är du ledsen?

- Nej. Haha!

Va?

- Mer glad än ledsen, svarar Mühlegg och kommer med en motfråga:

- Förlåt, men vilken tidning sa du att du ringde ifrån?

Expressen, en av de större i Sverige.

- Aldrig hört talas om.

- Du vet, Brasilien är Brasilien och Europa är Europa. Okej?

UPPHITTAD: JOHANN MÜHLEGG

Ålder: 43 år.

Bor: I en lägenhet i Natal, i nordöstra Brasilien.

Familj: Frun Maria och dottern Sophia, som är runt 4 år. Hemma i Tyskland finns mamma Magdalena och brodern Martin, som alltjämt driver det lilla familjehotellet Lanthaus Zum Jeremia.

Yrke: Bygger och säljer bostäder för företaget Jericons Construções. Gjorde sina första jobb för dem redan 2004. Ett av de senaste projekten är hotellet "Real de Buzios", i badorten Buzios utanför Natal.

Status: Respekterad och omtyckt i företaget, men ligger i övrigt relativt lågt. Inget känt namn i branschen.

Aktuell: Just nu indragen i en rättstvist, efter att ha köpt en lägenhet av staten. Den vräkta familjen försöker få tillbaka sin bostad.

Hobbys: Surfar en hel del och uppges vara riktigt duktig. Tycker också om att ge sig ut på cykelutflykter längs vattnet. Enligt grannarna spenderar han även en hel del tid på baren i området.

Framtid: Är "mer glad än ledsen" med sitt liv i Brasilien och har inga planer på att flytta hem till Europa. En återkomst till längdskidåkningen som coach? Det är uteslutet.

DOPINGSKANDALEN I SALT LAKE CITY

Johann Mühlegg gjorde tre OS för Tyskland utan att ta någon medalj. 1999 bytte han landslag till det spanska – och plötsligt gick det mycket fortare i spåret. Han vann VM-guld på femmilen i Lathis 2001 och inför OS i Salt Lake City så surrade dopingryktena frekvent.

Innan spelen startade så skickade Bengt Saltin, dopingchef på internationella skidförbundet, ut en grupp kontrollanter som skulle testa Mühlegg. Men de kom tillbaka utan några tester. Förklaringen: De visste inte hur tyskspanjoren såg ut.

När OS väl började så kunde inget stoppa Mühlegg. Han krossade konkurrenterna på både 30 kilometer fristil och skiathlon. Spaniens kung Juan Carlos var lyrisk och skickade sina gratulationer till nationens nya skidhjälte. Samtidigt gick Sveriges storstjärna Per Elofsson in i väggen, i sin desperata jakt på den omöjlige Mühlegg.

Peter Jihde intervjuade Mühlegg i SVT efter skiathlon-segern och konfronterade honom då med dopingryktena. Svaret: "De som snackar om det där är galna. De får följa med mig på en träning och se hur hårt jag jobbar. Du kan få följa med om du vill!"

Redan efter det första loppet så dopingtestades Mühlegg. Men kontrollanterna gjorde bara ett blodtest – de missade att ta det obligatoriska urinprovet. Svarsresultaten ogiltigförklarades därför och Mühlegg kunde tävla vidare.

På femmilen var Johann Mühlegg lika överlägsen som tidigare och han körde hem sitt tredje guld. Efter det loppet gjordes ett korrekt dopingtest och dagen därpå kom domen: Mühlegg testade positivt för darbepoetin – en ny medicin som ökar antalet röda blodkroppar.

Mühlegg blev först bara av med guldmedaljen från femmilen. Men i december 2003 kom beskedet att han förlorade samtliga medaljer från Salt Lake City. Däremot fick han behålla VM-guldet från 2001. Mühlegg kom aldrig tillbaka efter sin dopingavstängning, utan valde i stället att gå under jorden.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.