Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här går det undan

GÅR MOT OS 2012. Andreas Gustafsson går i pappa Bosses fotspår och satsar på gång – på heltid. "Jag ska ta medalj i OS", säger han.Foto: Larseric Linden
GÖTEBORG. Pappa Bosse Gustafsson, 52, är Sveriges bäste manlige gångare i modern tid med sitt silver i OS 1984.
Nu har sonen Andreas Gustafsson, 25, börjat sin väg mot världseliten.

FAKTA

Andreas Gustafsson


Ålder: 25.
Yrke: Flyginstruktör och kommersiell pilot. Nu gångare på heltid.
Familj: Hustrun Molly.
Bor: Vasaplatsen, Göteborg, hos pappa Bosse.
Klubb: BK Steget.
Tränar: Går Säröbanan och i Slottsskogen. Tolv pass i veckan med söndag som halv vilodag, då han bara går 15–20 km.
Pappa Bosses meriter: OS-silver på 50 kilometer gång 1984 och EM-brons på samma sträcka 1982  i Aten.
Aktuell: Är just nu på träningsläger på Lanzarote med sin fru Molly i satsningen inför VM i Osaka i september.

– Jag ska ta medalj i OS 2012, säger Andreas Gustafsson.
Med tanke på Bosse Gustafssons långa karriär, han satsade som 46-åring på att ta sig till OS I Sydney 2000, så är Andreas uppvuxen med gång.
– Jag har hållit på i många år och var med på junior-VM, men det blev inget mer.
När Andreas föräldrar skiljde sig för tio år sedan, flyttade han med sin mamma till USA. Efter high school blev det Utah och Salt Lake City eftersom Andreas är mormon.
– De senaste åren har jag utbildat mig till flyginstruktör och kommersiell pilot. 

Tränar på heltid

I oktober valde Andreas att ta med sin amerikanska fru Molly och flytta till Göteborg för att börja träna gång på heltid för pappa Bosse som tidigare var manager för eurovisionsschlagervinnarna Herreys (han var gift med deras syster).
– Jag ville ge gången en riktigt chans och se hur bra jag kan bli. Bättre tränare kan jag inte hitta. Pappa lägger upp min träning, kan allt om skador och vad man ska äta. Dessutom sponsrar han mig precis som min fru Molly gör, säger Andreas.

Går snabbare och snabbare

De senaste månaderna har utvecklingen gått oerhört snabbt framåt för Andreas Gustafsson, som är klar för friidrotts-VM i Osaka i Japan i september efter att ha klarat kvaltiden på fyra timmar och 48 sekunder.
– Mitt första genomförda 5-milslopp och jag blev klar för VM. Det har nog inte hänt tidigare i gånghistorien. Jag är ju inte ens med i landslaget, säger en mycket nöjd Andreas Gustafsson.

Ska bli en världsgångare

20 mil i veckan i snitt inklusive fyra mils löpning och lite styrketräning, som skall bli 22–27 mil månaderna före VM ska göra Andreas till en världsgångare.
– Jag ska träna ihop med norrmannen Trond Nymark, EM-fyra här i Göteborg och världens bäste på 5-milen, först i Norge och sedan på höghöjds-träning i Bulgarien. Det ska hjälpa mig att nå världseliten, säger Andreas Gustafsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.