Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Obegripligt att jag fick en chans till”

Anna Brolin: ”Var ganska sliten”
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL
Älskar att sända direkt. Anna Brolin leder här en av många direktsända matcher i TV4. Här är hon med experterna Olof Lundh och Hasse Backe.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
TV-ankaret Anna Brolin med sin kärlek Jesper Rodhborn.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Förra hösten försvann hon plötsligt från tv-rutan.

– Läkare beordrade mig att vila. Nu försöker jag lära mig att dra i handbromsen, säger Anna Brolin, 39.

Nu berättar TV4-ankaret om livet som småbarnsförälder, sina nya drömprojekt - och om framtiden.

Anna Brolin är hemma den här dagen med sjukt barn.

Det är minstingen Lionel, ett år och nio månader gammal, som är förkyld.

– Han har extra känsliga luftrör. Det kan ha att göra med att han drabbades av RS-virus när han var två månader, säger Anna Brolin.

TV4-profilen och hennes man Jesper upplevde några skräckdygn på sjukhus.

– Jag har fått starkare band till Lionel efter det som hände. 

Lionel fick svårt att andas och var tvungen att vårdas i en vecka på sjukhus.

– Lionel är känslig på ett annat sätt. Han får en sorts förkylningsastma vilket lindras med en inhalator som vi alltid har hemma. Läkarna berättade att man kan få problem med luftrören efter att man har drabbats av RS-virus, men att det ofta kan växa bort med tiden. 

– Det är höst och vabbtider, det får man leva med som småbarnsföräldern säger Anna Brolin.

Hur mår du själv?

– Jag har klarat mig bra så här långt, både jag och min man Jesper verkar ha blivit aningen mer motståndståliga av alla förskolebaciller. Det är värre med våra barn. Vi får turas om att vara hemma. 

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Anna Brolin har inte heller tid att vara sjuk.

– Jag blir inte sjuk så ofta, men visst har det hänt att jag både haft feber och varit magsjuk i direktsändning. Då får man stålsätta sig och försöka hålla en så bra nivå det går. Vissa sändningar är svåra att vara borta ifrån helt enkelt, säger Anna Brolin.

”Det är obegripligt att jag fick chansen igen”

Hon började arbeta på Viasats kanaler - men värvades till TV4 för elva år sedan.

– Jag kunde inte drömma om att jag skulle få uppleva det jag fått göra i min yrkesroll, säger Anna Brolin. Allra helst när det gick åt skogen på mitt första tv-test.

Som nyutexaminerad journalist var ”Golfresan” ett drömjobb. Och av en slump ledde allt till ett tv-reportage som sändes i Viasat.

Hon fick göra en så kallad ”screentest” för en nyhetssatsning som tv-bolaget skulle göra.

– Allt gick åt skogen. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att det är obegripligt att jag fick ytterligare en chans att visa upp mig.

Den tog Anna Brolin.

Och sedan har karriären bara rullat på. I 200 kilometer i timmen, ja ibland ännu snabbare.

Hon har varit programledare i flera direktsända galor och stora mästerskap.

Foto: OLLE SPORRONG

Men förra hösten var hon tvungen att ta en timeout.

Kroppen sa ifrån.

Det var röda ilskna signaler som skickades ut. 

– Läkare beordrade mig att vila. Jag jobbade mycket samtidigt som vi hade två små barn varav en liten bebis som även innebar lite sömn på nätterna. Det var ingen bra kombination.

Det blev en två månader lång ledighet.

– Jag fick tid att vila ut med min man och mina barn. Jag behövde det efter en intensiv sommar och höst.

Familjelivet en utmaning för Anna Brolin

Hur mår du i dag?

– Mycket bra. Jag har alltid trivts med en stor arbetsbörda och gillat pressade lägen som direktsändningar är. För mig är det en positiv stress. Men att jonglera det med familjeliv och småbarn är en utmaning. Jag tror jag många känner igen sig. Det som hände med kroppen för ett år sedan var en varningssignal. Jag är mer uppmärksam nu än tidigare.

Hur har ditt år varit hittills?

– Intensivt och härligt. Jag hade en skön sommar, men också en sommar med mycket jobb. Det var ”Efter Fem”, EM-kval och allsvenskan under våren och sedan VM i fotboll för damer i somras. Det var en häftig upplevelse på många sätt.

Hur då?

– Inte minst för att fotbollen fick en sådan stor genomslagskraft över hela världen. Vissa länder tredubblade sina tv-siffror och det blev verkligen ett historiskt genombrott på flera håll. Vi hade också hög tittning och stort engagemang i Sverige, men det har vi haft under en längre tid. Landskamper och stora mästerskap innebär nästan alltid höga tittarsiffror – oavsett om det är dam- eller herrfotboll.

Tänker du någon gång på när du sänder direkt att det sitter flera miljoner och tittar på dig?

– Nej, det gör jag inte. Jag är så fokuserad. Alla sändningar är lika viktiga oavsett hur många som tittar. Jag gillar utmaningar, men visst blir det extra kittlande att göra tv när det är stora mästerskap eller när det drar ihop sig till slutstrid i allsvenskan.

För tre år sedan ändrade Anna Brolin sin anställningsform på TV4.

– Jag var anställd tidigare, men nu driver jag eget bolag. Jag tyckte det kändes intressant att testa på och lära mig mer om den typen av bolagsform plus att det passade min situation bra. 

Vad arbetar du med just nu?

– Det är främst två produktioner som pågår parallellt. ”Biggest Loser” som vi spelar in på ett slott några mil utanför Stockholm. Ett program som sänds till våren. Och förstås den allsvenska slutspurten och EM-kval.

”Häftigt jobba med Biggest Loser”

Hur hinner du med?

– Det går, med hjälp av en fantastisk familj och världens bästa man som stöttar på hemmaplan. Det viktigaste är att familjen fungerar. Sedan brinner jag för det jag jobbar med. Att få jobba som programledare i ”Biggest Loser” är så häftigt. Det är på riktigt. Jag följer människor som slåss mot demoner, ibland även beroendeproblematik och som nu jobbar mot ett bättre liv.

– Det blir efter hand ett mycket friskare gäng som fortsätter sin resa. Deras medicinska värden förbättras verkligen anmärkningsvärt snabbt. Men i början av säsongen är det alltid stor dramatik. Vi har haft situationer när det känns som att deltagarna åker skytteltrafik till sjukhuset. Men vi har ett helt läkarteam som backar dem från start till mål så de är i goda händer.

Kommer du att fortsätta att hoppa in som programledare både i ”Nyhetsmorgon” och magasinet ”Efter Fem”?

– Så kanske det blir, men det är inget som är planerat just nu. Det är alltid spännande och framför allt stimulerande med nya utmaningar. Jag behöver det också för att utvecklas. Och jag älskar att jobba med nyheter.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Du har varit programledare för ”Fotbollsgalan” sju gånger. Leder du den även i höst?

– Nej, det kommer jag inte att göra, men jag kommer nog att vara en del av den. Så mycket kan jag berätta.

Hinner du som egen företagare med att göra andra jobb utanför TV4-huset?

– Jag är med i en agentur och får en del förfrågningar till att göra andra jobb. Men ska jag vara helt ärlig så finns det inte mer plats just nu i livet än med det jag gör på TV4.

Hon ville skriva artiklar

Kan du ibland få dåligt samvete att du jobbar mycket och få försaka andra delar i livet?

– Jag brottas hela tiden med att få ihop allt. Balansen är en knäckfråga. Det tror jag alla småbarnsföräldrar brottas med. Jag älskar mitt jobb och jag trivs oerhört bra men inget är så häftigt som att följa mina barns utveckling. Det har högsta prioritet. Jag skulle gärna ha mer tid över till att träffa vänner och andra släktingar. Men det är svårt att få ihop allt.

Du är en av TV4:s mest profilerade programledare. Hade du vågat drömma om det när du började som journalist?

– Nej, inte att det skulle bli så här. Att jag kom in i tv-branschen var ju ett under. Och egentligen ville jag ju bli skrivande journalist. Det har gått snabbt och ibland är det svårt att greppa saker. 

Hur ser du på din framtid?

– Jag har blivit bättre på att njuta här och nu. Men jag har svårt att lyfta blicken och titta ut över horisonten i det länge jag befinner mot i dag, mitt i karriären och med två små barn. 

Hur ser du på dina framtida tv-jobb?

– Jag trivs på TV4 och kommer att göra en del golf och friidrott nästa år. Vi har rättigheterna till de största tävlingarna. Jag drömmer också att kunna vara med och producera egna program.  Jag ville gärna kunna vara utveckla nya format.

Det låter spännande?

– Ja, den här branschen utvecklas ständigt. Det gäller att hänga med. Att hela tiden utmana sig själv. Det vill jag. Då mår jag också bra.

Programledaren har varit julvärd och dansat i TV4

Namn: Anna Brolin.

Ålder: 39.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Jesper Rodhborn. Barnen Elton 4 år och Lionel 1,9 år.

Yrke: Journalist, programledare.

Karriär: 2005: Jobbade på företaget Kamera och gjorde bland annat ”Golfresan”. 2006-2008: Viasat. 2008-2019: TV4.

Övrigt: På TV4 har hon lett stora satsningar som ”Nyhetsmorgon”, ”Efter Fem”, ”Spårlöst”, ”Fotbollsgalan”, fotbolls-VM, ”Biggest Loser”, friidrotts-VM, La Liga, fotbollslandskamper. 2014 var Anna Brolin dessutom julvärd och 2013 deltagare i Let´s Dance.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.